Könyvek

Sarah J. Maas – Ezüst lángok udvara

Nemrég olvashattatok nálunk Sarah J. Maas nagy sikerű, Tüskék és rózsák udvara sorozatának 4. részéről, amely egyfajta karácsonyi különkiadás a rajongóknak. Bár Feyre és Rhysand története a Fagy és csillagfény udvara című kötettel véget ért, még nem kell búcsút vennünk Prythian világától. Az Ezüst lángok udvara főszereplője Feyre tüzes nővére, Nesta Archeron és az illír tábornok, Cassian.

A tündéres fantasy sorozat legújabb darabja 2021 februárjában jelent meg eredeti nyelven, majd év végén már a Könyvmolyképző Kiadó webshopjában is elérhetővé vált, Szabó Krisztina fordításában. A magyar nyelvű változat várhatóan 2022. február 18-tól lesz kapható a könyvesboltokban.

Nesta még halandóként is ingerlékeny és büszke volt, de amióta az Üstbe kényszerítették, és főtündérré változtatták, még nehezebben tud megbirkózni a mindennapokkal. Hirtelen haragra gerjed, és lassan bocsát meg. Úgy tűnik, képtelen feldolgozni a Hybern elleni háború borzalmait és a veszteségeit. Van valaki, aki pedig mindenki másnál hamarabb feldühíti: a legendás illír harcos, Cassian. Azonban, amikor kénytelenek együtt lakni, a szenvedélyük is fellángol.

Eközben az áruló halandó királynők veszélyes új szövetséget kötnek, és a törékeny békét fenyegetik. Cassian és Nesta megpróbál szembenézni az őket kísértő múlttal, hogy megfékezhessék az új ellenséget. Mindketten a gyógyulást és az elfogadást keresik egymás karjaiban.

Az Ezüst lángok udvara elhagyja a korábbi kötetekben használt E/1. személyt, helyette E/3. személyű elbeszélésben olvashatunk nagyrészt Nesta gondolatairól és érzéseiről. Több fejezet íródott Cassian nézőpontjában is, ami segít jobban megérteni kettejük viszonyát. A magyar kiadásba bekerült az egyik extra tartalom is, amelyben Azriel szemszögébe kapunk betekintést. Sajnos Feyre és Rhysand bónusz fejezete viszont kimaradt a fordításból.

Minden megváltozott, csak Nesta nem akarja tudomásul venni.

A téli napforduló óta sok idő eltelt, már az ősz is beköszöntött. Feyre és Rhysand felépítették új közös otthonukat, Elain is megtalálta a helyét a belső körben, csak Nesta nem tud előre lépni. A háború óta kicsapongó életmódot folytat, és teljesen elzárkózik családjától. Az Éjszaka udvarának úrnője azonban megelégeli nővére viselkedését, így választás elé állítja. Vagy elhagyja a tündérek birodalmát, vagy beköltözik Cassiannel a Szél házába, ahol edzeni és dolgozni kezd.

Míg az előző kötetekben csak annyit tudtunk meg, hogy Nesta makacs és hirtelen haragú, most kiderül, hogy valójában hosszú ideje segítségre szorul. Az apja és a halandó élet elvesztése jobban megviselte, mint azt bárki gondolná. Emellett a kiszámíthatatlan varázserejével és a családja elvárásaival is nehezen tud megbirkózni. Bár jobban megismerjük a legidősebb Archeron nővér múltját és gondolkodásmódját, a saját szenvedése nem menti fel az alól, hogy a legkisebb húgának egyedül kellett életben tartania magukat a halandók világában.

Egy életcél és néhány új barát segít szebb színben látni a világot.

Nesta küzd az új szabályok ellen, de lassan rájön, hogy a munka, az edzés és a közben kialakuló kapcsolatok sokat segítenek. Végre megpróbálja felvenni a harcot a szenvedés és a negatív gondolatok ellen, miközben életcélra és barátokra is talál.

Nesta és Cassian az összezártság alatt kezdik jobban megérteni egymást, de sokáig tart, míg végre be merik vallani egymásnak azt, amit már a találkozásuk óta éreznek. A kettejük közötti szenvedély tagadhatatlan, mégis nehezen találják a közös hangot, mert mindketten fájdalmas emlékektől szenvednek. Az illír harcos igyekszik teret hagyni és segíteni Nestának, de sokszor veszekedésbe torkollik egy-egy beszélgetésük.

Hogyan alakul a belső kör többi tagjának sorsa?

Feyre és Rhys párosa egy új problémával áll szemben, amit a saját felelőtlenségük okozott. Elain otthonosan érzi magát az új családi fészekben, de egyelőre igazán sehova se tart az élete. Mor alig szerepel a könyvben, mert a kötelesség egy távoli helyre szólítja. Azriellel viszonylag sokat találkozhatunk az edzések során, de még mindig nagyon titokzatos. Amren és Varian párosa továbbra is csak létezik, különösebb szerepet most sem kapnak.

Nem ezt a borítót vártuk, de még ez is jobb az eredetinél.

Nesta és Cassian története a legújabb angol nyelvű kiadáshoz illeszkedő külsőt kapott. A Könyvmolyképző azonban indított egy borítószavazást, ahol egy külföldi rajongói alkotás nyert. Sajnos utóbbi felhasználására a jogtulajdonostól nem kaptak engedélyt, így terveztek egy saját változatot. A magyar borító részben megőrizte az előző részek stílusát, hátterében pedig a kulcsfontosságú Szél háza látható.

Az Ezüst lángok udvara Nesta és Cassian szenvedéssel és szenvedéllyel teli fejlődéstörténete.

Ez az eddigi leghosszabb kötet a sorozatban, mégsem a legizgalmasabb rész, hiszen főként Nesta karakterfejlődésére fókuszál. Az új ellenség szerepe kissé elnagyolt, a konfliktust se sikerül igazán kibontani. Szokás szerint boldog befejezést kapunk, de vannak kifogásolható elemek benne.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Sarah J. Maas – Felperzselt királyság

Hozzászólások