Könyvek

Rosszkedvűző könyvek

Az embernek nem lehet mindig felhőtlenül jó kedve. Van, hogy nem egészen úgy jönnek össze az előre eltervezett dolgai, mint szerette volna, vagy egyszerre csak erőt vesz rajta a tavaszi fáradtság. De vajon mit tehetünk az indokolatlan rosszkedv ellen? (Mármint azon kívül, hogy mély depresszióba esünk, és teljesen elzárkózva a világtól egy lakatlan szigeten, húsz macskával öregszünk meg?!) Természetesen olvasunk! Az alábbiakban összeszedtünk nektek három (+1) olyan könyvet, amelytől garantáltan jobb hangulatra derültök!

1. Böszörményi Gyula – Lúzer Rádió sorozat

Böszörményi Gyula egy olyan szerző, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk. A Lúzer Rádión kívül még olyan műfajteremtő sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Gergő és az álomfogók, vagy az Ambrózy báró esetei.

A Lúzer Rádióban a 13 éves Marcellal ismerkedhetünk meg, aki családjával hirtelen Budapest nyolcadik kerületébe költözik, egy bérházba. Ennek a háznak a padlásán talál rá egy régi, még éppen csak  működő rádiókészülékre. Nem is teketóriázik sokáig, rögtön nyomatni kezdi adásait szerte a városban. Böszörményi sorozatának nemcsak az a különlegessége, hogy minden történést Marcellen és az ő rádióadásain keresztül ismerhetünk meg, hanem maga a stílus is. Az író olyan ösztönösséggel, természetességgel képzeli bele magát főszereplője bőrébe, hogy az valami elképesztő. Az olvasási élményt csak fokozzák az egyedi szófordulatok, a különféle vicces helyzetek. Bátran ajánljuk  mindenkinek, aki pár óra felhőtlen kikapcsolódásra vágyik!

 

 

2. Jonas Jonasson – A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Bármennyire is nem gondolná az ember, a svéd szerzők nagyon ott vannak humor terén. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Jonas Jonasson 2009-es regénye, melynek már a címe is arra utal, hogy igazi különlegességgel lesz dolgunk. Ennek ellenére a történet látszólag mégis unalmasan indul: egy svéd idősek otthonában éppen a kereken 100 éves Allan Karlssont akarják felköszönteni. Ám a könyv kezdetén főszereplőnk nemes egyszerűséggel fogja magát és lelép. Ezek után kezdődnek el abszurd és egyre lehetetlenebb kalandjai. Az egész könyv egy végtelenül vicces ámokfutás, ami garantáltan kirángat a rosszkedv mocsarából! A történetből 2014-ben film is készült Robert Gustafsonnal a főszerepben.

 

 

3. Christopher Moore – Mocskos meló (A Nagy Kaszás 1.)

Igazi ínyenceknek ajánljuk Christopher Moore könyveit, ugyanis ő az az író, aki szinte bármilyen témát tálalni tud az olvasóinak humoros formában legyen az a halál, vagy éppen maga a Biblia. Elég ha csak megnézzük a Mocskos meló (A Nagy Kaszás 1.) című könyvét, rögtön érteni fogjuk a dolgot. Főszereplőnk Charlie Asher, egy teljesen átlagos, hétköznapi fickó, aki kedves és csinos feleségével éli mindennapjait. Hogy a boldogságuk teljes legyen, még gyermekük is születik. Aztán egy nap az emberek úgy kezdenek hullani a férfi körül, mint a legyek, sötét árnyak suttognak neki a csatornából, sőt bizonyos tárgyak vörösen izzanak fel a közelében. Minden jel arra utal, hogy valamiféle nagyobb, titokzatos erők új munkakörre jelölték ki Ashert. Mostantól ő maga személyesen a Halál.

 

 

+1. Jeff Kinney – Egy ropi naplója-sorozat

A leírás szerint főként fiúknak és férfiaknak íródott sorozat, mi mégis bátran merjük ajánlani lányoknak, nőknek is ugyanúgy. A történet Greg Heffleyről szól, aki felső tagozatos és egész különlegesen látja a világot. Az ő naplóján keresztül megismerhetjük a gyerekek mindennapjait, méghozzá mindenféle finomkodás nélkül, kendőzetlenül őszintén. Az olvasást megkönnyíti, hogy elég laza tördelésű a szöveg, ráadásul a legtöbb jelenetet rajz formájában is megnézhetjük, ami még inkább fokozza azt az érzetet, hogy egy valódi gyereknaplóval van dolgunk. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni, vagy egyszerűen csak kikapcsolódni, de nem szeretne belefogni valami vaskos regénybe, esetleg regényciklusba.

 

 

Hozzászólások