Könyvek

Peter James – Váltságdíj

Peter James neve korábban ismeretlen volt számomra, de a Váltságdíj című könyvének leírása felkeltette a figyelmemet. Egy szerencsejáték-függő férfi nehézségeiről ír, aki az alvilággal kerül összetűzésbe, amit a fia bán. Mikor belekezdtem a könyv olvasásába, hamar rájöttem, hogy ez a leírás a cselekménynek csak egy apró része, és ennél jóval több izgalmat tartogat.

A történet egyik főszereplője Kipp Brown, aki súlyos szerencsejáték-függőségben szenved. Már kiskora óta hódol ennek a szenvedélynek, amiből egy darabig jól meg is tudott élni. Azonban egy ideje minden megváltozott, a jól menő üzletemberből hamar csak a látszat maradt. A házassága romokban hever, fiával a kapcsolata kezd megromlani, ahogy a fiú kamaszodik, ráadásul a szerencséje is elhagyta. A pénze majdhogynem elfogyott, a hitelkártyáján is adósság van. A baj azonban ott csúcsosodik ki, mikor egy szem gyermekét elrabolják. Vajon hogyan szerzi vissza, ha nem tudja kifizetni a váltságdíjat?

Kipp Brown tragédiája azonban nem az egyetlen érdekesség a Váltságdíj című regényben. Mungot ugyanis egy olyan eseményen rabolták el, amely hemzsegett a különböző biztonsági alkalmazottaktól, mivel egy titokzatos telefonáló az Amex stadion egyik emberét is zsarolja. Ha nem fizetnek neki, robbantás várható a focimeccs alatt. Vajon a két ügy összefügg? Roy Grace nyomozó és csapata erre próbál rájönni, a gyanúsított pedig az albán maffiához köthető.

A szerző a már szokásos módon, számtalan szálon futtatja a történetét. Emiatt, a kötet elején egy pillanatig el is gondolkoztam, hogy vajon jó könyvet olvasok-e? Annyi meglepetés ért már az első pár oldalon, tele rendkívüli fordulatokkal, váratlan karakterekkel és események sorozatával, hogy egyből elmerültem a cselekményben.

Váratlan fordulatok és érdekes karakterek jellemzik a könyvet.

A karaktereket nem véletlenül említem, hiszen számtalan szereplő és mellékszereplő feltűnik a Váltságdíj során, akik egytől egyig fontos szerepet játszanak a történésekben. Nemcsak, mint az albán maffia tagja vagy drogcsempész, hanem akár mint egy feleség vagy bérgyilkos. Peter James egytől egyig izgalmas jellemmel és múlttal ruházta fel őket, így bepillanthattunk nagyon sokuk múltjába, hátterébe és indítékába.

A szerző ráadásul nagy szerepet tulajdonít a családi kapcsolatokra is. Az apa-fiú kapcsolat ugyan olyan fontos szerepet kap ebben a könyvben, mint a házasság szentsége és a szerelem. Ugyancsak fontos az erkölcsi vonal is, ami megmutatkozik az alvilág terén is. Tisztesség és becsület, ez fontos a regényben.

James ráadásul nagyon ügyesen építette fel a cselekményt. Aprólékosan veti szét az apró információkat, minden egyes cselekményszálon felmutat valami izgalmas fordulatot, legyen az egy haláleset, egy telefonhívás, egy elrabolt kamasz vagy egy széthagyott testrész. A feszültség pedig csak fokozódik és nem bírod letenni a könyvet.

Kétségtelenül összetett bűnügyi regény.

Nagyon élveztem az olvasását, talán nem is túlzok ha azt mondom, idén ez volt a legélvezetesebb krimi, amit olvastam. Ehhez az is hozzásegített, hogy már az elején benne voltunk a sűrűjében, már ott pörgött a cselekmény és egy pillanatra sem ülepedett le. Amilyen egyszerűnek hangzott a leírás, annyira bonyolult lett itt minden és nagyon élveztem a nyomozást.

Állítólag az egyik szeme üvegből van, és azt beszélik, hogy nem nehéz észrevenni, melyik, mert az a barátságosabb a kettő közül.

Ha szívesen olvasnál egy olyan krimit, amiben az amúgy sablonos szerencsejáték-maffia téma brutálisan jól van megírva, akkor íme! A Váltságdíj engem már az első pillanatban megvett magának, a továbbiakban pedig csak fokozta az elégedettségemet. A szerző írásmódja nagyon tetszik, pörgős, rövid jelenetek  jellemzik, ami akár az utazás közbeni olvasóknak is kitűnően kedvez. Minden fejezet más-más szemszöget ír le, így tényleg ugrál az idegeinken és egy percre sem hagy lenyugodni, akár együltő helyedben is elolvashatod.

Ha a moly.hu-n nézel utána a regénynek, ne ijedj meg a 14. kötettől. A korábbi regényeit én sem olvastam a szerzőnek és semmilyen hiányérzetem nem maradt. A General Press Kiadó több sorozatára is jellemző, hogy önmagában is kitűnően olvashatóak.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Mary Jo Putney – Becstelen szerelem

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?