Könyvek

Őszi könyvmegjelenések

Idén ősszel jó pár izgalmas könyv jelent meg, legyen szó regényről, életmód könyvről vagy gyerekirodalomról. Az viszont biztos, hogy műfajtól függetlenül mindannyian megtalálhatjuk a hozzánk illő olvasmányt.

REGÉNY

Kezdjünk rögtön egy svéd lélektani regénnyel. Sara Stridsberg – A szeretet gravitációjának középpontjában egy lány édesapja iránti szeretete áll, ahol a több idősíkon zajló történetben megismerhetjük egy pszichiátriai intézet lakóit. A finn írónő, Sofi Oksanen is új művel jelentkezett, ez A kutyafuttató. Megrázó thriller női sorsokról szól Ukrajna függetlenségének idején, amikor mindent átjárt a korrupció. Női történeteknél maradva, Anna Burnstől a Tejes is izgalmas olvasmánynak tűnik, mely a pletyka, hallgatás és a végzetes következményekkel járó tétlenség regénye. Jó hír A halaknak nincs lábuk könyv kedvelőinek, hogy megjelent a regény folytatása, A mindenséghez mérhető, mely méltó módon zárja le az egy évszázadon átívelő családregényt.

Susanna Clarke Piranesi regényét azoknak ajánlom, akik szeretik a fantasztikus, rejtélyes, különös történeteket. Szürreális, végtelen folyosók és szobrokról szóló furcsa naplóbejegyzések jellemzik. Simon Winchester első magyarul megjelenő könyve, A professzor és az őrült egy nyelvészeti krimi némi történelmi regény beütéssel. A történet Oxford English Dictionary szerkesztőjéről szól, aki úgy dönt, meglátogatja a szótár legaktívabb önkéntesét, aki levelezési címe alapján az egyik elmegyógyintézet lakója. Ha viszont jobban kedveljük a mindennapi életet bemutató elbeszéléseket, akkor Nick Hornby legújabb könyve, az Olyan, mint te is jó választás lehet. A hentesboltban dolgozó főhősünk DJ szeretne lenni, mellesleg pedig egy sötét hajú női vásárlójáról álmodozik, aki éppen a férfi miatt szeret a boltba járni.

ÁZSIAI IRODALOM

Az ázsiai irodalmon belül is jó pár lebilincselő olvasmány jelent meg az elmúlt hónapokban. Ken Liu neve ismerősen csenghet, hiszen A ​papírsereglet és más történetek itthon is nagy népszerűségnek örvendett. Az istenekkel nem lehet végezni kötete tizennyolc történetet tartalmaz, mely olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a migráció vagy a klímaváltozás. Jü Hua Élni című regénye hasonlóan komoly témával foglalkozik, hiszen a mű a kínai kommunizmusról és egy földbirtokosból lett parasztember életéről szól. Ha kicsivel könnyedebb olvasmányra vágyunk, Durian Sukegawatól az Édes palacsinta bizonyára jó szórakozást fog nyújtani. Egy idős asszony és egy priusszal rendelkező férfi különös barátságáról szól, akiket a kis cukrászdában készülő japán édesség, a dorajaki köt össze. Bár gyerekkönyv, de a Távol-keleti mesék is minden bizonnyal kellemes perceket fog okozni. A kötet érdekessége egyébként, hogy különböző nemzetek elbeszéléseit tartalmazza, amik között szerepel például kínai, koreai, tibeti és mongol mese is.

KLASSZIKUS, MAGYAR ÉS GYEREKIRODALOM

A klasszikus irodalmon belül három figyelemreméltó könyv is akad, bár igaz, ezek közül kettő mindössze új kiadást jelent. H. G. Wells kísérteties, viktoriánus korabeli műve, a Dr. Moreau szigete a Cser kiadó jóvoltából kapott új köntöst, ráadásul a 2020-as kiadás már lélegzetelállító illusztrációkat is tartalmaz. Szintén új borítóval jelenet meg Jane Austen méltán híres regénye, a Büszkeség ​és balítélet. A szerzőnő rajongóinak jó hír, hogy bő egy hónappal később megjelent a Jane Austen levelei is, hasonlóan szép kiadásban. A könyv az 1796–1817 között, elsősorban családtagjaihoz írt leveleit tartalmazza, amik először jelennek meg itthon kötetbe gyűjtve.

