MédiaSorozatok

Shameless – Távozott az egyik főszereplő

A Shameless 2011-ben indult útnak. A sorozat főszerepére számos olyan színészt választottak ki akkor, akik még sehol máshol nem tűntek fel. Ez alól természetesen kivétel volt William H. Macy és Emmy Rossum is. Előbbi alakítja a család fejét, Frank Gallaghert, míg Emmy formálja meg Fionát, a legidősebb gyermeket. Édesanyjuk magukra hagyta őket, így a lányra maradt az öt gyerek felnevelése. Frank alkoholista, így nem igazán akadt ideje és igénye sem arra, hogy foglalkozzon azzal, mit eszik a család, vagy éppen miből fizetik a rezsit.

A sorozat Chicago déli részén játszódik, a szegényebb negyedben. A srácok mindent megtesznek annak érdekében, hogy túléljék az iskolát, később pedig a felnőtt életet. A szinte véres valóságot bemutató széria során olyan dolgokat látunk és hallunk, amik a való életben mindig is ott voltak, de ezeket a tévék képernyőire sosem vitték. Frank lop, csal, hazudik annak érdekében, hogy minél előbb és minél több italhoz jusson. Fiona mindent megtesz, hogy a gyerekeknek meglegyen mindenük. Lip a legidősebb fiú, így a keményebb dolgok rá maradnak, nem véletlen, hogy végül ő is alkoholistává válik, ami ellen még a kilencedik évadban is keményen küzd. Ian a meleg srác, akit lázadásért letartóztattak, így az évad nagy részét börtönben töltötte. Debbie-nek időközben gyereke született, aki már olyan nagy, hogy járni is tud. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy milyen régóta játszódik már a Shameless. A lány vette át Fiona helyét, amikor már az idősebbik családtag elköltözött és saját életet próbált kialakítani. Jelenleg Debbie az, aki intézi a pénzügyeket és fizeti a számlákat, bevásárol, illetve figyel Liamre, a legfiatalabb Gallagherre. 

A szomszédban ott van még Veronica és Kevin, a család barátai, akik egy kocsmát vezetnek. Két gyermekük van, egy lány ikerpár. Ők sem gazdagok, éppen ezért vannak benne mindenben, amiben a szomszéd Gallagherek is.

Az idei szezon tulajdonképpen arról szól, hogy a készítők miként tudják teljes mértékben leamortizálni Fiona karakterét. Tudniillik Emmy Rossum tavaly jelentette be, hogy távozik a sorozatból, amely kapcsán ki kellett találni, milyen módon írják ki a szériából. Talán a lehető legrosszabb módszert választották erre. Az évad első felében minden rossz megtörtént vele, ami csak lehetett, majd fogta magát és alkoholistává vált, vagy legalábbis annyit ivott, hogy még le is tartóztatták. Ezzel nem is lett volna gond, de rettentően érezhető volt, hogy mindez csak annak erőltetése, hogy gyorsan megoldják a színésznő problémáját.

Lip barátnőt szerzett magának, mindeközben pedig jár az AA gyűlésekre. Nagyon érezni benne a feszültséget, mert nem bonthatja ki a karaktert. Tami, akivel nemrég ismerkedett meg terhes lett. Ennek problémája nagyjából négy-öt részen keresztül fennt állt és az egész sztorijuk arra éleződött ki, hogy most a csaj megtartja-e avagy sem. Teljesen felesleges és unalmas pillanatokat produkáltak ezáltal.

Debbie és Carl elég sok időt töltöttek együtt, hiszen a srác rátalált barátnőjére Kelly-re. A lány és a srác tökéletesen elvoltak egymással, majd bejött a képbe Debbie, aki rájött, hogy ő márpedig leszbikus és próbálta elcsábítani az öcse barátnőjét. Persze mindez nem jött össze, hiszen a csaj kicsit sem akarta Debbie-t társnak. Miután Kelly szakított Carl-lal, majd Debbie-nek is megmondta a magáét, a két Gallagher összefogott és a maguk módján álltak rajta bosszút.

A szomszéd V és Kev az ikreket beiratta egy vallásos iskolába, hátha tanulnak ott valami. Mindezzel csak egy bökkenő volt, mégpedig, hogy a két lányért egyet fizettek az iskolának és kikötötték nekik, hogy soha ne mutatkozzanak együtt. Persze ezt is csak a Shameless-ben lehetett megtenni. Az évad végén az apácák rájöttek a cselre és fizettségül megkérték, hogy Kevin öltözzön be Jézusnak és hurcoljon magával egy szinte elbírhatatlan keresztet. A család még mindig tökéletesen illik a sorozatba és ez így is van jól.

Az évad legjobb pillanatait továbbra is V és Kev, illetve Debbie és Carl szállították, de azért ne feledkezzünk meg Fiona-ról és Frank-ről se. A két karakter akkor alakított többet együtt, amikor a lány inni kezdett és egyre lejjebb került a gödörben. Együtt ittak, lázadtak és pont ezért volt jó őket látni. Remekül működtek együtt és sajnálom, hogy mindez csak pár részig tartott. Az utolsó jelenetüket pedig erősen megkönnyeztem, hiszen nagyon ütős volt, mégha nem is tartott sokáig. Igaz volt, hihető és valóságos.

Nem esett még szó Ian-ről, aki az évadot börtönben töltötte. Ennek okaként persze nem is vette ki a részét a család életében, jó ideje nem is találkoztunk vele. Amiatt, hogy Emmy távozott a sorozatból, visszahozták a karaktert, csak nem a legjobb módon. Fiona bement meglátogatni őt a sitten, ahol a srác meggyőzte, hogy a lánynak ideje élni az életét, a sajátját, távol ebből a káoszból. Fiona fogta is magát, összepakolt és elment. Nagyjából ennyi volt az egész. Semmi könnyes búcsú, semmi érzelgős jelenet. Az apján kívül senkitől nem búcsúzott el, mert állítása szerint képtelen lett volna. Azt, hogy hova ment, nem tudtuk meg, de gyanítom, hogy ha más nem, említés szinten még kapunk róla információkat.

Komolyan azt érzem, hogy még a legkisebb mellészereplők is nagyobb búcsút kaptak, mint az, aki néha saját hátán vitte a sorozatot. Fiona hiteles volt, érzelmes, valóságos, ám az írók valahogy még így sem érezték, hogy ennél többet érdemelne. Nem mondom, hogy ölelgessék egymást és vegyenek könnyes búcsút a másiktól, de nem ezt érdemelné egy olyan ember, aki mindent megtett a családjáért. Oké, hogy mára már egyedül is boldogulnak, de nélküle sose élték volna túl. Sajnálom és dühös is vagyok a sorozatra, hogy így “dobták” ki az ablakon az egyik legjobb karaktert. Mert én imádtam Fionát. Sokan nem voltak ezzel így, de én nagyon szerettem.

Az, hogy mi várható a folytatásban, illetve a 10. évadban, jó kérdés!? Ian visszatér, gyanítom, hogy ezáltal Mickey is, de szerintem ez sem lesz elég arra, hogy visszahúzzák a szériát a megfelelő szintre. Sajnos a 9. szeszon néhány része nagyon gyéren teljesített, mind minőség, mind pedig nézettség terén. Reméljük, hogy nem a tizedik lesz az utolsó, mert minden gyengesége ellenére, hiányozna Frank és az egész Gallagher família.

http://www.ahmagazin.com/media/sorozatajanlo-az-idei-tanevre/

Hozzászólások