Könyvek

Róbert Katalin – Szelídíts meg!

Mind ismerjük a Kis Herceg történetét, akár csak hallásból is. Készültek belőle rajzfilmek, filmek, nemrég pedig Róbert Katalin, a Szívből, színből, igazán szerzője írt egy modern átdolgozást a rövidke könyvből.

Könnyedén és egyszerűen boncolgat olyan dolgokat, mint a jövő vagy az igazi tudás, a felhőtlen boldogság. Magával ragadó, lebilincselő, örök.

“– És én rohadtul szerettem volna menőnek és fontosnak érezni magam.
– Fontos is vagy.”

Történetünket két szemszögből olvashatjuk; Róka frissen elvált szülők kilencedikes lázadó gyermeke. Mindene a rajzolás és a videójáték, több van benne, mint azt elsőre hinnénk, de az emberi kapcsolatok nem az ő asztala. Minden oka megvan rá, hogy ne bízzon másokban.

Kisherceg végzős. Mindenben jó és semmi sem untatja, emellett tökéletesen elvan barátnője, Rozi oldalán, igyekszik semmit sem megbánni, azonban fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után. Egyszerre hagyja hidegen és érdekli minden, ő az egyetlen, aki minden tantárgyból fakultációra akar menni. Nem akar csalódást okozni a körülötte lévőknek, de ez az életmód neki megfelel. Vagy csak éppen elég biztonságos.

“Mindig azt próbálta kitalálni, mit várnak tőle mások, de talán most eljött az ideje, hogy azt tegye, ami neki fontos.”

Mikor a fiú korrepetálni kezdni Rókát, elkezdi jobban megismerni. Nem csak őt, de általa a világot is. Nem mindenki egyszerű, mint a párja, néha nem elég csak meghallgatni valakit vagy alkalmazkodni hozzá.

A maguk sajátos, mesés ugyanakkor életszerű módján kerülnek közelebb egymáshoz, hagyják érvényesülni a másikat, és észrevétlenül, akaratlanul oldják meg mindkettejük problémáit, néha csak a szavaikkal.

“– Ma nem olvasol? (…)
– Befejeztem és nincs kedvem másba kezdeni.
– Mert olyan, mintha benned maradt volna a történet és nem tudnád elengedni. Vagy inkább az nem engedne el téged.”

Tinédzserekről szól ez a könyv, a fiókákról és azokról, akik készülnek kirepülni a fészekből az életbe, mégis mélyebb gondolatokat taglal, elgondolkodtat, ugyanúgy segít megérteni nemcsak a felnőtteket, de a fiatalabbakat is, mint elődje. A nevek és az átfedések nem tűnnek erőltetettnek, sőt, egyértelműnek, normálisnak hat. Jó elbújni vele, amikor rohan a világ, megmosolyogtat, megnyugtat. Mindent csinál, amire számítunk, sőt, még többet is.

A Szelídíts meg! nem egy adott korosztálynak készült, ugyanúgy olvashatja kamasz, mint nyugdíjas. Az élet nem fekete-fehér, nem egyszerű, ahogy a regény sem az. Talán válaszokat kapsz a kérdésekre, amik nyomasztanak, de az is lehet, hogy az örvénylő tengerben ezt olvasva megtalálod a biztos pontot, amire szükséged van. Mindenkiből mást vált ki, millió üzenete van, de egyvalami ugyanaz; senki sem bánja meg, ha kézbe veszi.

Hozzászólások