Magyar könyvek között is szemezgethetünk. Vámos Miklós új könyve, a Dunapestaz 1944-es Magyarországába enged bepillantást, miközben összefolyik a múlt és a jelen. Tisza Kata Kékre szeretni regénye is igen nagy figyelmet kapott. A műben egy bántalmazó kapcsolatból történő gyógyulási folyamatot követhetünk nyomon, ami mélyrehatóan foglalkozik a kapcsolatok mibenlétével. Bizonyára mindannyian hallottunk az elmúlt hónapokban a Meseország ​mindenkié kötetről, amiben tizenhét kortárs szerző meséit olvashatjuk. A könyv különlegessége, hogy megszólítja a marginalizált csoportokat is, így a kisebbség és LMBTQ témaköre is megjelenik benne. Ha már gyerekkönyv, az olasz írónő, Paola Peretti Én és a cseresznyefa című regénye is érdekes lehet. Az iskolásoknak szóló történet egy kilencéves eleven, bátor kislányról szól, aki hamarosan el fogja veszíteni a látását, ám családja és barátai segítségével megtanulja, hogy másképpen is lehetséges látni. Vera Brosgol képregénye, az Ánya kísértete hasonló korosztályhoz szól, ám az előző könyvhöz hasonlóan, nyugodtan olvasható akár felnőttek által is. Ánya egy kiszáradt kút mélyén lel egy új, egy évszázada halott barátra.

ÉLETMÓD

Az életmód könyvek igazán nagy népszerűségnek örvendenek az elmúlt években, ez a trend pedig egyelőre töretlennek látszik. Helen Russell Boldogságatlasz könyve különböző országokra jellemző életmód stílusokat és praktikákat szed össze a dánoktól kezdve egészen a kínaiakig. Héctor García és Francesc Miralles szerzőpáros az Ikigai után egy új kötettel, az Icsigo-icsievel jelentkezik, mely a pillanat megragadásának művészetére tanít meg. A magyar 20 önismereti kérdés és válasz könyv is sokak érdeklődését felkeltette, amiben a Pszichoforyou online magazin szerzői húsz témakörre bontva vizsgálják a legfontosabb önismereti gondolatokat és kérdéseket. Növényrajongóknak kötelező olvasmány a Summer Rayne Oakes által írt Barátom, a filodendron is, ami praktikák helyett inkább a növények szeretetére és megértésére tanít. A fenntarthatóság témakörén belül Munkácsi Brigitta Levendula és ecet könyve is hasznos lesz azok számára, akik ki szeretnék próbálni a környezetbarát házi tisztítószereket. Ha pedig inkább a főzés érdekel minket – és emellett Jóbarátok rajongók is vagyunk –, akkor érdemes beszereznünk Teresa Finney Receptek kötetét is, ami a sorozatban látott ételeket tartalmazza.

NONFICTION

Elsősorban bölcsészek és Shakespeare-kedvelők érdeklődésére adhat okot Almási Miklóstól Az ​abszurd Shakespeare, mely a leghíresebb színművek elemzésével foglalkozik, stílusának és merész kérdésfelvetéseinek köszönhetően pedig a könyv leginkább a színházi olvasópróbák légkörét idézi. Szintén magyar szerző könyve az Irodalmi ​popikonok, amik elképzelt irodalmi párosinterjúkat tartalmaz népszerű írókkal és ikonikus regényhősökkel egyaránt. November végén jelenik meg egyébként Elton John első és egyetlen önéletrajzi könyve is, az Én, amiből megismerhetjük minden idők egyik legsikeresebb szólózenészének az életútját. A ​lázadás napjai is igencsak lebilincselő olvasmánynak ígérkezik. Marija Aljohina könyve a radikális Pussy Riot zenekar történetét és a Szibériában töltött börtönéveit meséli el. Az Elátkozott királynők ezzel szemben hat uralkodónő sorsát mutatja be, amiben szó esik többek között Sisi császárné depressziójáról és az anorexiájáról illetve Alekszandra Romanova tragédiájáról is.

Hozzászólások