Könyvek

R. Kelényi Angelika – Mennyei Bűnök I.

R. Kelényi Angelika neve bizonyára a legtöbb könyvrajongónak nem ismeretlen: a Terézanyu-díjas, többszörös Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. század Rómájába repít egy felettébb kalandos, izgalmas és érzelmes úton. A Mennyei Bűnök az egyik leglebilincselőbb mű az idén.

A történet: 1860-ban járunk, Rómában, ahol Katharina Schillingfürst német hercegnő pokoli zárdabeli élményeit akarja a felszínre juttatni. Ehhez Giorgio Valentini atya segítségét kéri, aki tehetséges barátja, az ex pap Marco Fiore támogatásában bízik. Az ópiumfüggő, link életet élő férfi ezzel meglátja a lehetőséget, hogy ismét kezébe vegye az életét, hisz a Sant’Ambrogio zárdában történt parázna események mögött a legmagasabb rangú egyházi személyek állnak, akik a gyilkosságtól sem riadnak vissza. A cselekmény szálai azonban egy ennél alacsonyabb rendű nő, Maria Luisa főnővér kezében futnak össze, akit a zárda fejeként senki sem mer megvádolni, Marco pedig lázasan igyekszik kideríteni, hogy mi rejlik az apácák félelme mögött. A sors a legjobbkor sodorja össze Blancával, a szegénysorból jövő, gyönyörű lánnyal, aki maga jelentkezik a zárdába, hogy segítsen kideríteni a zárda mocskos titkait. 

Személy szerint nem voltam sosem rajongója az 1800-as években játszódó történeteknek – eddig. Mivel a leírás egy igazi izgalmakkal teli történetet ígért, kevesebb kétkedéssel vettem kezembe a könyvet, mint általában szoktam, ám az első pár oldal után minden fenntartásom elpárolgott. Az írónő remekül egyensúlyozik a régi és az új világ peremén: egyszerre hiszi azt az olvasó, hogy abban a században van, mégis a jelen szintjén tud kapcsolódni a sztorihoz.

Adott egy megtört, az életet megunó ex pap, aki kicsapongó és önpusztító életet él, és egy lány, aki két húgát próbálja tisztességben eltartani, küzdve a mindennapok nehézségeivel. Marco és Blanca valósága messzebb már aligha lehetne egymástól, sorsuk mégis egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően összefonódik – s hogy őszinte legyek, ezt a szerencsétlen véletlent nem is bántam. Örülök, hogy a két szereplő nem a kikövezett úton botlott egymásba, nem egy olyan véletlennek köszönhetően, amire bárki rájött volna.

Közben persze ott vannak az olyan karakterek is, mint Valentini atya, Marco hűséges segítője, maga Katharina hercegnő, Blanca húgai, akikért külön-külön izgulhatunk. Teljes betekintést nyerünk egy fiatal nő életébe, aki becsületét, álmait feláldozza a testvérei jólléte oltárán, feltétlen szeretetről téve tanúbizonyságot. Egy papéba, akit kísért a múlt és feladta a hitét, ám a nehézségek ellenére egyvalamit nem felejtettek el, mégpedig jó embernek maradni.

Azt viszont muszáj megemlítenem, hogy a könyv kemény tartalmaknak ad otthont, vulgáris kifejezéseknek, ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy valós események ihlették az írónőt, csak jobban elborzadunk. Nemcsak hétköznapinak tűnő korabeliek életébe látunk bele, akikért szoríthatunk, hanem az egyház és vezetők korruptságába, az emberi képmutatásba, gonoszságba és paráznaságba. Senkinek ne legyenek kétségei, a világ már a 19. században is romlott volt, sőt, akkor talán még nagyobb biztonságban lehettek azok, akik pozíciójukat kiélvezve sátáni dolgokat műveltek.

Mikor olvasd? A könyvben meglehetősen sok az elbeszélés, sokszor látjuk a szereplők gondolatait, teljes érzéseit, viszont az események is folyamatos sodrásban vannak. Épp ezért érdemes akkor nekiállni, mikor több ideje van az embernek, mert egyrészt koncentrációt igényel – másrészt letehetetlen!

Számomra a könyv 10-es skálán maximális pontszámot ért el, és már alig várom, hogy a kezembe vehessem a folytatást. Sanszos, hogy addig még egyszer kiolvasom, annyira megszerettem, mert a Mennyei Bűnök II. várhatóan 2019.05.20-án jelenik meg.

A recenziós példányért köszönet az Álomgyár kiadónak!

Kendall Ryan – Szeress és hazudj (Szeress és hazudj 1.)

Hozzászólások