Online kerül megrendezésre a Margó Fesztivál

A járványhelyzet miatt sajnos egyre több rendezvényről hallhatunk, ami minimum elhalasztódik vagy rosszabb esetben akár el is marad. Ilyen lesz idén például a mindig nagy sikernek örvendő és a könyvmolyok évének fénypontját jelentő Könyvfesztivál, illetve Könyvhét is. A júniusban megrendezendő Margó Irodalmi Fesztivál sorsa is sokáig kérdéses volt, nemrég azonban a főszervező Litera portál bejelentette a jó hírt: az eseménysorozat mégis megrendezésre kerül!

A fentebb említett helyzetre való tekintettel természetesen élőben nem megvalósítható a dolog, viszont a szervezők igyekeznek online is ugyanolyan élményt biztosítani a résztvevőknek, mintha minden a megszokott módon zajlana. Így aztán a 2020 június 3-9. között megrendezett eseménysorozatra a virtuális térben kerül sor, viszont így is ötven különböző programon vehetünk részt. A szervezők és a fesztivál főtámogatója, a Bookline újragondolta a lehetőségeit és úgy döntöttek, hogy idén nemcsak a könyvek és alkotóik, hanem a különböző történetek kulturára gyakorolt hatásai is kiemelt szerepet kapnak majd, illetve igyekeznek majd rávilágítani arra, hogy jelen helyzetünkben milyen segítséget nyújthatnak nekünk a könyvek.

A rendkívüli helyzetben a júniusi Margót online valósítjuk meg. Sokféle szempontot kellett mérlegelni, de az elmúlt évtizedek olvasással töltött idejéből egy dolgot megtanultunk: az irodalom minden szélsőséges élethelyzetben segít jobban megérteni magunkat és a társadalmunkat, és erre most nagy szükségünk van – nyilatkozta a Literának Valuska László a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

A Fesztivál programtáblája nemsokára, már május közepétől elérhetővé válik a hivatalos oldalon (margofeszt.hu), illetve a Facebook-oldalukon is.

A 2020-as szezon is rengeteg érdekes névvel kecsegtet, bemutatja új kötetét többek között a friss Aegon-díjas Nádasdy Ádám, Erdős Virág, Krusovszky Dénes, Spiró György vagy éppen Fiala Borcsa. Rajtuk kívül a résztvevők találkozhatnak még több Libri irodalmi díjassal is.

Az eseményen idén is szerepet kapnak, nemcsak az irodalmi élet nagy alakjai, hanem különféle, más művészeti ágazatok is. Bepillantást nyerhetünk akár a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Katona József Színház, a Fortepan vagy éppen a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ életébe, munkáiba is. Ezek az intézmények ugyanis kifejezetten a speciális helyzet miatt kialakított előadásokkal, beszélgetésekkel, illetve tárlatvezetésekkel jelentkeznek.

Érdemes tehát figyelni mind a margofeszt.hu oldalt, mind a Fesztivál hivatalos Facebook-oldalát a további részletekért, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy a helyzettől függetlenül, továbbra is ugyanolyan színvonalas, kulturális szórakozásban lehet részünk és érdekes sorsokat, történeteket ismerhetünk meg, mint ahogy azt már az előző évekből is megszokhattuk.

Hozzászólások