Könyvek

Ransom Riggs- A különlegesek regéi

Bizonyára egyik könyvmoly számára sem cseng idegenül Ransom Riggs neve, vagy sorozatának címe, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei. Az ott leírt történet egy árvaházról és különleges lakóiról szól. Főhősünk a tizenhat esztendős Jacob az, aki végigkalauzol minket ebben a csodás világban. De hogy, honnan is származnak ők, vagy a képességeik? Minderre fény derül, ha ti is elolvassátok ezt a könyvet!

A különlegesek regéi című könyvnél már első ránézésre látszik, hogy a címéhez hűen különleges kötettel van dolgunk. Már maga a kiadás gyönyörű. A fedlapon és a gerincen található arany elemektől kezdve, a sötétzöld színig és a belevarrt textil könyvjelzőig.

És akkor még a történetekről és az illusztrációkról nem is beszéltünk. Az egész könyv tíz novellát tartalmaz, mindet a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat szerzője, Ransom Riggs tollából. Mindegyik írás önmagában is megállja a helyét,viszont az egész világ, amiben játszódik azonos, egyezik a sorozatban már korábban felfedezettel. Tulajdonképpen az ott megismert különlegesek regéiről, legendáiról van itt szó.

A kötet szépen építkezik, már az elején kapunk egy figyelmeztetést, illetve egy előszót a kötet fiktív szerzőjétől, egy bizonyos Millard Nullingstól, aki ráadásként mindegyik történetet ki is egészíti pár érdekes lábjegyzettel.

Minden egyes regéhez tartozik egy-egy illusztráció, amiket a méltán híres illusztrátor és metszetkészítő Andrew Davidson alkotott. Érdemes ezeket még az adott novella elolvasása előtt alaposan áttanulmányoznunk, mert nemcsak művészi értékük jelentős, de előrevetíthetik az írások témáját és hangulatát.

A novellákban nagyon sok mesés, esetleg bizonyos népek folklórjaiba illeszkedő elemeket találunk, persze mindezeket erősen átdolgozva, megcsavarva. Van itt szó emberekkel üzletelő kannibálokról, villás nyelvű hercegnőről, rémálmokat szelídítő lányról, de mindezek mellett helyet kap a Szent Pál Székesegyház igencsak különös története is.

Mindez pedig végig olyan gördülékeny stílusban tálalva, hogy az ember csak egymás után olvassa és olvassa ezeket, a tulajdonképpen meséket, míg csak azt nem veszi észre, hogy hirtelen elfogytak az oldalak. Akit pedig ez a világ egyszer beszippantott, az már nem is igazán akar kikerülni belőle!

De hogy kinek ajánlanánk ezt a kötetet?

Az álmodozóknak, felnőttlelkű gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek. Azoknak, akik szeretik a misztikumot, akik kíváncsiak a Különlegesek eredetére, arra, hogy mi teszi őket kivételessé. Azoknak akik szerették a sorozatot. Azoknak, akik szeretnék megszeretni a sorozatot. Alapvetően mindenkinek, aki szeretne egy kicsit megfeledkezni a külvilágról és elveszni egy kicsit ebben a mesés világban egy igényes kiadású könyv által kalauzolva!

+BÓNUSZ

KÉT LEGJOBB NOVELLA

A sáska

Ez a történet egy fiúról szól, aki apjával él, nagyon rossz körülmények között. Még nem is ez lenne a legnagyobb gond, de az apja ki nem állhatja a saját fiát, aki ezek után egyáltalán nem találja a helyét. Bánatában a falujukat károsító sáskák felé fordítja a szeretetét, egyet be is fogad közülük. Ám nem tarthat sokáig a kapcsolatuk, mert a felbőszült apa tűzbe veti szegény állatot, a fiút pedig kidobja.

A fiatal ekkor megleli magában különlegességét: sáskává változik és együtt marad a búzamezőket dézsmáló többivel. Csak sok viszontagság árán kerül vissza az emberek közé, mikor egy család befogadja, és visszaváltozik. Kiderül, hogy mint sok másra, erre is szeretet volt a gyógyír. Főszereplőnk ugyanis mindig azzá változott amilyen lénytől szeretetet kapott, legyen az sáska, vagy ember, vagy akármi. A novella fontos társadalmi üzenetet is hordoz: fogadjuk el egymást olyannak, amilyen, ne akarjuk megváltoztatni, mert azzal nemcsak neki, de magunknak is árthatunk.

A rémálmokat szelídítő lány

Ez az a novella, amiből akár külön regényt is lehetne írni, vagy filmet készíteni, olyan egyedi ötlet. A nagy többséggel ellentétben itt egy kislány a főszereplő, aki orvos apukája mellett szeretne segíteni az embereken képességével. Rájött ugyanis, hogyan lehet megszelídíteni a rémálmokat, azok pedig hallgatnak rá. Apja kezdetben nem nagyon akarja átengedni neki a terepet, később viszont, miután egyre többen keresik a lány segítségét, kénytelen lesz. Ám ahogy szaporodnak a rémálmok, egyre nehezebb lesz őket féken tartani…

A történet az előzőhöz hasonlóan szintén fontos tanulságot hordoz magában, mégpedig azt, hogy mindennek megvan az oka, nem mindig kell beleavatkozni a dolgokba, csak mert megtehetjük.

Hozzászólások