Könyvek

Paula Hawkins – Lassan izzó tűz

Paula Hawkins neve sokaknak talán a Lány a vonaton című könyv által lehet ismerős. Az írónő azóta is rendkívül népszerű, legújabb regényét pedig már hatalmas várakozás övezte. A borítója ütős lett, a címe nagy izgalmakra utal, így nem csoda, hogy úton-útfélen bele lehetett botlani a reklámjába, ezzel fokozva a megjelenésre való várakozást feszültségét. Na de nézzük is, hogyan tetszett nekünk a Lassan izzó tűz!

A Lassan izzó tűz történetének helyszíne a Regent-csatorna. Itt találja meg Miriam a fiatal férfi, Daniel holttestét. A nyomozók egyből felkeresik a rokonait és csakhamar kiderül, van köztük olyan, aki látott egy gyanús lányt a helyszínen, vérrel borítva. Így lyukadnak ki Lauránál, aki nem egy átlagos fiatal. Egy baleset következtében Laurának maradandó testi és szellemi sérülései maradtak, így többek között gyakran vannak dühkitörései, indokolatlan esetekben mosolyog, olykor nevet, húzza a lábát maga után, egyszóval tehát, ő lett az első számú gyanúsított.

A regény azonban nem ilyen egyszerű. Az eset nyomozása alatt több emberrel is megismerkedünk, akik közül mindnek láthatjuk is időről-időre a gondolatait, a váltott szemszögnek köszönhetően. Így nyomon követhetjük Miriam és Laura mellett Carlat, aki Dianel nagynénje, illetve annak exférjét, Theót és Laura barátnőjét, Irenet is. Ez azért érdekes, mert az egész ügyet rajtuk keresztül figyelhetjük meg, a nyomozókra szinte egyáltalán nem is vetül semmiféle hangsúly. Amolyan kis nyegle mellékszereplők, akik azért jó hogy ott vannak.

Érdekesség, hogy bár Laura az első számú gyanúsított, mégis talán ő az egyik legszimpatikusabb szereplő annak ellenére, hogy elképesztően furcsa. Habár egyre gyakoribb a sérült, fogyatékkal élő főszereplő – esetleg, jelentős karakter –, mégis nehéz ezt megszokni és különlegesnek érezzük tőle a könyvet. Emiatt a szimpátia miatt az elejétől kezdve reménykedtem, hogy nem ő az elkövető mi több, volt is egy határozott elképzelésem arról, ki ölte meg Danielt.

Kifejezetten izgalmas karakterek kaptak szerepet ebben a könyvben.

Talán nem mondok meglepetést ha elárulom, jól be lettem húzva a csőbe. Hawkins ugyanis úgy vezet minket az orrunknál, ahogyan azt illik, kezdve azzal, hogy nem Laura az egyedüli különleges karakter. Carla és Theo múltja elképesztően szomorú. Nem egy családtagjukat vesztették el, amitől mindketten megtört emberekké váltak. Theo ráadásul még írói válságba is került, amin nem igazán tud túllépni. Irene a férjét vesztette el és idős nő lévén még a lakásból se tud valami könnyen kimenni, emiatt szorul Laura segítségére. Miriam pedig egy gyermekkori traumát hordoz, akárcsak Laura, amin felnőtt nő létére sem tudott még túllépni. Mindenkinek van múltja, amikre érdemes odafigyelni a kötet során.

Könyv a könyvben

A Lassan izzó tűz című könyvben egy másik könyv is szerepet kapott, amely időről-időre megjelenik az egyes fejezetek között, így kapunk egy különleges könyv a könyvben szituációt, ami tovább kuszálja a szálakat. Alapvetően zseniális ötletnek tartom, itt viszont sokszor újra kellett olvasnom lassabban, hogy megértsem, hiszen míg az alaptörténetünk előre halad az időben, addig ez a könyv visszafelé.

Sokszor felvetődött bennem, hogy bár értem a közbeiktatott regény értelmét, mégsem éreztem annyira jelentőségteljesnek. Sokkal inkább úgy gondoltam, ez a hangulat a feszültség fokozására van, hiszen nem volt annyira jelentőségteljes a krimiszál, sokkal inkább beszélünk pszicho-thrillerről. A pszichológia, az emberi jellem és érzelmek, a karakterek múltja volt porondon, ami alapvetően nagyon tetszett.

Szövevényes könyv, ahol a gyanúsítottak a nyomozók.

Érdemes megfigyelni, hogy milyen kapcsolat, milyen dráma van az egyes karakterek és családtagok között. Hogyan viszonyulnak egymáshoz, ki milyen sérelmeket hordoz, ugyanis ha egy pillanatra is lankad az ember figyelme, nem vesz észre egy-egy mondatfoszlányt, lemaradhat a megoldás egy darabkájáról. Minden apró részletre figyelni kell. Mivel itt ahogyan korábban is említettem, nem a nyomozók viszik a prímet, így olyan, mintha maguk a karakterek göngyölítenék fel az ügyet.

Ha szívesen olvasnál egy nem szokványos krimit, kíváncsi vagy egy történetre, ami nem a nyomozók szemszögéből zajlik, akkor ez egy remek választás lehet. Rövid, pörgős és feszültségekkel teli, így akár annak is érdekes lehet, akinek nincsen sok ideje az olvasásra, mert ezen könnyen végig lehet haladni.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Jill Mansell – Minden kezdet nehéz

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?