Filmek

Ötvenöt éves A muzsika hangja film

Ötvenöt évvel ezelőtt mutatták be Hollywood egyik klasszikus musicaljét, A muzsika hangját. A 20th Century Fox rendezésében készült művet a ’60-as évek közepén láthatták a nézők és amely a mai napig népszerű és kedvelik az emberek.

A történet 1930-as években kezdődik, az Anshluss előtt. Maria (Julie Andrews) egy salzburgi kolostorban él, de az apáca élet helyett őt jobban érdekli a zene, a muzsikálás és az éneklés. A nő azonban egy nap feladatot kap, miszerint egy jómódú ám megözvegyült tengerészkapitány hét gyermekének neveléséről kell gondoskodnia. A von Trapp kapitány (Christopher Plummer) katonai stílusban, keményen neveli gyermekeit, ám amint Maria belép a házba és hamar megszeretteti  velük a zenét, a házba pedig beköltözik a vidámság. Ezt azonban nem mindenki nézi jó szemmel, többek között a kapitány menyasszonya. Maria kirándulni viszi a gyerekeket, minden napra kitalál nekik valami programot. Együtt alakítanak egy énekegyüttest, amelyet Max nagybácsinak és a családnak elő is adnak.  Mivel úgy érzi, hogy ő nem való a családhoz és erről von Trapp menyasszonya is tájékoztatja, majd Maria elhagyja a kastélyt, pedig igazából a férfi nagyon is megkedvelte a nőt. Maria nehezen találja helyét ezután a kolostorban, de a gyerekek biztatására végül visszatér a kastélyba, szerelmük Greg von Trapp-el pedig beteljesül. A nagyobbik lány szerelmes a helyi postásfiúba.

A boldog család története az esküvővel majd a nászút után folytatódik, amikor már német megszállás alá kerül Ausztria. Von Trapp és családja nem hajlandóak azonosulni a náci nézetekkel, házukra a zászlót sem hajlandóak kitenni. Greg von Trapp ezekkel az ellenséges nézeteivel gyanúba keveredik, majd végül a behívó levelére sem válaszol.

Hamarosan tisztek jelennek meg a kastélynál, hogy rábeszéljék a kapitányt, hogy önként csatlakozzon, ha mégsem, akkor erőszakot kell alkalmazniuk. Von Trapp kapitány nem hajlandó, és mivel jelentkeztek a salzburgi fesztiválra, a részvételük után szökni akarnak. Max, a család jóbarátja náci ellenes, de igyekszik távol maradni ezektől az ügyektől, beleegyezik, hogy segít a családnak a szökésben. A salzburgi fesztiválon katonák figyelik a von Trepp családot, de főképp a kapitányt. Utolsó fellépőként lépnek a színpadra, de igyekezniük kell. Az éneklés után Max hosszúra nyújtja az eredményhirdetést, majd amikor már von Trepp-ék nincsenek ott, kihirdetik őket győztesként. A család egy időre a kolostorban húzza meg magát, de rögtön ott keresik őket. Rolf – Liesl, a legnagyobb lány szerelme – is a németek mellett áll, aki felfedezi szökésben lévő Trapp-éket a búvóhelyükön. A fiatal lány miatt futni hagyja őket, így végül szerencsésen Svájcba menekülnek.

Az közel három órás amerikai zenés filmdrámát Robert Wise rendezte. Oscar-, Golden Globe-és BAFTA -díjat is megkapta A muzsika hangja, amiből számos színházi darab is készült és napjainkban is bemutatják a színházakban. A történelmi háttere is érdekes a filmnek, hiszen a von Trapp család valóban létezett és Greg egyedül nevelte a gyermekeit. Maria is valós személy, akivel azonban korábban ismerkedett meg és közös gyermekük is született a német megszállás előtt. A család azonban legálisan távozott a háború alatt, később Amerikában folytatták életüket. A zenekar is működött, több ezer fellépésük volt. Greg von Trapp 1947-ben halt meg, felesége 1987-ben. A gyerekeik és utódaik családi vállalkozást üzemeltetnek.

A színészek többsége még jó egészségnek örvendenek, ám a filmben Luisa karakterét alakító Heather Menzies-Urich, 68 éves korában 2017-ben elhunyt. A Maxként látható, Richard Haydn 1985-ben, a legidősebb lányt, Lieslként látható Charmian Carr 2016-ban halt meg 73 évesen.

Julie Andrews és Christopher Plummer és a további szereplők az ötvenedik évfordulón találkoztak. A kilencven éves Plummer jókedvűen mosolygott a kamerának, illetve egy interjú is készült az életben lévő, az akkor gyerekeket alakító idős színészekkel.

Hozzászólások