Geek

Outlast 2: Gyöngyszem vagy tucatjáték?

Mint horror kedvelő, mikor kiadták az Outlast2-t, egyből kíváncsian vártam, hogy vajon a Red Barrels-nek sikerült-e az indie játékok piacán újra az élre felküzdenie magát. Az első rész hatalmasat ütött 2013 őszén, hiszen már akkor is olyan témákat feszegetett, ami könnyen kiverte másoknál a biztosítékot. Most viszont itt a második rész, még betegebb ötletekkel, még több félelemmel, de talán kevesebb értékkel.

A történet hasonlít az első részhez. Adott egy újságírópár, akik elutaznak Arizóna egy eldugott falujába, hogy nyomozzanak egy meggyilkolt, terhes nő után, azonban kutatásuk még kezdetét sem veszi, amikor balesetet szenvednek, lezuhan a helikopterük és főhősünk Blake Langermann a „szerencsés” alany arra, hogy Lyn-t megtalálja, és nyilván pontot tegyen az eset végére.
Maga a történet valami eszméletlen elborult. Igaz egy szerencsétlen véletlen során, de Ausztráliában be akarták tiltani. Egy olyan csomagot küldtek el, ami nem csak a teljes játékot, hanem egy, az alfából megmaradt videófelvételt is tartalmazta, melyet a bizottság kifogásolt, ezért kihagyták a játékból… valahogy aztán az ausztrálok mégis megkapták. Miután tisztázták, R18+-os besorolással, de megjelenhetett.
Amit viszont meghagytak, ugyanúgy okozhat kellemetlen élményeket, mert a nemi erőszaktól kezdve, a csecsemőáldozásokig, van itt még vallás fanatizmus, de még az iskolából is képes egy olyan masszív horror-atmoszférával átszőtt helyett csinálni, amihez sokszor gyomor kell, hogy be tudjuk fogadni.

Viszont ez az egyik legnagyobb erőssége, emellett a történet itt is helyt áll, bár a fent említett iskolai jelenetekből  szerintem sok van és a jelen cselekményeihez nem is igazán kapcsolható, a végén van egy szájbarágós magyarázat, hogy miért éljük át ismét, de ezen lehet vitatkozni, hogy szükségszerű volt-e. Magával a játékkal sincsenek nagy gondok, szép lenne, és a horror zsánert kielégítő helyek, mint a bánya, a kukoricaföld, vagy alapjáraton ez az eldugott, de velejéig romlott falu, kielégíti, hozzáteszem, pazarul néz ki.
Azonban a játékmenetben nem történt különösebb változtatás. Bekerült igaz egy olyan lehetőség, hogy fel tudunk venni bizonyos jeleneteket a kameránkkal, amit aztán vissza tudunk nézni, Blake narrálásával. Ismét meg kell említenem a sulis történetet, mivel párhuzamosan vezeti a jelen cselekményeivel, ez is új dolognak számít.  Azonban eltörpülnek a jó dolgok a játék problémáival szemben.
Mint említettem, a játék nagyon szép, viszont néha olyan szinten sötét, hogy az orrunkig se lehet látni kifejezés egy enyhe fogalom. Emellett sokszor elengedi a játékos kezét, hogy kitalálja merre haladjon tovább. Ez az előző részben is benne volt, azonban itt jobban kiérződik ennek a hibája. És itt van például ez a kamerás újítás, ha elkezdünk valamit venni, sokszor a sötét miatt nem is látod, ha véletlen nem kapcsolod ki a nightvision-t, vagy fordítva. Ha nem nézel le egyszer sem, nem fogsz rájönni, hogy úgy tudod csak megnézni, hogy mennyi kötést, illetve a túlélésedhez legfontosabb elemeket birtoklod. És ha már túlélés…az ellenfelek sokszor kiszámíthatóak. Ha bemész egy szobába, hiába lopakodsz, valószínűleg rád fog majd támadni, független attól, hogy alszik-e vagy sem. Emellett néha teljesen lényegtelen, hogy elbújsz-e, lát-e az ellenfél, mert úgyis rád fognak találni, vagy a végére artistákat megszégyenítő mozdulatokkal fognak kergetni téged.

Összességében az Outlast 2-vel a Red Barrels stúdió túl sokat akart elérni, aminek aztán egy már-már gore stílusú fogócska-szimulátor lett a vége. A DLC-vel talán kerekebb lesz a történet, mert szinte szinte biztos, hogy érkezni fog.
Nem azt mondom, hogy rossz játék lett, viszont a reakcióvideók fertője lesz ez az új rész, és ha másért nem is, de a folytatás hasonló célokból fog elkészülni.

Forrás:
http://outlast.wikia.com/wiki/Outlast_2
https://www.gog.com/game/outlast_2
http://www.escapistmagazine.com/articles/view/video-games/walkthroughs/17609-Outlast-2-Full-Walkthrough-Genesis-Saint-Sybil-School-Guide#&gid=gallery_7274&pid=1
http://jonasranjon.deviantart.com/art/Outlast-2-607338135

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .