Könyvek

Sarah Wilson – Élet szorongás és pánik nélkül?

Aki egy kicsit is jártas az ezotériában, illetve az önsegítő könyvek világában, az tudja, hogy az Édesvíz Kiadó előszeretettel ad ki hasonlót alkotásokat. Legutóbb Sarah Wilson művét, az Élet szorongás és pánik nélkül?-t sikerült a kezeink közé vennünk, amely nagyon mélyen belement a témába és kifejtette, hogy miként is lehet ezek nélkül létezni és boldognak lenni?

Az írónő egész életében harcolt a depresszióval. Bipoláris viselkedéssel, valamint mániák egész sorával diagnosztizálták. Több bestsellerrel a háta mögött úgy döntött, sorstársaihoz szól, és megírja Élet szorongás és pánik nélkül? című könyvét, amelyben kifejti, hogy nem gyógyszerekkel és csodaszerekkel kéne próbálkozni, valamint azt is, hogy ezek miért nem hatnak hosszú távon.

Sarah Wilson minden nap feltette magának ezt a kérdést, még akkor is, amikor átmenetileg jobban érezte magát és már azt hitte, hogy kint van a gödörből. Szorongása ellenére egyre mélyebbre ásott a témában, mígnem egész közel jutott a probléma gyökeréhez. A kötet személyes tapasztalatán, illetve a tudomány világából származó interjúkon alapul. Kutatásai során olyan nevekkel találkozott, mint a Dalai Láma vagy éppen Gretchen Rubin.

“Akkor kimondom. Sokan szorongunk. Sokunkat nem diagnosztizáltak e tekintetben, sőt, az is lehet, hogy míg rá sem jöttek, hogy az adott egyedi “ízesítésű” szorongás problémát jelent-e. De mi tudjuk, hogy szorongunk. Jobban, mint kellene.”

Sokan tagadjuk, hogy problémákkal küzdünk. Akkor sem valljuk be, hogy segítségre van szükségünk, amikor már a külső szemlélők is látják rajtunk, valami nincsen rendben bennünk. Sarah sem azonnal pszichiáterhez küld minket, hiszen állítása szerint sem a gyógyszerek nyújtanak végleges megoldást, maximum áthidaló segítség lehet, amíg megtaláljuk a valódi forrást.

Minél inkább szorongunk, annál jobban meg kell győznünk magunkat, hogy nincs is problémánk. Az egész könyvben megtalálhatóak ezek az apró ironizációk, amik bár néha viccesek, véresen komolyak. Ráadásul a szorongást a mai korban folyamatosan erősítjük magunkban kávéval, rohanó életmóddal és egészségtelen ételekkel is. Szerintem mindenki tudja, hogy milyen hatással vannak ránk a gyorsétteremi falatok, illetve az alkoholos és koffeines italok. Egyik sem tesz túl jót egy szorongó embernek, illetve pánikbeteg számára. Ezeken kívül pedig kegyetlen irónia még, hogy minél kevesebbet alszunk, annál jobban szorongunk, és annál kevesebbet alszunk. Egy ördögi körbe keverhetjük magunkat a folyamatos rohanással, álmatlansággal és egészségtelen életmóddal.

“Keresd meg a saját egyedi szorongásod ízének lényegét.”

Sarah Wilson szerint fontos kiépíteni egy rutint. Első lépésként a reggelit kellene kialakítani, amely bizonyosság-horgonyként szolgál, szilárdan megtart. Ha felébredünk, azonnal tudjuk, hogy merre induljunk és mit csináljunk. Mindez segíthet, hogy ne zombiként járkáljunk a lakásban, hogy de rossz is az élet és máris kezdődik a szorongás. Ki kell lépni az ördögi körből, különben bent ragadunk és egyre mélyebbre süllyedünk. A reggeli rutin amolyan életjavítóként funkcionálhat a legtöbb esetben. A kutatása bizonyítja, hogy néhány ember kivételével mindenkinek van reggeli rutinja, amelyet évek óta tart és sikeresen ki tudott mászni vele a mélypontból.

A kötet a végén segít kiépíteni a saját határainkat. Felsorol néhány példát, amelyek segítséget nyújthatnak mindebben. Ilyen például, hogy naponta maximum kétszer nézd meg az e-mailjaidet, vagy hogy élj valami lassú helyen, ne rohanj, élvezd az életet. Fontos megjegyezni, hogy a dolgok felhalmozása rengeteg energiát is elveheti a fontos dolgoktól. Szorongunk és pánikolunk, ha túl sok mindent gyűjtünk össze. Váljunk meg ezektől, birtokoljunk kevesebbet.

Összességében tehát rengeteg segítséget kapunk a könyv által. Részletesen fejti ki, hogy milyen módszerekkel tudunk javítani az élethelyzetünkön, életminőségünkön. Fontos, hogy tisztában legyünk magunkkal, az érzéseinkkel és azzal, hogy nem mindig a gyógyszeres kezelés a végső megoldás. Próbáljunk meg mélyebbre ásni, hogy megkeressük a probléma gyökerét és tövestül oldjuk fel az esetlegesen felmerülő rossz érzéseket.

Hozzászólások