Könyvek

Susman, Dillon és Cairns – Mindörökké ​Jóbarátok

A Jóbarátok generáció után a 21. Század Kiadó most nem olyan régen megjelentette a Jóbarátok sorozat hivatalos epizódkalauzát is, a Mindörökké Jóbarátok című kötetét, ami a rajongóknak igazi csemege lehet, akár még karácsonyra is. Tehát ha ismersz olyan embert, akinek még kellene valami a fa alá, a könyvesboltok még a mai napon nyitva vannak, jó kis SOS meglepetés lehet, így az utolsó pillanatokban.

Alapvetően egy gyönyörű kiadványról beszélünk, tele színes fotókkal, ami egytől egyig a sorozat legikonikusabb képeit ábrázolja. A borító kemény kötéssel készült és a lapok is elég vastagok ahhoz, hogy kényelmesen lehessen lapozgatni a fotelban ülve, úgyhogy a kiadó nem fukarkodott a minőséggel, igazi ereklye lehet a könyvespolcunkon.

Ezt követően, ahogy lapozgatunk bele a kiadványba, elsőként a keletkezéstörténetbe olvashatunk bele. Honnan jött a sorozat ötlete, hogyan született a főcímdal, a dekoráció, mennyire voltak népszerűek az esküvői ruhák a lányokon, kinek mennyire tetszett Rachel (számomra) ocsmány koszorúslány ruhája Mindy esküvőjén. És ez csak pár olyan apróság, amit kiemeltem, de még jó pár érdekes információ elhangzik itt. Sajnos ezek közül én nem találtam túl sok újdonságot, ugyanis a Jóbarátok Generáció ezeket mind részletesen tárgyalja, viszont ha te azt nem olvastad, akkor már eközött is találhatsz újdonságot.

A keletkezéstörténet után évadokra bontva mutatják be a száz legnézettebb epiződ leírását, amiknek a sarkában minden alkalommal egy-egy megjegyzést találunk. Nekem ezek az apróbb szösszenetek adták meg az igazi élvezetet, hiszen itt olyan érdekességeket találhatunk amik – legalább is számomra – igazi plusz, korábban még nem ismert dolgokat tartalmaztak. Vagy legalább is olyan dolgokat, amikre korábban még nem gondoltam.

A kötet tehát mind a tíz évad leginkább kedvelt részeit írja le nekünk. Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey szerelmi életét, szakítását, barátkozásait, vicceit, egymás hecceléseit mind-mind összefoglalja ez a kötet az adott rész egyik legjobb poénjával külön kiemelve. Mindent egybe tekintve, elképesztően részletes.

Kifejezetten tetszettek az interaktív anyagok, amik találhatóak benne: kvízek, tesztek, stb.

A széria akarva-akaratlanul belopta magát az emberek fejébe és idézgetjük folyamatosan, a Jóbarátok valami olyasmit tud, amit kevés mostani sitcom. Azt, hogy aktuális dolgokról szól. Ki ne tudna együtt érezni  az útjukat kereső húszas, majd harmincas éveikben járó karakterekkel? Ki ne élt volna már át olyat mint Monica, akit kirúgtak a munkahelyéről? Vagy mint Rachel, akinek ötlete sincs, hogy mi  az ő hivatása?

Úgy gondolom ez a kötet nem tartogat számtalan újdonságot, azonban ettől függetlenül szívből ajánlom mindenkinek, aki ezen nőtt fel vagy aki  éppen most nő fel vele. Izgalmas részeket és szép emlékeket lehet általa felidézni, amik garantáltan mosolyt csalnak az arcodra. Ha más nem, akkor az biztos, ahol összehasonlítják Joey önéletrajzát valódi képességeivel!

A Jóbarátok egy olyan széria, amit megunás nélkül lehet újra és újra nézni. A poénok akarva-akaratlanul beleragadnak a fejünkbe a Büdös macskával együtt és ezek közül jó néhányat elevenít fel ez a képes kiadvány is. Örök emlék marad Chandler és Jenis párosa, a Geller kupa, Joey franciául való tanulása és még számtalan olyan jelenet, amit a Mindörökké Jóbarátok kötet segítségével pikk-pakk újra fel tudom idézni.

A recenziós példányért nagy köszönet a 21. Század Kiadónak!

Földvári András – Elmentem világgá!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?