Könyvek

Rainbow Rowell – Fangirl

“Cath imádja Simon Snow-t.
Oké, Simon Snow-t mindenki imádja.
Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk elment.
Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek.
Cath nővére nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar.
Most, hogy felvették őket a főiskolára, Wren megmondja Cath-nek, hogy nem akar egy szobában lakni vele. Cath kikerül a védelmi zónájából, ettől fogva egyedül kell megállnia a lábán. Lesz egy mogorva szobatársa, akinek a kedves fiúja örökké náluk lebzsel; egy regényíró professzora, aki szerint a fanfickel bealkonyult a civilizációnak; egy jóképű évfolyamtársa, aki csak a szavakról akar dumálni és közben folyamatosan izgulhat lágyszívű, érzékeny apjáért, aki még sose volt igazán egyedül.
Tehát az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni, ha a felnőtté válás ára az, hogy le kell válnia Simonról?”

Rainbow Rowell Fangirl című könyve 2013-ban került piacra, majd 2015-ben Magyarországra is megérkezett Sóvágó Katalin fordításával a Scolar Kiadótól. Borítót Máthé Hangának köszönhetjük, egyszerű de nagyszerű, tökéletesen követi a kevesebb néha több elvét, és pont ezzel ragadja meg a figyelmet.

Maga a történet egy, a mai bloggerek között igen népszerű témát dolgoz fel: a fanfictiont. Lopásnak, plágiumnak számít? Mi veszi rá az embereket, hogy kölcsönvegyék a mások által megalkotott karaktereket, világokat, és esetleg gyökerestül fordítsák ki őket a már meglévő helyzetükből?

Két szemszögből is kereshetjük a választ ezen kérdésekre ; egy történelmi regényeket író szerző és egy főiskolás fanfiction-író, a kedvenc könyvsorozatába és az írás világába menekülő lány nézőpontjából. Bár mi ez utóbbinak gondolatait, okait ismerjük meg közelebbről, beszélgetéseik alkalmával az első is remek észérvekkel támasztja alá a műfaj iránti ellenszenvét. Az, hogy ki mellett foglalunk álláspontot, csakis rajtunk múlik.

Persze emellett más kérdések is helyet kapnak, a felnőtté válástól kezdve addig, hogyan nyerjük el egy zárkózott, meleg fikciókat író lány szívét A szereplők könnyen megszerethetőek, bárki bárkivel tud azonosulni, legyen szó a kitörni akaró, fejét elveszítő Wrenről, vagy a fészekből kirepült lányait hiányoló elvált apukáról.

A cselekményszál néha igen lassú, ennek ellenére jól kidolgozott, olykor igen nagy fordulatokkal, nem várt pálfordulásokkal. Ha pedig elfáradna az olvasó, a fejezetek végén – egy idő után közben is – kisebb-nagyobb részleteket kaphatunk Simon Snow kalandjaiból vagy Cath klasszikussá vált fanfictionjéből és novelláiból.

Mindeközben észre sem vesszük az idő múlását, a lapok fogyását, és mielőtt észbe kapnánk, már be is csukjuk a Fangirl-t, és rájövünk, hogy közben megkaptuk az olvasás alatt felmerült kérdésekre a válaszokat, így az egyetlen kérdés maximum az lehet, hogy “Miért lett vége?”.

Egy szó, mint száz, Rainbow Rowell ezen alkotása kötelező a blog világában élőknek, de annak is felhőtlen szórakozást nyújt, aki még semmit sem tud a fanfictionökről – Cath ugyanis könnyen elmagyarázhatja a lényeget, ezzel pedig talán többen meg is szeretik, vagy legalábbis elfogadják ezt a műfajt.

Forrás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .