Könyvek

Robert Masello – A ​Jekyll-rejtély

Újabb izgalmas olvasmányban volt részem a 21. Század Kiadó jóvoltából, akiknek köszönhetően sikerült elolvasnom egy misztikus történetet nem mástól, mint Robert Masello tollából. A Jekyll-rejtély képes volt odaszögezni a regény elé és elérte, hogy azt mondjam: igazán jól indul a 2020-as év könyvválasztás szempontjából!

Ismeritek a Kincses sziget című könyvet? Vagy a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esetét? Ha igen, akkor jó hírem van nektek, Masello legújabb magyarul megjelent kötetében ugyanis nem más kerül a középpontba, mint ezeknek az írója, Robert Louis Stevenson, nem is akárhogyan. A híres szerző élete ugyanis itt összekeveredik írónk fantáziájával és létrejön egy zseniális, izgalmas és kellően csavaros történet.

A történet két szálon fut. Először megismerkedhetünk a napjainkban élő Rafael Salazarral, aki a Topanga kanyonban él és dolgozik, mint környezettudós. A kanyonban járőrözve talál egy bőröndöt, ami a XIX. századbeli író, R. L. Stevenson tulajdonát képezte egykor, amiben egy napló is lapul. A másik szál az 1800-as évek végén játszódik, Stevenson a regény kezdetén éppen Svájba tart, ahol reménykedik, a híres Dr. Rüedi ki tudja gyógyítani a tüdőbetegségéből. Mint kiderül, a doktor nem éppen a legelterjedtebb módszerek híve és szeret újdonságokat alkalmazni.

A kezdetekben Stevenson történetszála számomra sokkal izgalmasabbnak tűnt, hiszen már az elején kiderült, hogy Dr. Rüedi nem egy hétköznapi orvos, így bár érdekelt, hogy hogyan alakul Salazar sorsa, mégis vágytam vissza az 1800-as évekbe, hogy bejárhassam az izgalmas intézetet és természetesen Londont. Ám ahogyan haladtunk előre az eseményekben és elérkeztünk a kötet második részéhez, elkezdtem örülni a rövid fejezeteknek, a lapok csak úgy pörögtek és azt vettem észre, hogy közel rekord gyorsasággal értem a végére. Izgalmas karakterek, valós életrajzok, ismerős könyvek bukkantak fel, amik teljesen magukba szippantottak a maguk sötétségébe. Arról nem is beszélve – tette hozzá Desmond – hogy megláncolt elmebetegeket is tart a pincében.

– Arról nem is beszélve – tette hozzá Desmond – hogy megláncolt elmebetegeket is tart a pincében.
– Ah, szóval ő a mi Mr. Rochesterünk?
Desmond értetlenül nézett rám, de Fanny gyorsan felvilágosította.
– A Jane Eyre-ből. Charlotte Brontë. Rochester bezárva tartja az őrült feleségét.

A történet természetesen az olvasmány második felében kezd úgy igazán csúcsosodni, hiszen Hasfelmetsző Jack idejében járunk, aki fel is bukkan és bár szinte nincs is jelen, mégis felkavarodik tőle London és Stevenson élete is. A szerző  követi a valós események vonulatát, valós szereplőket von be és Stevenson élettörténetét sem hagyja figyelmen kívül, de mindemellett remekül ötvözi ezeket a fantáziájával, a Hasfelmetsző rejtélyével és ettől válik kellőképpen hátborzongatóvá és izgalmassá ez az egész. Mindemellett eléri az olvasóban, hogy ne legyen neki elég ennyi és utána olvasson a dolgoknak. Legalábbis nekem a könyv letétele után az első google keresésem a “Hasfelmetsző Jack” és “Jack the Ripper – CSI: Whitechapel” volt, ugyanis a Szerző jegyzetei között például szerepel az is, hogyan ötlött ki benne a regény ötlete, ami kellőképp felkeltette a kíváncsiságomat.

Senki sem tudott róla, még Fanny sem, hogy mi történik a dolgozószobám zárt ajtaja mögött azokon az éjszakákon, amelyeken az átváltozás bekövetkezik.

Masello remekül keveri a szálakat és tökéletesen alapozta és tartotta fent a feszültséget. Horror, misztikum és kellő mennyiségű kaland mind megtalálható a Jekyll-rejtélyben. Ajánlom mindenkinek, akit érdekelt Hasfelmetsző Jack története. Na meg azoknak, akik egy jó kis év eleji olvasmányra vágynak! A szórakozás garantált.

Fiona Barton – A gyanúsított

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?