Könyvek

Philippa Gregory – A fehér királyné

Philippa Gregory-t sokszor nevezik “a királyiregények királynőjének”, és nem véletlenül. 1416 és körülbelül 1920 között végig írta a brit történelem jelentősebb eseményeit, személyeit és ezt egyre tovább gyarapítja a mai napig. Irományai tényeken alapulnak egy kis fikcióval és kreativitással egybe öntve.

Van az a mondás, hogy a legjobb történeteket az élet írja, és ez a könyv az ami ezt teljes mértékben igazolni tudja.

Itt csak testvérek és unokatestvérek viszálykodásáról van szó, na de mi a helyzet akkor ha ezek a testvérek Anglia legfelsőbb rétegébe tartoznak. Ez nem más, mint a királyi család viszálykodása, ismertebb nevén a Rózsák-háborúja.

E nevet a két család jelképéről kapta a York-ház képviselte a fehér rózsát, míg a Lancastar-ház a vöröset.

De mielőtt rátérnénk a nagy királyi családok háborúira, lépjünk vissza egyet és így találkozunk főhősünkel Elizabeth Woodville-el, egy közrendű család legidősebb lányával. Egy igazán gyönyörű és becsvágyó nő, kinek első férje a York-ház és a Lancastar-ház elleni csatában harcolt, a “rossz oldalon”. Így mikor a York-ház került ki nyertesen, Elisabeth elvesztette földjét és házát. E probléma miatt fordult a királyhoz, aki ekkor tájt (meg úgy egyébként is) nagyon szerette a szép nőket, így nem csoda, hogy rögtön megtetszett neki Elisabeth és az sem zavarta, hogy családja évekig a Lancaster-ház oldalán harcolt, ahogy az sem, hogy 5 évvel volt idősebb nála.

Ebből a mély vonzalomból, hamar szerelem vált és titokban ugyan, de össze házasodtak. Az egész ország meghökkenve értesült a frigyről, ugyanis azelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy közrendű családből származó személy tagja legyen a királyi családnak, mi több, ő legyen Anglia királynéja.

Elisabeth személyében egy kitartó, a családja jó létéért végletekig elmenő erős nőt ismerhetünk meg.

A párnak sok gyermeke születik, köztük két fiúgyermek akik biztosíthatnák a York-ház jövőjét, ám Eduárd király halála után nem várt fordulatok következnek, ami elvezet az egyik legrejtélyesebb történelmi eseményhez.

Ugyanis ez a két trónörökös fiúcska nem más, mint a londoni Tower eltűnt hercegei, kiknek sorsa a mai napig ismeretlen.

Philippa Gregory utánozhatatlan mesélőkészséggel tárja fel olvasói előtt ezt a hatalmas rejtélyt övező történetet.

A könyvnek egy érdekessége, hogy a woodville család néhány női tagját, amolyan boszorkáknak írja le, de még a hihető korlátokon belül, ezzel belecsempészve még egy kis izgalmat.

A csodás történet után nagy csalódás ennek a kiadásnak a borítója, ugyanis semmi pluszt nem ad hozzá, viszont elvesz az összhatásból. A story és az író szempontjából, sokkal jobban passzolna hozzá a minimalista és letisztult borító, mint sem a jelenlegi kicsit össze vissza, inkább szappanopera jellegű. De ez semmi képen se szegje kedvetek a kevésbé bájos külső, csodálatos belsőt takar. Az egyetlen pozitívum ami javára válik, hogy az amúgy is vaskos könyvet nem nehezítették még egy kemény kötésű fedéllel, hanem maradtak a jól bevált könnyen kezelhető puhánál.

Ezt a könyvet főként a történelmi beállítottságú/érdeklődési körű embereknek ajánlom, azon belül is inkább a női olvasóknak, de hasznos lehet érettségi előtt állók számára is, ugyanis 95%-ban valós eseményeket dolgoz fel, “kicsit” izgalmasabban, mint az iskolában használt történelem könyvek, bár azzal egyidejűleg jóval hosszabb is. 

Ha viszont most nem olvasós kedvedben vagy akkor kibúvóként ajánlhatom a A fehér királyné című sorozatot Rebecca Fergusson és Max Iron főszereplésével, ami természetesen a könyv alapján készült és nem más, mint Philippa Gregory volt a forgatókönyv író, illetve aktívan részt vett a megrendezésében is

Forrás: Port.hu, hirlevelplusz.hu

Nektek mi a véleményetek a könyv egészéről? Tetszik ez a fajta borító, vagy  szívesebben öltöztetnétek fel máshogy? Van köztetek olyan, aki olvasta már, vagy esetleg a sorozatot látta?

Hozzászólások