Segítség az íráshoz – Második rész, AZ ALAPOK

Segítség az íráshoz sorozatunk második részében – az első itt olvasható – a sztori alapját segítünk nektek lefektetni. Tippet kaptok például arra, hogyan alakítsátok ki a  vezető szálakat, illetve, hogy hogyan építsetek fel egy párbeszédet!

E/1 vagy E/3 ?

Fontos, hogy az alapján döntsd el, milyen szemszögből írsz, hogy te hogyan akarod írni a történeted. Sokan divatból írnak E/1-ben, pedig nekik igazándiból az E/3 tetszik és vannak akik úgy vannak vele, hogy sejtelmük sincsen a harmadik személy, vagyis a külső szemlélő alapján való írásról, mégis azzal próbálkoznak, mert ritkább. Tehát aszerint válassz, neked melyik tetszik, illetve azt, amelyik számodra kényelmesebb és élvezhetőbb. 

Vezetőszálak kialakítása

Az első és legfontosabb szabály, hogy sose kezdj neki úgy az írásnak, hogy megcsap az ihlet. Az ilyesfajta blogoknak a 80%-a mind bezárásra kerül az első pár rész után, ihlethiányra hivatkozva. Nagyon fontos,  hogy legyen elképzelésed az alapsztoriról. Legyen egy füzeted, amit a részek írásánál használsz, így ebbe vázlatosan bele tudod írni, hogy mit képzeltél el. Tartsad mindig magadnál és akkor ha jönnek az ötletek, mindig bele tudod írni. Szóval ebbe felvázolod a vezetőszálat,  és így már megvan maga a kiinduló pont, hogy mit is szeretnél elérni.

Karakterek kialakítása

Miután az előzővel végeztél, a karakterek jönnek. Hasonló fontossága van ennek is, akárcsak a vezető szálnak, mivel mégis ki olvasna olyan történetet, ahol az olvasó nem tud azonosulni a főszereplőnkkel vagy nem érzi valós szerűnek az összes többi szereplőt? Tehát, mind a főszereplő(i)det, mind a mellékszereplőket, alaposan ki kell dolgoznod, mielőtt írni kezdesz. Élethűvé kell tenned az összes karaktert, jellegzetes szokásokat kell nekik adnod, ahogyan tulajdonságokkal ruházod fel és a vonásaikat ismerteted. A szokások alatt azt értem, hogy – pl. lehet az akár egy misztikus lény, de attól még elronthat valamit és ilyenkor, mindig megvakarja a tarkóját. Ilyen kis apróságokra is kell gondolni, mikor őket formázod.

Karakternevek

Mikor a karakteredet, legalábbis a főszereplődet szeretnéd elnevezni, biztosan nagy dilemmába kerülsz. Sokan úgy is gondolják, hogy ez a legnehezebb, de szerintem itt csak az lenne a lényeg (legyen az külföldi vagy magyar név), hogy sikerüljön megtalálni azt a nevet ami ahhoz a szerephez illik, illetve hogy sikerüljön kiragadnod azt, ami másoknak tetszik és a te igényeidnek is megfelel. Kitalálhatsz fantázianeveket ha nem szeretnéd, hogy beazonosítható legyen az, pontosan milyen származású a szereplő. Én ezeket úgy szoktam gyártani, hogy felírok egy mondatot és bekarikázom azokat a betűket amik csak egyszer szerepelnek, s azokból teszek össze valamit. De ha ragaszkodsz az angol nevekhez, akkor ezt írd a google-be: english surnames. Ha már angol neveket keresünk, tegyük azt rendesen. Mikor magyarul írjuk be, a teljesen átlagos és unásig használt neveket fogjuk megkapni, mint pl. a Rose, Summer, Anne és társai.

Párbeszédek

Előfordul, hogy olyan blogokkal találkozom, akik a párbeszédet idézőjelekkel adják tudtunkra. Nos, mi magyarok vagyunk, nemde? Ha ez így van akkor azt is tudni kell, hogy a magyarok gondolatjelet használnak. Amennyiben Amerikában szeretnél írói pályát folytatni, akkor nyugodtan használd az idézőjeleket, de akkor írj angolul!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .