Könyvek

Rainbow Rowell – Csak ​így tovább

Rainbow Rowell nevével egyre többet találkoztam a közösségmédia felületeken, ami miatt igen kíváncsi lettem a munkásságára. Főleg azért, mert a Csak így tovább című könyvéről sokan azt mondták, egy Harry Potter fanfiction. Aztán végül úgy döntöttem, egy próbát megér és a Fumax Kiadó jóvoltából lehetőségem is nyílt arra, hogy elolvassam ezt a könyvet.

A történetről

A Csak így tovább egyik főszereplője Simon Snow, aki egy Roxforthoz igen hasonló varázslóképző iskolába jár. A Watford azonban picit más felépítésű, ugyanis várárok veszi körbe, amiben igen kegyetlen vízi szörnyek vannak, a diákok szobái pedig nem az ott levő házanként van elkülönítve, hanem egy különleges szertartás keretein belül, kettesével kerülnek egy hálóhelyiségbe. Így kerül Simon a vele egykorú Tyrannus Basilton Grimm-Pitch-el egy szobába. Azonban míg Simon egy igen ügyetlen, ám annál harciasabb varázsló, addig Basilton – vagy ahogyan becézik, Baz – egy nagyon tehetséges varázsló, aki egyébként vámpír is.

Simon a Kiválasztott, akinek sorsa, hogy legyőzze az Alattomos Ürességet, ami elszívja a mágiát. A fiú a korábbi években hősiesen harcolt is ellene, azonban az utolsó iskolai évben, amit éppen megkezdenek, csak arra tud gondolni, hogy vajon Baz miért nem tért vissza a Watfordba? Vajon a fiú tervez valamit ellene és az iskolát irányító Mágus ellen? Hiszen az előző években többször próbálta őt megölni a vámpír. Simon majd beleőrül, hogy nem tudja hol van, miközben egyre inkább eltávolodik barátnőjétől, Agatha-tól, akit az előző év végén rajtakapott Bazzal.

Furcsa volt megszokni az elején a könyvet és a stílusát. Nagyon gyorsan vágtunk bele a cselekménybe és olyan intenzíven próbált berántani minket a könyv, hogy nehéznek tartottam felvenni a fonalat. A főszereplők, ahogyan fentebb is írtam, az utolsó évüket töltik a Watfordban, és a karakterek szemszögét olyan fiatalos – talán a kamasz a legjobb szó rá – szóhasználat jellemzi, ami elgondolkodtatott azon, hogy vajon élvezni fogom én ezt? És a válasz az lett rá, hogy igen!

Úgy gondolom, hogy Rainbow Rowell egy nagyon szuper és kreatív világot alkotott Simon Snow-nak és Basilton Grimm-Pitch-nek, amit a könyv elején nem gondoltam volna. Ahogyan egyre inkább merültem el a történetben, kezdtek összeállni a dolgok egy egésszé. Meglepő fordulatok és könnyed humor jellemzi a könyvet. 

Több, eddig ismeretlen varázslény

Izgalmas volt a Csak így tovább során, hogy több varázslény is felbukkant ebben a történetben, akikkel eddig nem, vagy csak ritkán találkoztam. Volt itt sárkány, gólem, normik, akik a trollokhoz hasonlítottak és a hidak alatt élnek, de felbukkant ebben a kötetben a vízi oroszlán is.

A varázslények mellett képet kapunk itt a különböző varázslócsaládok életéről is. Érdekesnek tartottam például azt, hogy bár lehetőség volt együtt élni és tanulni a normokkal, vagyis a varázstalan emberekkel, azonban tilos volt velük párkapcsolatban lenni és összeházasodni. Ezt azért tartottam igen furcsának, mert ebben a világban teljesen mértékben vegyülnek velük a mágusok. Mi több, még telefont, tévét és egyebet is használnak.

A karakterek

Nagyon tetszett a regény során, hogy bár hasonló alapokra épült, mint a Harry Potter, ugyanakkor a karakterekben és a világfelépítésben bőven akadt egyediség, ráadásul sok szereplőt nem is igazán tudtam kivel azonosítani. A Mágus, aki a Watford igazgatója volt, egyáltalán nem hasonlított a jóságos, hold alakú szemüveget viselő Dumbledore-ra, ahogyan Simon sem hasonlított Harry-re. Simon bár jószívű teremtés, akinek fő célja megvédeni másokat és az iskolát, mégis nagyon indulatos srác, aki képes bárkit és bármit megölni a jók védelmében.

Penelope, Simon legjobb barátnője sem hasonlít Hermione Granger-re, Penny ugyanis előszeretettel járkál tilosban és agyalja ki az elvetemültebbnél elvetemültebb ötleteket. Ebb, a kecskepásztor pedig semmiben sem hasonlít a nagydarab Hagridra, mert egyrészt nő nemű mágus, másrészt hatalmas varázserővel rendelkezik, és folyamatosan búskomor. És ők csak a szereplők egy része, akiket valamilyen szinten tudnék kapcsolni a híres varázsvilághoz.

Érdekes varázsige megoldások

Simon borzasztó Kiválasztott volt, mert nagyon ügyetlenül ment neki a varázslás, dacára annak, mekkora ereje van. Itt azonban nem (csak) fix varázsigék vannak, amiket be kell magolniuk és kigyakorolniuk az iskolában, hanem sajátokat is kreálhatnak dalokból, közmondásokból, filmekből. A lényeg, hogy olyan szófordulatokat tartalmazzon, amiket használnak is az emberek és minél többen ismerik, minél inkább a köztudatban van, annál erősebb az ige. Ebben a világban ugyanis tulajdonképpen a mágiát a varázstalan emberekből nyerik. Ha tehát olyan helyre mennek, ahol nem élnek emberek és így nem beszélnek, akkor egy vakfolt alakul ki, ahol nem tudnak varázsolni.

Ízlésesen megírt meleg szerelmi szál

Összességében nagyon élveztem a könyv olvasását. Bevallom, féltem az LMBTQ száltól, főleg mivel a főszereplőket is érinti és korábban még nem olvastam ilyen jellegű regényt, de abszolút pozitívan csalódtam. A Csak így tovább nagyon finoman vezeti bele a cselekménybe, míg az egyik karakter nyíltan vállalja az érzéseit, addig a másiknak teljesen új ez a szituáció és egy nagyon érdekes szerelmi háromszögbe keveredünk ezáltal.

Tehát aki amiatt dilemmázik, hogy elolvassa-e a könyvet, mert nem szeret ilyen jellegű témákról olvasni vagy még nem olvasott ilyet, annak bátran merem mondani, hogy nyugodtan vegye a kezébe ezt a regényt. A fő cselekmény az Üresség elleni harc, így a hangsúly is azon van, hogy Penny, Baz és Simon együtt felkutassa a megoldást, hogy hogyan lehetne elpusztítani.

Aki szerette a Fangirl: Manga sorozatot, az biztosan nagyon fogja élvezni ezt a könyvet, mert nekem hatalmas élményt nyújtott, hogy az ott, Cath által írt regényt fizikailag a kezembe foghatom és megismerhetem az ő által úgy szeretett karaktereket. Aki pedig nem olvasta még egyiket sem, és szereti a varázsvilággal kapcsolatos regényeket vagy csak szeretne egy Harry Potter hangulatú (de nem azonos), könyvet olvasni, jó választás lehet ez az ifjúsági regény.

A recenziós példányért köszönet a Fumax Kiadónak!

Rainbow Rowell & Sam Maggs – Fangirl: ​Manga 2.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?