Életmód

Négy tipp szobanövények helyes öntözéséhez

A szobanövények esetében van pár aranyszabály, amelyet be kell tartani, amikor öntözésre kerül sor. Vajon hányszor érdemes nekik vizet adni? Milyen időközönként frissítsük fel őket? A legtöbb virág pusztulásának oka a helytelen öntözés, így ebben a cikkben segítünk, hogy a növényeid tovább élhessenek!

A szobanövények öntözése

Angliában a legtöbb kertészetben hetekig tanulják, hogyan is kell helyesen gondozni a növényeket. Ezáltal a dolgozók megtanulják, hogyan is szükséges azokat öntözni, így segítséget nyújtanak a virágok hosszú életéhez. De vajon, mit érdemes tudni azoknak, akik haza is viszik ezeket a fajtákat?

Öntözési igény

Sokan azt gondolják, hogy heti egy alkalommal letudják a folyamatot és minden rendben van. Csakhogy nem minden növénynek van ugyanolyan vízigénye. Vannak olyanok, amiket pár naponta, akadnak, amiket hetente, esetleg havonta szükséges csak folyadékkal ellátni. Az sem mindegy, hogy téli fűtött szobáról vagy nyári forróságról van szó. Utóbbi esetében nagyon nagy szükség van a párásításra, hiszen télen a fűtés miatt amúgy is magasabb a páratartalom.

Téli öntözés

A téli öntözés azonban nehézkesebb lehet, hiszen a kinti virágok is bentre kerülnek, így nagy lehet a zsúfoltság. Amennyiben rendelkezésünkre áll egy télikert, esetleg egy fedett terasz, akkor szóba jöhet egy Gardena locsoló tömlő is, hiszen ennek megvásárlásával egyszerűbbé válik a növények gondozása. A téli öntözés során figyeljünk oda, hogy ne adjunk a virágoknak túl sok vizet, hiszen ekkor nagyobb lehet a páratartalom. Ennek hatására pedig könnyen elpusztulhatnak az imádott növényeink.

Csapvíz vagy állott víz használata a jobb megoldás?

Szükség esetén természetesen használhatunk csapvizet, ám ha tehetjük, akkor válasszuk inkább az állott vizet. A legjobb persze az esővíz, de ezt nem mindenki tudja megvalósítani. Töltsük meg előre a locsolókannát, majd hagyjuk azt állni legalább egy napot. Ezt követően nyugodtan öntözzük meg azokat a növényeket, amelyeknek szüksége van egy kis frissítésre.

Ne használjunk ütemtervet!

Ahogy már említettük, ne akarjuk vasárnaponként letudni a műveletet, mert ez nem egy ilyen feladat. Locsoljunk inkább a növények igénye szerint, tehát előtte mindenképpen ellenőrizzük le azok földjét. Csak akkor adjunk nekik vizet, ha ennek során a kezünkön nem marad száraz földdarab. Ekkor biztosan szükség van egy kis locsolásra.

Összegezve

A szobanövények öntözése nem egy olyan feladat, amit a rohanó hétvégéken el kell intézni. Fontos, hogy vegyük figyelembe a virágok igényeit, tehát ellenőrizzük le a föld szárazságát, mielőtt vízhez juttatjuk. Legjobb, ha ehhez esővizet használunk, ha azonban erre nincs lehetőségünk, akkor szóba jöhet az állott víz is. A lényeg, hogy ne akarjuk őket túllocsolni, hiszen akkor biztosan gyorsan kipusztulnak.

Hozzászólások