Sellők a valóságban

Kisgyerekként biztos volt olyan időszakotok, amikor a Kis Hableány volt a kedvenc mesétek, vagy a H2O a kedvenc sorozatotok. Ne mondjátok, hogy nem jutott eszetekbe mostanában, hogy milyen jó lenne sellőként a végtelen tengerekben úszni, halálukba csábítani a matrózokat és gondtalanul élni!

Ha nem is pont így, ilyen kontextusban, de sellők léteznek!

Lehet már hallottál erről, hála az internetnek, de már sok akváriumban, főleg Amerikában, igazi munkának számít hableánynak lenni. Persze ez nem csak a vízben való ejtőzésről és sellőfarkakról, fejékekről szól. Egész közösség alakult ki a hasonló érdeklődési körű embereknek, még akár te is a tagja lehetsz, habár Magyarországon egyelőre nincs divatja ennek a dolognak.

Mielőtt jelentkeznél, azonban tudnod kell pár információt. 

Egy profi sellő először személyiséget épít fel a karakterének. Itt mindenképp előny, ha nem ragadsz le a kis vörös Arielnél. A kreativitás fontos, időt kell szánni arra, hogy eldöntsd, milyen hableány is legyél. A lehetőségek végtelenek, csak te szabhatsz határt saját magadnak.

A neheze viszont talán csak ezután jön. Még az USA-ban sincsenek profi sellőiskolák és munkahely közvetítők, akik ezekkel az állásokkal foglalkoznak. Ezért kell extra-motiváltnak lenned, hogy önerővel tanulj, és keresd a lehetőségeket. Egyértelműen fontos megtanulni úszni és nem csak a hagyományos módokon. Nem elég, hogyha éppen csak kutyaúszásban evickélsz a vízben, hiszen ha sellőfarkat viselsz, a lábaid szinte megvannak bilincselve és kapálózással nem tudsz segíteni magadon. Továbbá hatalmas tüdő kell, hogy sokáig a felszín alatt tudj maradni, nem is beszélve arról, hogy néha elvárás a tátogás, sőt az evés is ebben a közegben. Fontos, hogy elég komfortosan és szabadosan érezd magad a vízben. Profi oktatók 5 perc után meg tudják mondani a tanoncokról, hogy elég otthonosan mozognak e és megéri e nekik ez a karrier.

Azontúl, hogy profin kell úszni, sok más hátránya és nehézsége van a hableány létnek. Fizikailag és mentálisan is megviselő lehet minden nap egy tartályban úszni és különböző előadásokkal szórakoztatni a vendégeket. Különböző trükköket kell betanulni, s az is előfordul, hogy egy levegővel kell leúszni 35 métert! Biztos azt is tapasztaltátok, hogy milyen nehéz kijönni a medencéből, hátha még ruhástól kerülünk vízbe. Egy sellőuszony pedig 6-7 kilogramm is lehet.

Aysun, az orosz sellő

Azon túl, hogy sokat kell úszni és hosszan levegőt visszatartani, könnyen megfázhat az ember. A víz pedig hiába nem klóros, mivel sokszor igazi élőlényeknek, különböző halaknak van fenntartva, bántja a szemet. Teljesen természetes egy professzionális sellőnek, hogy az akváriumból kiemelkedve már nem lát tisztán. Ezentúl sokszor életre veszélyes szituációk is felmerülhetnek, nem csak a fulladás miatt. Mikor az ember, illetve hableány együtt úszik egy cápával, vagy medúzával az esetleges bántalmak nem elkerülhetetlenek.

Na meg ott vannak a pitiáner részei is a munkának. Hiába vagy szép, hála az állandóan felkent, vízálló sminknek, és csodálatos uszonyodnak, bizony az algát is neked kell levakarnod és a szemetet is neked kell kivinned. Ha ez nem lenne elég nehezítés, gyakran a szerződésben benne van, hogy a sellők a látogatók előtt nem vehetik le a jelmezüket.

Ti bevállalnátok ezt a munkát?

 

forrás: http://www.dazeddigital.com/ http://www.mermaidsinmotion.com/ http://www.newser.com

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.