Őszi filmajánló

Bár még csak az ősz kezdetén járunk, itt az ideje, hogy ráhangolódjunk az évszakra, előszedjük lassan a kötött pulóvereket, plédeket, no meg az őszi hangulatú filmeket.

 

Nulladik óra (1985)

John Hughes nyolcvanas évekbeli ikonikus tinifilmjében keveredik a vígjáték, dráma és a romantika. Öt egymástól merőben eltérő fiatal együtt tölti büntetését egy szombat reggelen a középiskola könyvtárában. Bár elsőre klisének tűnhet a jó sportoló, a csinos lány, a lázadó, az eszes és a különc szerepe, ám meglepően összetett karaktereknek bizonyulnak. A filmben kiderül, hogy mindannyiukban sokkal több rejlik, mint azt első ránézésére gondolták volna, a kényszerű összezártság pedig akaratlanul is közelebb hozza őket egymáshoz. Igazi feel-good, nosztalgikus alkotás, ami a vissza-az-iskolába hangulatnak és a borongós tájnak köszönhetően tökéletes választás lesz az őszi filmnézéshez.

 

Holt költők társasága (1989)

Igazi klasszikus alkotás, melyet Robin Williams egyik legemlékezetesebb alakítása tesz különlegessé. A Welton Akadémia új irodalomtanára nem mindennapi oktatási módszereivel hamarosan belopja magát diákjai szívébe, ugyanakkor ezzel párhuzamosan kihívja a vaskalapos és konzervatív tanári kar ellenszenvét is, akik előszeretettel tesznek keresztbe neki. Ám minden igyekezetük ellenére a pedagógus költészet iránti szenvedélye megfertőzi a tanítványait is, a szabados világszemlélet pedig felbuzdítja őket arra, hogy nyitottabbak, őszintébbek legyenek és hogy merjenek lázadni a szigorú szabályok ellen.

 

Az Álmosvölgy legendája (1999)

Tim Burton egyik kevésbé ismert filmje, amit áthat a rejtélyes, hátborzongató atmoszféra. Egy eldugott, varázslatos környéken járunk, ami telve van babonákkal és helyi kísértettörténetekkel, ám ezúttal egy különös hármas gyilkosság borzolja fel a kedélyeket. Egy new yorki felügyelő érkezik a helyszínre, aki hajthatatlanul racionalista és nem hiszi el a mendemondákat, a falubeliek ugyanis magabiztosan állítják, hogy a tettes csakis a legendás Fejnélküli Lovas lehet. Gyönyörű kosztümök, gótikus és steampunk elemek teszik felejthetetlenné Az Álmosvölgy legendáját, na meg a tökéletes szereplőgárda, ami olyan neveket vonultat fel, mint Johnny Depp, Christina Ricci, Christopher Lee és Christopher Walken.

 

A fantasztikus Róka úr (2009)

Ha a horror elemek helyett inkább valami szívmelengető, aranyos történetre vágyunk, akkor A fantasztikus Róka úr minden korosztály számára jó szórakozást nyújthat. Kalandos, izgalmas történet egy nagyszabású rablásról majd az azt követő üldözésről és harcról. A film kvintesszenciális Wes Anderson; babaház esztétika, gyönyörű, szimmetrikus képbeállítások és lélegzetállító, meleg színek. A képi világa abszolút magában hordozza a mesebeli őszi hangulatot.

 

Harry és Sally (1989)

Romantikus történet Meg Ryan és Billy Crystal főszereplésével, amihez a new yorki ősz biztosít csodálatos hátteret. Harry és Sally még az egyetem alatt találkoztak, amikor is rögtön tisztázzák egymás között, hogy márpedig férfi és nő között nem létezhet barátság. A sors később újra és újra összehozza őket, hol egy repülőúton futnak össze, hol pedig egy könyvtárban, a kapcsolatuk viszont úgy tűnik, átalakulóban van. Szórakoztató és könnyed humorú, a Central Parkban tett őszi séta pedig igazán feledhetetlenné teszi.

Hozzászólások