Könyvek

Paul Auster – Timbuktu

Manapság egyre nagyobb teret kapnak az olyan könyvek, melyeknek a főszereplője nem emberi lény hanem más élőlény, például kutya. Az ilyen témával nem könnyű mellélőni, hiszen az állatokat a legtöbb ember szereti.

Paul Auster sem bízta a véletlenre a dolgot, Timbuktu című könyvének igazi főhőse ugyanis Csonti úr, a kutya. Gazdájával a Willy G. Christmas nevű hajléktalannal Brooklynban élnek. Mivel a férfi egészségi állapota egyre csak romlik, elindulnak Baltimore felé, hogy felkeressék egykori irodalomtanárát és Csonti úr megfelelő gazdára találjon személyében.

Útjuk persze egyáltalán nem zajlik zökkenőmentesen. Folyton újabb és újabb problémákba ütköznek, vagy éppen menekülniük kell, sőt egy idő után már az is zavaros lesz, hogy mi az álom, és mi a valóság.

A regény alapötlete – hogy egy kutya szemszögéből láttatja az eseményeket – maga nem lenne túl eredeti, viszont ahogy Paul Auster tálalta a témát, úgy egy percig se érződik  unalmasnak. Mind Csonti úr, mind Willy, de még a legutolsó mellékszereplő is részletekbe menően ki van dolgozva. Willy eszmefuttatásait pedig – habár néha kicsit nehéz követni – mindig élvezet olvasni. Tipikus művész, aki inkább önkéntes száműzetésre ítéli magát, minthogy meghajoljon más akarata előtt. Az pedig szintén érdemeit bizonyítja, hogy mindent megtesz azért, hogy megfelelő új gazdát találjon a kutyájának.

Aki minden csak nem átlagos kutya. Néhol Willyéhez hasonlóan magvas gondolatai vannak, mind az életről, mind annak értelméről. Auster azonban ennek ellenére remekül meg tudta tartani az állat szerepében is. Ugyanúgy kötődik a gazdájához, örül a simogatásnak, mint bármilyen más egyszerű kutya.

Kettejük utazása egyszerre gyönyörű és szürreális, még ha valószínűtlenül rövid ideig is tart Willy állapota miatt. Klasszikus utazás- és fejlődésregény, azzal a csavarral, hogy itt Csonti úr a főszereplő.

De mi is az a Timbuktu? Vajon mi köze van egy afrikai városnak egy brooklyni hajléktalanhoz és a kutyájához? Vajon Csonti úr eljut valaha új gazdájához? Milyen mély lehet egy kutya hűsége gazdája iránt? Mindez kiderül ebből rendkívül jól felépített, szerethető karakterekkel telepakolt regényből!

Érdemes még szót ejtenünk a borítóról is, ami a maga letisztultságában csodálatosra sikerült és remekül illeszkedik a történet egyszerűségéhez is.

Összességében elmondható, hogy ez egy rendkívül megható, néhol filozofikus, és szívszorító regény, amit teljes szívünkből ajánlunk nemcsak a Paul Auster vagy kutyás könyvek rajongóinak, hanem mindenkinek, aki fájdalmasan gyönyörű történetet szeretne olvasni.

 

A könyvért köszönet a 21. század Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/amikor-nem-a-foszereplorol-szol-a-tortenet-michael-ondaatje-a-haboru-fenyei/

Hozzászólások