GyorstalpalóKultúraMűvészsarok

Planner, pantser és az ihlet

Planner és pantser – ez a két angol kifejezés az írók két kategóriáját jelenti. Eredetileg a NaNoWriMosok használták ezeket a szavakat, de igazából ettől a weboldaltól függetlenül is nevezhetjük magunkat plannernek vagy pantsernek, ha történetet írunk. 

 

Ki pantser?

A pantser nem tervez meg semmit előre. Mikor úgy érzi, jön az ihlet, vagy itt van november elseje (a NaNoWriMo kezdete), akkor belefog az írásba. Fő motivációja lehet egy kiforratlan karakter, egy kezdő mondat vagy akárcsak egy jelenet, amire a továbbiakban a regényét építi. A szavak maguktól jönnek és még neki is újdonságot jelent, hogy mi fog mindebből kisülni. Pantsernek lenni nagy mókának tűnik, hiszen nincs szüksége hosszadalmas, olykor unalmas tervezgetésekre, ráadásul a kreativitása és fantáziája is hatalmas lehet, mivel minden esemény adja magát. Igazából olyan érzés lehet, mintha nem ő írná a történetet, hanem csak felfedezné azt. Persze megvan a hátránya ennek is, mint mindennek. Míg a tervezés nélküli szabadság sok mindent lehetővé tesz egy pantsernek, addig könnyen írói válságba juthat. Innen nehéz kikeveredni, ezért a pantserek gyakran inkább új történetbe kezdenek, rengeteg befejezetlen sztorit hagyva maguk után.

Ki a planner?

Ebből könnyedén kitalálhattátok, hogy a planner, a pantser szöges ellentéte. A regényírást hosszú tervezgetés előzi meg. A planner mielőtt belekezdene a tényleges írásba, kitalálja a sztorit elejétől a végéig, megfogalmazza a karakterek útját, honnan hova kell eljutniuk és ebben milyen jelenetek, események segítik őket. A legtöbb szereplőt előre kitalálják, a legapróbb részletig megismerik őket. Csak akkor kezdenek bele a regénybe, ha már mindent elterveztek. Ennek is megvannak az előnyei. Egy planner nem akad el olyan könnyedén, mint egy pantser, hiszen mindig tudja, mi fog történni következőnek és így egyszerűen ki lehet kerülni a megakadásokat. Ráadásul a tapasztalatok szerint, könnyebben és gyorsabban meg lehet írni egy regényt, ha van róla terved, elképzelésed. A negatív oldala, hogy nincs meg az a szabadságuk, amit egy pantser tudhat a magáénak. Ha meg akarnak változtatni valamit, vagy idő közben derül ki, hogy valami a tervezés közben nagyon benéztek, akkor előfordulhat, hogy az egész történetet át kell variálniuk és ez egy hálátlan feladat.

Honnan szerezzünk ihletet?

Látjátok, hogy mind a két típus elakadhat, hiszen az írói blokktól sincs menekvés. Mégis, elég csak körbenéznünk magunk körül, nem sejthetjük, mennyi helyről szerezhetünk ötleteket és inspirációt. De mik is ezek?

Blogok

Talán ez az egyik mindenki számára legkézenfekvőbb dolog. Rengeteg oldal, és nem csak külföldi, de magyar is foglalkozik az írással, hogy hogyan fejlesszük magunkat, milyen írói technikák vannak és még sorolhatnám. Ha elakadva érzitek magatokat csak nézzetek be a Pennát a kézbe oldalra vagy éppen Daremohoz A papírfecnis fiókba. Persze rajtuk kívül rengeteg blog van még, amiket érdemes felkeresni.

Áthallott párbeszédek

Az emberek sokszor idegesítőek tudnak lenni, főleg az elvont művészek számára. Beszélgetni viszont nem kell velük, inkább csak játszd el a kémet, hallgass bele mások beszélgetésébe és találj neki körítést. Ha valami érdekeset hallasz és úgy érzed, ezzel tudnál mit kezdeni, akkor nyugodtan írd le vagy jól jegyezd meg, hogy később felhasználhasd.

Művészet

Egy festmény vagy rajz sokszor ihlető erejű lehet, akkor is, ha absztrakt munkáról van szó. Pinteresten rengeteg szép illusztrációt találni, amik akár egy egész történetet elindíthatnak a fejedben vagy egy komplett karaktert megidézhetnek. Egy modernebb műalkotás pedig érzéseket ébreszthetnek benned, amik elengedhetetlenek egy jó történethez. Vesd bele magad a művészetbe és inspirálódj!

Zene

Azt hiszem, ez egyértelmű. Ki az, aki ne szeretne zenét hallgatni bármihez? Ugyanúgy, mint egy absztrakt festménynél, itt egy klasszikus zene tud eltölteni bárkit érzésekkel. Néhány filmzene előkerítése is jól jöhet az íráshoz, főleg mikor összehangolod a lejátszási listád a történettel. Valami ütős zene harcjelenetekhez, valami szívhez szóló hegedűszó romantikus részekhez. Ha pedig ez nem a te stílusod, még mindig előveheted a kedvenc számodat, megfigyelheted a szövegét, hátha egy mondat elindítja a fantáziád.

Újságok

Néha az ember meríthet a valóságból is ihletet, hasonlóan mások kihallgatásához. Az újságokban, régiekben és újakban egyaránt lehet találni izgalmas híreket. Nem muszáj elolvasnunk az egész cikket, elég csak egy szalagcímet és már azon a gondolatmeneten elindulhatunk, kitalálhatjuk, miről van szó pontosan.

Álmok

Tudunk néha eszméletlen nagy butaságokat álmodni, mégis ezek általában tele vannak érzelmekkel, az agyunk a mindennapos problémáinkat dolgozza fel. Néha, ha van valami olyan éjszakai agymenésünk, ami érdekes és valamilyen oknál fogva megragadta a fantáziánk, ne habozzatok papírra vetni és esetleg kicsit átalakítani a történéseket. Fantáziadúsabb sztorikat talán akarva sem tudnánk kitalálni, hiszen ezeknek az álmoknak a megalkotásában a tudatalattink segédkezik.

A végső megoldás: writing prompts (írói súgás)

Ha végleg kifogytatok az ötletekből, csapjátok fel a google-t vagy a pinterestet és keressetek rá a fenti két szóra. Párbeszédek, szituációk és karakterek rövid leírását fogjátok találni. A legtöbb irtó vicces, megindító, ijesztő vagy fantáziadús, éppen ezért tényleg elgondolkodtatja az embert, hogy mit tudna kihozni ezekből. Egy ránézést tényleg megér, és talán végül nem csak egy novella, de akár egy komplett regény is kerekedhet belőle.

Ti mit tesztek, ha beüt a blokk?

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.