Sarah A. Denzil – A néma gyermek

“Néhány történetet az elejétől mondanak el, és egészen a végéig folytatják. Más történetek a végüknél vagy a közepüknél kezdődnek, és így fejtik fel őket a kezdetükig.”

Aiden Price hat éves volt, amikor az Ouse-folyóba esett. A holttestét nem találták meg, csak az esőkabátját, amit akkor viselt, amikor felfedezőútra indult a falut sújtó legnagyobb, legveszélyesebb viharban. A rendőrség, miután többször is átfésülték az egész környéket, halottnak nyilvánította. Édesanyja, Emma teljesen sosem tudta feldolgozni a családját ért tragédiát, nem tudott továbblépni úgy, hogy ne jusson eszébe minden második pillanatban a kisfia, akit túl korán és túl kegyetlenül ragadt el tőle az élet.

Amikor tíz évvel később Aiden előkerül, az egész falu felbolydul, Emma pedig ebben a káoszban próbálja nem elveszíteni az eszét és jó döntéseket hozni, de ami a legfontosabb: édesanyja lenni még meg nem született lányának és a halálból visszatért gyermekének. Ezenkívül exférjével és jelenlegi élettársával “karöltve” próbál megbírkózni azzal, amit az orvosok kiderítettek, de amiről Aiden nem tud beszélni: arról, hogy a fiút elrabolták, bántalmazták és szexuálisan zaklatták az elmúlt tíz évben. Ez egy szerető családban is nehéz feladat lenne, de az események közepette a nő már nem tudja, kiben bízhat és kiben nem. Hiszen a faluból valaki tíz évig úgy nézett a szemébe, hogy tudta, hol van Aiden és mi történik vele. Az, hogy mindeközben mindenkinek kiderülnek a sötét titkai, csak a hab ezen a felkavaró tortán.

“– Mik is azok a szörnyetegek? – kérdezte. – Rémisztő szellemek, amik a hálószobák ajtaja mögött bujkálnak? Vagy valamiféle bestiák, éles fogakkal? Nem. Az ilyesmik nem léteznek. A szörnyetegek éppolyan férfiak és nők, mint mi, de képesek elrejteni valós természetüket.”

Sarah A. Denzil regénye egyaránt fókuszál Aiden történetére és arra, visszatérése milyen hatással van környezetére és milyen lavinát indít el akarata ellenére. Mindenki elmondja a véleményét, de vajon mennyi igaz belőlük? Hány emlék torzult el az évek során? Milyen további hatással lesz ez a Price család életére, ahova ráadásul úton van egy újabb élet?

Pörgő cselekmény, lélektani pálfordulások, megrázó történet, ami magával ragad, ha engeded neki. Nem tökéletes, de ha például a pszicho-thrillerek világával akarsz ismerkedni, akkor remek választás. Kinek ajánljam? A műfaj szerelmeseinek? Igen. Azoknak, akik nem tökéletes könyvekre vágynak, csak ki akarnak kapcsolni? Persze. Szülőknek, gyerekeknek, legyenek normális emberek vagy maszk mögé rejtőző szörnyetegek. Mert a fentiek közül mindenki meg fogja találni a maga üzenetét a sorok között.

Hozzászólások