FilmekMédia

Redneck rablók: Logan Lucky

A nyár végére sikerült még Hollywoodnak meglepni a mozi szerelmeseit. Aki ismeri az Oceans-z szériát, az tudhatja, hogy Steven Soderbergh a rablásokról szóló filmek koronázatlan királya.  A történet itt is nagyjából a megszokott, adott néhány szórakoztató karakter, akik elhatározták, hogy nyélbe ütnek egy tuti balhét. Amíg az előző filmjeiben jóvágású, macsók casinokat, addig itt igazi suttyól a világ egyik legnagyobb autóversenyét, a NASCAR-t készülnek kifosztani.
Történetünk főhőse, Jimmy Logan (Channing Tatum) elvált apa, aki hobbijában lányát tanítja autót szerelni, vagy épp öccsét Clyde Logan-t (Charles Halfordvédi meg annak kocsmájában. Jimmy bányákban dolgozik, mindaddig, amíg főnöke be nem jelenti, hogy el kell bocsájtania, mert sántít az egyik lábára. Ezután újabb csapásként éri, mikor elvált neje bejelenti, hogy lányukkal elköltöznek egy másik államba. Így a kiábrándult karakterünk egyetlen kiutat választ: jegyet vált egy gyorslefolyású pénzszerzési kísérletre. A terv tökéletesnek tűnik, hiszen pont abból a bányából bocsájtják el, ami a NASCAR helyszíne alatt húzódik és mivel tudja, hogy a befolyó pénzt, hol tárolják szinte gyerekjátéknak tűnik az egész. Pláne. ha van egy régi ismerőse, Joe Bang (Daniel Craig), kinek már a nevében is benne van, hogy nem most kezdte a széfek kirámolását. Csakhogy a Logan famíliát üldözi egyfajta “átok, melyre az ifjabb Logan is szeret folyton hivatkozni, közbejönnek váratlan fordulatok, a robbantójuk is még a sitten ül, miközben a tervet dolgozzák ki.

A film nem esik bele abba a hibába, hogy ellaposodik, a poénok működnek, hiszen mégiscsak vidéki, már-már buta suttyók találják ki az évszázad rablását. Karakterek terén sem szégyenkezik, Channing Tatum, jól hozza az elvált, hánytatott életű apa szerepét. Nem is igazán a gazdagságra vágyik, inkább a lánya visszaszerzésére vágyik. Egyszerű, munkás férfi ő, bár ez elég megtévesztő a film végi csavar véget. Clyde Logan talán még ennél is szerencsétlenebb életet él, ugyanis egy leszerelt katona, aki elvesztette fél karját, miközben a hazáját szolgálta, azonban a kisvárosban, ezt már senkit nem érdekli, gúny témájává vált, mind kissé gyengébb szellemi állapota, mind az, hogy műkarja van. Daniel Craig sziporkázik a rosszfiú szerepében, elég durva váltás számára a rövidre nyírt platinaszőke haj, viszont itt sem a külső a fontos. Ő formálja meg az agyat a csapatban.

Van a filmnek egy stílusa, ami beszippantja magába a nézőket, mivel az egyszerű hétköznapi ember, szinte azonosulni tud a szereplőkkel és azok céljaival. Mindenkinek meg van a maga kis oka, hogy miért akar egy szeletet abból a “karfiolból” (a filmben ez a fedőneve a rablásnak) és nem holmi, önző dolgokról van szó. Megfelelően lettek adagolva a vicces jelenetek, azonban akadnak olyanok is, amik inkább elgondolkodtatóak, persze ne várjunk világmegváltó gondolatokra.

Érdekes még kitérnünk a címre és a történet helyszínére.
Rendkívül találóan lett kiválasztva cím. Hőseink célja nem más, mint az évtizedeken keresztül újra és újra őket sújtó átok “megtörése”. Nem árulok el nagy titkot, hogy parádésan sikeres lesz majd az akció és a vége szépen lett levezetve. Sőt, valószínűleg az Ocean’s széria mintájára ez is folytatást fog kapni.
Mint említettem a helyszín is egy fontos dolog, hiszen hosszú egyeztetések után sikerült megszerezni a jogokat, hogy tényleg a NASCAR ideje alatt tudjanak forgatni, ami azért nem gyakori manapság, hogy nem díszletek vagy meganimált dolgok között vesznek fel egy filmet.

A szomorú tény az, hogy hazánkban a Logan Lucky nem örvend nagy figyelemnek. Pedig ez az a fajta vígjáték, amire bárki beülhet, mert a jókedv és a szórakozás garantált.

Forrás:https://www.vox.com
http://www.indiewire.com
https://www.vox.com
https://www.puliwood.hu

Hozzászólások