HírekMédiaSorozatok

Odaát – Az eddig megtett út: A kezdetektől a 300. epizódig

Február 7-e az Odaát rajongók körében piros betűs ünnepként van számon tartva. Ekkor kerül bemutatásra a széria 300. epizódja, amit már a 14. évad hivatalos berendelése óta nagy várakozás övez. Itt az oldalon már olvashattatok egy-két információt a jubileumi résszel kapcsolatban, többek között Jeffrey Dean Morgan visszatéréséről is beszámoltunk. A jeles alkalomból szeretnénk megmutatni nektek, milyen utat tett meg a széria a kezdetektől, mostanáig, továbbá a 300. résszel kapcsolatos híreket is összefoglaljuk.

Aki ismeri a sorozatot, az pontosan tudja, hogy az Odaátban az alkalmanként megjelenő karaktereket is nagy becsben tartják a rajongók. Remekül bizonyítja ezt az a tény, hogy Jeffrey eddig mindössze 12 epizódban alakította a Winchester fivérek apját, de 12 év után, a nézők még mindig tárt karokkal fogadják. Az idő múlásával egyáltalán nem merült feledésbe. Mégis, John újbóli felbukkanása nem csak emiatt különleges, hanem amiatt is, hogy a kezdetek kezdetén, vele indult minden. Az összes rajongó kristálytisztán emlékszik arra a jelenetre, amikor a legelső epizódban Dean öccse kollégiumi szobájában kimondja  a már-már kultikussá vált mondatot:

Apa vadászni ment, és több napja nem jött haza.

Ez volt az a pillanat, amikor beindult a “családi vállalkozás”, és a két testvér története ténylegesen elkezdődött. Bár már sok év eltelt a kezdetek óta, a Winchester fiúk még mindig szörnyeket vadásznak, és embereket mentenek. Ahogy egykor a szüleik.

De kinek is köszönhetjük a sorozatot? A hálálkodó leveleket Erik Kripkének kell címezni, ugyanis az ő fejében született meg a széria. Mint ahogyan azt az EW-nek adott interjújában elmondta, a kezdet közel sem volt olyan egyszerű, mint amilyennek gondolnánk.

Az első három szezonnál Bob Singerrel küzdöttünk a sorozat túléléséért. Megbeszélést tartottunk a csatornával, amit magunk között csak “Magyarázd meg miért adjunk nektek még egy évadot” találkozónak neveztünk.

Kripke azt is elárulta, a kezdetek kezdetén pimaszul feszegették a határaikat, ugyanis kíváncsiak voltak, meddig mehetnek el. A The CW-n akkoriban még nem sok műfaj képviseltette magát, és az Odaáttal akkoriban még nem igazán foglalkoztak.

Olyanok voltunk, akár egy gót kölyök, aki az osztályterem hátsó részében üldögél, és senki nem akar tudomást venni róla.

Tudták, hogy valamivel fel kell hívniuk magukra a figyelmet, ezért úgy döntöttek, kockáztatnak. Ennek eredményeként született meg például az Idétlen időket megidéző “Mystery Spot”, amelyben Sam újra és újra átéli ugyanazt a napot. A korábbi sötét hangulatot megtörve, a készítők így sokkal több humort csempészhettek bele a sorozatba. Szintén ide sorolhatjuk a “Ghostfacerst” is, ami reality-showként mutatja be a vadászok életét. A változás olyannyira bejött, hogy azóta a széria szinte minden évadban meglepi a rajongóit egy hasonlóan “őrült” epizóddal. Főhőseink már vettek részt Odaát rajongói találkozón, végignézhettünk egy egész részt egy autó szemszögén keresztül, és azt is láthattuk amikor Dean Winchester Jensen Ackles szerepében próbált meg tündökölni, több-kevesebb sikerrel.  A legmerészebb vállalkozás ugyanakkor kétségkívül a 13. szezonhoz köthető, ami nem más, mint a Scooby-doo crossover.

Ám volt még egy jelentős változás a sorozat történetében, ami teljesen új irányba vitte el az egész szériát. A sorozat készítőinek eleinte volt némi aggodalmuk az angyalok bemutatásával kapcsolatban, de a negyedik évadban végül mégis úgy döntöttek, adnak nekik egy esélyt. A nézők körében ez az ötlet szintén nagy sikert aratott. Remek bizonyíték erre a Misha Collins által megformált Castiel, aki eredetileg csak pár rész erejéig lett volna jelen az Odaátban. A rajongók viszont olyannyira a szívükbe zárták a ballonkabátos angyalt, hogy a karakter idővel állandó szereplővé lépett elő.

A legelső epizód 2005 szeptember 13-án került levetítésre, az akkor még The WB nevet viselő csatornán. Valószínűleg abban az időben senki nem gondolta volna, hogy a sorozat napjainkban is futni fog, de a Winchester fivérek újra és újra visszatértek. Még az sem akadályozta meg őket ebben, hogy maguk a készítők is öt évadosra tervezték a szériát. ASwan Song pontosan emiatt úgy került megírásra, hogy az akár a sorozat tökéletes lezárását is megadhatta volna. Ám a The CW ekkor úgy döntött, berendeli a hatodik évadot. Az íróknak gyorsan ki kellett találniuk, mi legyen a folytatásban, de ahogy Andrew Dabb nyilatkozott, szerencsére nem volt nehéz dolguk, hiszen az Odaátban minden megtörténhet.

Egy orvosi sorozatnak korlátozottak a lehetőségei abban, mit tehet meg, és mit nem. Nálunk ez nem így van.

