Könyvek

Sarah Rose – Legendás lányok

Az Athenaeum és Partvonal Kiadó októberi újdonságaiban már említettük Sarah Rose regényét, a Legendás lányokat, azóta pedig a kiadónak köszönhetően sikerült kézhez kapnunk és el is olvasnunk.

Az írónő regényének alcíme ragadott meg elsősorban, mely a Kémnők titkos története a II. világháborúból. És itt fel is tenném az első kérdést, mégis hány könyv van, amely a második világháború alatt női főhősről szól? Melyeknek a középpontja nem olyan asszonyokról vagy fiatal nőkről, lányokról szól, akiknek a párjuk a háborúban harcol, ők pedig otthon próbálnak helytállni, hanem ők maguk is a fronton tevékenykednek? Vagy esetleg a háttérből segítik a háborúban állókat különböző dolgokkal?

A Legendás lányok ugyanis olyan hölgyek életét meséli el, akiket arra képeztek ki, hogy a háború alatt szolgálják a hazájukat valamint, hogy ellenséges országokban tevékenykedjenek. Ők voltak az első olyan nők, akiket ejtőernyős bevetésre képeztek ki, az első olyan nők, akik  speciális kiképzést kaptak és kémek lettek.

A regény azt az időt meséli el, amikor a nagyhatalmak elismerték, újra kell értelmezni a nők helyzetét és szerepet, mert már nem elég az, hogy csak a férfiak háborúznak. Franciaországnak és Nagy-Britanniának is el kellett ismernie, hogy vannak olyan feladatok, amiket a lányok egyszerűbben és kockázatmentesebben tudnak végrehajtani, mint az ellenkező nem. Míg korábban a lányok és asszonyok csak elszenvedői voltak a csatározásoknak, esetleg ápolóként dolgoztak, addig itt már rájöttek, hogy lehetnek ennél sokkal hasznosabbak is. Csempésztek, embereket menekítettek ki, akciókat készítettek elő, szabotáltak, sőt, akár robbantásokat és gyilkosságokat is végrehajtottak, ha szükség volt rá. A lényeg, hogy mindent előkészítsenek a D-napra.

A regény kezdetén Sarah Rose leírja, hogyan válogatták össze a lányokat, milyen kritériumoknak kellett megfelelniük, majd egy-két kiképzési feladatba is bepillantást nyerhetünk. Milyen kérdések és problémák merültek fel mindeközben, milyen ellentét volt a franciák és az angolok között, valamint, hogy milyen módon folytak a kihallgatások és azoknak milyen következményük volt. Mindezek után pedig következett a kötet még izgalmasabb része, az, hogy hogyan működtek a kémnők akció közben, kinek mi lett a sorsa a kiképzés után. A kiválasztott nők egyébként egyaránt lehettek fiatal lányok és akár tapasztalt édesanyák is.

Nagyon tetszett a kutatómunka, amit Sarah Rose végzett. Látszott a regényen az idő amit rászánt és az igényesség, amit belefektetett. Rengeteg lábjegyzet és magyarázat volt benne, úgy mesélt a háborúról, Hitlerről és a nehézségekről, hogy az olyan ember számára is érhető legyen, aki nincs annyira tisztában a második világháborúval. Jelentéseket, memoárokat és számtalan további forrást kutatott fel annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebben adhassa át a Legendás lányok teljes történetét.

Aki kíváncsi arra, hogy milyen módon harcoltak az asszonyok, milyen hatalmas akaraterő és elhivatottság jellemezte őket, arra, hogy mikre voltak képesek, az vegye a kezébe ezt a könyvet. Gyönyörű, megrendítő, szívszorító és informatív írás, elképesztő emberekről. Fantasztikus mű ez a második világháborúról.

Készüljön fel arra minden leendő olvasó, hogy ez egy komolyabb szerkesztésű könyv tele leírással és elbeszéléssel, és elég kevés párbeszéddel. Úgy godolom, hogy emiatt – legalábbis nekem –, kell hozzá egy bizonyos hangulat, hogy teljes mértékkel és átszellemüléssel el lehessen olvasni a kémnők igaz történetét.

John le Carré – Ügynök ​a terepen

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?