Kultúra

Örök kérdés: Halloween vagy Halottak Napja?

Kis hazánkban évről évre nagy port kavar október 31-e, azaz Halloween napja. Sokan úgy vélik, ennek az ünnepnek semmi keresnivalója Magyarországon, mások viszont rajongnak érte. Vajon kinek van igaza? Valóban illetlenség Halloweent tartani?

Bár sokan nem tudják, a Halloween egyáltalán nem egy újkeletű dolog, és a forrását az időszámítás előtti időkben kell keresni. A manapság divatos hagyományt a keltáknak köszönhetjük, akik számára október 31-e fontos dátum volt. Ez a nap a szüreti időszak végét jelentette, és egyúttal a téli – azaz a „sötét” időszak – kezdetét. Ilyenkor tartották az egyik legfontosabb ünnepüket, a Samhaint. Hitük szerint ezen az éjjelen a túlvilág határai meggyengültek. A halandók megláthatták a tündéreket, kapcsolatba léphettek a szellemekkel és az elhunyt családtagjaikkal. Ám a jószándékú lelkek mellett, a démonok is szabadon sétálhattak a Földön. Az ellenük való védekezés miatt ijesztő jelmezeket öltöttek magukra az emberek, és tarlórépából kifaragott lámpásokat készítettek. Az alma szintén központi szerepet játszott Samhain idején, a keltáknál ugyanis ez a gyümölcs nagy tiszteletnek örvendett. A híres halloweeni almahalászat is az ő nevükhöz köthető. Az ünnephez szorosan kapcsolódó narancssárga és fekete szín is tőlük ered, ugyanis a legendáik szerint ezek a halál színei. A római kultúra és a kereszténység hatásának köszönhetően Samhain ünnepéből végül megszületett a ma ismert Halloween. Az ír, skót és a walesi kultúra őrizte meg leginkább ezeket a hagyományokat, és ez az Észak – Amerikába való kivándorlásuk után sem változott. Sőt, egyre nagyobb népszerűségre tett szert az „új hazában” és igazi amerikai tradícióvá vált. A tarlórépát felváltotta a nagyobb, és könnyebben beszerezhető sütőtök, ami napjainkra igazi halloweeni jelképpé nőtte ki magát. Az újjászületett ünnep szép lassan kezdett visszatérni a mi kontinensünkre is, és újra meghódította Európát. Ezzel együtt, Magyarországot is.

A faragott sütőtök a Halloween legismertebb jelképe

A Halloweent idehaza ugyanakkor az emberek egy része nem fogadta tárt karokkal. Sokan úgy gondolják, hogy mivel nem része a kultúránknak, egyáltalán nem is szabadna foglalkoznunk vele. Nálunk Mindenszentek van, és Halottak Napja. A helyzet ugyanakkor az, hogy a Halloween egyik ünnepünket sem szándékozik eltörölni. Attól, hogy valaki Halloweent tart, másnap még ugyanúgy kisétálhat a temetőbe, és tiszteletét teheti elhunyt rokonai sírjánál. Ez a két dolog teljesen másról szól, így nincs értelme összehasonlítani őket. Míg előbbit a szórakozás jellemzi, utóbbit az emlékezés.

Mint a legtöbb ünnep, így a Halloween is közösséget összekovácsoló erővel bír. A baráti társaságok összejönnek egy jelmezes bulira, mások rémisztő filmeket néznek, vannak akik pedig a Halloweeni dekorációk elkészítésében találják meg az ünnep szellemét. Bár valóban nem egy tipikusan magyar hagyományról van szó, sok ember élvezi. Tiszteletben kell tartani az ő döntésüket is. Nem kötelező Halloweent ünnepelni, mindenki maga döntheti el, szeretné vagy nem szeretné. Csak rajtunk áll. Ti hogy vagytok ezzel? Megtartjátok?

Hozzászólások