Részben talán ennek is köszönhető, hogy a széria még mindig fut, és továbbra is tud újat mutatni a nézőinek. A készítők szerint a siker titka leginkább a színészekben keresendő, ugyanis a Jensen Ackles Jared Padalecki páros annyira jól működik együtt, hogy a siker szinte garantált. Néha nehéz elhinni, hogy a két színész között a való életben nem áll fenn semmilyen családi kapcsolat, ugyanis Jensen és Jared ugyanolyan közel állnak egymáshoz, akárcsak Sam és Dean. Ők is testvérként tekintenek egymásra. De ahogy azt az Odaátból megtanulhattuk, a család nem ér véget a  vérrel.

A Sam Winchestert megformáló Jared Padalecki ugyanakkor szó szerint a családját köszönheti a sorozatnak. A negyedik évad forgatása alatt ismerkedett meg Genevieve Cortese színésznővel, aki egy korábbról már jól ismert démon, Ruby új gazdatesteként lépett be a sorozatba. A páros 2010 februárjában kötötte össze az életét, és azóta is boldog házasságban élnek, három gyermekükkel együtt. A 13. évadban a másik főszereplő, Jensen Ackles felesége szintén feltűnt a sorozatban, Anael/Jo nővér szerepében.

Természetesen az Odaát háza táján sem tökéletes minden, és néhanapján a sorozatnak akadnak gyengébb epizódjai. Az elmúlt évek alatt a széria ugyanakkor olyannyira bebetonozta magát a nézők szívébe, hogy a legtöbben döcögősebb évadok alatt is kérdés nélkül kitartottak. A széria köré ráadásul egy komplett szubkultúra épült ki, amelynek tagjai egy nagy családként tekintenek magukra. A színészek maguk is kiveszik a részüket a famíliából, és a Con-ok mellett jótékonysági gyűjtésekkel ők is erősítik a kialakult közösséget.

Jared Padalecki “Always Keep Fighting” névre keresztelt kampányával a depresszió elleni küzdelemre hívta fel a rajongók figyelmét, majd Misha Collins és Jensen Ackles a “You are not alone” névvel hasonló pólóárusítást szervezett. Misha közreműködésükkel megszületett a  Random Acts non-profit szervezet is, melynek részeként a sorozat színészei a későbbiekben már közösen indítottak gyűjtést a nemes célok érdekében. A Random Acts keretein belül létrejött az SPNFamily Crisis Support Network is, ami lehetőséget ad a sorozat rajongóinak arra, hogy önkéntesként maguk is segíthessék a lelki problémákkal küszködő társaikat.

A fent említett összefogásnak, és a sok-sok évadnak köszönhetően az Odaát nézőinek nagy része még mindig hűen ragaszkodik a szériához. A 200. epizódnál valószínűleg mindannyian egy emberként fakadtak sírva, a sorozat himnuszává vált “Carry On Wayward Son” musical változatának felcsendülése alatt, ugyanis ez az epizód a készítők ígéretéhez híven valóban egy igazi szerelmes levél lett a rajongók számára.

Az eltelt évadok alatt színészek jöttek-mentek, számtalan nagyszerű karakterrel találkozhattunk. Ha mindenkit felsorolnánk, talán soha nem érnénk a cikk végére, így ezt a részt most kihagynánk. Amennyiben ismeritek az Odaátot, ti is nagyon jól tudjátok, kikről van szó, ha pedig nem, üljetek le, és kezdjétek el a sorozatot. Higgyétek el, nem fogtok csalódni.

A 300. résszel kapcsolatban nagyon sokáig viszonylag kevés információ látott napvilágot. Annyit biztosan tudni lehetett, hogy az epizód a “Lebanon” nevet viseli, és megtudhatjuk belőle, a városlakók miként vélekednek az egyetemes bunkerben élő testvérpárról. Nem is olyan régen, bombaként robban a hír, hogy Jeffrey Dean Morgan visszatér erre a részre, ám nem sokkal ezután kiderült, vele együtt Kurt Fuller, Zachariah angyal megformálója is felbukkan majd.

Már az is teljesen biztos, hogy úgy láthatjuk együtt a Winchester családot, ahogy korábban még soha. Dean, Sam, Mary és John ha csak egy rövid időre is, de lehetőséget kap arra, hogy együtt legyenek. Az, hogy ez milyen formában fog megvalósulni, továbbra is rejtély, ám a jubileumi epizód választ ad majd a kérdéseinkre. Jensen Ackles a következőképpen nyilatkozott az epizóddal kapcsolatban:

“Dean számára ez az egész olyan lesz mint egy álom, amiből nem akar majd felébredni. De tudja, hogy meg kell tennie”

A Mary Winchestert alakító Samantha Smith azt is elárulta, hogy John és Mary újratalálkozása nagyon romantikus lesz. Jared Padaleckitől ugyanakkor azt is megtudhattok, Samnek és Johnnak végre lesz lehetősége elrendezni a korábbi nézeteltéréseiket.

Kevés sorozat él meg ilyen hosszú és szép időt, mint az Odaát, ezért jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy vajon meddig lesz még folytatás? A 300. résszel a sorozat már a végéhez közelít? Nos, úgy tűnik, szerencsére erről szó sincs, ezt maga Jensen Ackles erősítette meg.

Nem hinném, hogy készek vagyunk bedobni a törölközőt.

A sorozat készítői szintén pozitívan állnak a folytatáshoz, és ahogyan azt már több interjúban is nyilatkozták, még rengeteg ötletük van a folytatásra. Ameddig a The CW csatorna és a színészek hajlandóak tovább dolgozni a sorozaton, addig a Winchester testvérek sorsa miatt sem kell aggódnunk.

forrás

Hozzászólások