Könyvek

Naomi Alderman – Engedetlenség

Naomi Alderman legújabb magyarul megjelenő regénye igen megosztó lett az emberek között. Az Engedetlenség a zsidó vallási életet feszegeti, mindezt két leszbikus nő és egy rabbi szemszögén keresztül bemutatva. Ez már önmagában is izgalmasan hangzik, de nézzük csak, mit sikerült kihoznia ebből az írónőnek!

A történet, szerint  a Ráv, Hendon falu vallási vezetője meghal, ezért lánya, aki az elmúlt évek során New Yorkban élt, hazalátogat. A zsidóknál a gyász ideje egy hónapot vesz igénybe, ezért azt az időt unokatestvérénél és annak feleségénél, Dovidnál és Estinél tölti. Hendon lakói pedig ezt nem nézik jó szemmel, ugyanis Ronit, a Ráv lánya mindig is furcsa, kívülálló és lázadó volt, mindemellett meleg. A zsidók pedig ezt elítélik, bűnnek tartják.

Ronit New Yorkban nem követi a szabályokat. Nem tartja a szombati pihenőnapot, úgy hordja a ruháit mint egy hétköznapi ember, nem követve a zsidó öltözködési szabályokat és nem törődik azzal, kóser ételt eszik-e. Ismeri az előírásokat, elvárásokat, de lázad ellenük a saját boldogsága érdekében. Érdekes volt olvasni az ortodox zsidó közösségben felnevelkedő lány múltját és jelenét. Azt, hogy mit érzett akkor és most. Milyen dilemma zajlott le benne az iránt, hogy megfeleljen-e hazatértekor az emberek elvárásainak vagy sem. Végigkövethetjük az évődését és a felismerést, hogy édesapja azt remélte, a lánya egy napon hazatér, dacára a sok nézeteltérésnek. Aztán pedig a marcangoló bűntudatot.

Mindezek mellett megismerkedhetünk Ronit unokatestvérével, aki idő közben rabbi lett, illetve Estivel, aki Dovid felesége és a lázadó lány egykori szerelme. Már önmagában az is döbbenetre adott okot, hogy egy leszbikus egy férfihoz ment feleségül, viszont mikor kiderül a két nő közötti kapcsolat, még jobban összezavarodik az ember. Miért megy férjhez egy meleg asszony? Miért a szerelme unokatestvéréhez? Ezek mind szépen lassan kiderülnek és megtudhatjuk azt is, hogy Esti miként élte meg Ronit hazatértét.

Szabadság, szerelem, szenvedély, elfogadás és az elfojtott szexuális vágy. Ezek azok, amikről az Engedetlenség című regény szól. Érzékelteti azt, hogy nem az mutatja meg ki vagy és minek kell lenned, ahol és aminek születtél. Fontos a vallás, a hagyomány, de ne tagadjuk meg ezek miatt önmagunkat, merjük felvállalni kik vagyunk! Hendon közössége, Ronit és Esti nagyon jól bemutatja, hogy milyen ha elfojtjuk kik vagyunk. Lassan felemészt minket az elfojtás és a titkolózás, az akarás, hogy elfogadtassuk magunkat az emberekkel.

Nagyon tetszett Alderman témaválasztása. A szigorúan zárt, ortodox zsidó közösség életét sokszor bíráló, homoszexualitást bemutató mű elvarázsolja az embert és ösztönzi, hogy értékelje át a dolgokat a saját életében is.

A provokatív, sokszor kemény, de gyönyörűen leírt történet magába szippantja az olvasót. A három szemszög Dovid, Esti és Ronit felváltva érinti meg. Különlegessége a könyvnek – akárcsak A hatalomban -, hogy minden fejezet elején egy idézetet olvashatunk, ami által felvesszük a cselekményszálat. Az idézeteket követően egy-másfél oldalnyi elmélkedés követ egyesszám első személyben, majd Dovid vagy Esti szemszöge következik, immár harmadik személyben. Tülük teljesen elkülönül Ronit szemszöge, ami akárcsak az elmélkedés, egyesszám első személyben olvasható. Tehát szerkezetileg és logikailag is nagyon alaposan van felépítve a regény.

A regényt mindazoknak ajánlom, akiket hasonló dolgok bántják. Nem tudják elfogadni magukat, nem merik felvállalni igazi énjüket. De azok is mindenképp olvassák el, akik szeretnek elmélkedni, új kultúrákat megismerni, esetleg a zsidó hagyományok vagy maga a zsidó vallás érdekli őket. Ne számítsunk pörgős eseményekre, nagy csavarokra. Itt a mondanivaló a fontos.

A regényből készült filmet A rabbi meg a lánya címmel kereshetitek meg, akárcsak a könyv 2010-es kiadásának a neve.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

A bűntudat megszemélyesítése, Melmoth Sarah Perry szerint

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?