Könyvek

Mindenkinek, aki szereti vagy nem Budapestet – Donászi Franciska: Kalandozásaim Budapesten

Ha járatos vagy a blogger világban, akkor tudhatod mennyi blogíró foglalkozik a saját mindennapjaival, mennyien mesélnek úgy az életükről, mintha celebek lennének a saját világukban. Az összes bejegyzésük arról árulkodik, hogy a saját nézőpontjukból ők azok a sztárok, akiket mindenki ismerni akar. Ráadásul olyan pocsékul fogalmaznak, hogy a cringe-rohamtól pár mondat után mindig feladom az olvasást. Pedig engem néha érdekelnének az emberi életek, másoknak milyen élményeik vannak, merre járnak a világban. Sajnos nagyon nehéz ilyet találni, ezért is örülök, hogy elém került Donászi Franciska első publikált ekönyve, a Kalandozásaim Budapesten.

Érthető, hogy fenntartásaim voltak, mivel már az elején megtudtam, hogy ez a könyv nem más, mint régi blogbejegyzések gyűjteménye. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy az összes fejezet, bejegyzés az írónő életének érdektelen részeit tárgyalja. Sok mindennel találkozhatunk itt, nincs konkrét történet, ezért a sztoriról nem tudok sokat beszélni. Tényleg annyiról van itt szó, amennyit a cím elárul. Egy fiatal felnőttről, aki vidékről költözött fel Budapestre és leírja az ottani élményeit, gondolatait és érzéseit. Találkozhatunk kiállításokkal, színházzal és Budapest színes lakosságának ékes példányaival is.

A borítón található kép hangulata is megalapozza már az olvasási élményt. A csálé Á betű senkit se tévesszen meg! Az írónő úgy gondolja, hogy ő maga legalább annyira lóg ki az emberek sorából, mint ez az öntörvényű betű.

,,Sokszor olyan a nézőtéren ülni, mintha rámondásos pornót hallgatnék. Semmi átélés. Semmi izgalom.”

Sokat gondolkoztam, hogy hova sorolhatnám be ezt a könyvet. Lelkesen olvastam minden részt, annak ellenére, hogy sok helyen keserű szájízt hagyott a számban. Ezt azonban nem negatív jellemzőnek tudom be, hiszen ezek a részek nem az olvasási élményen rontottak, illetve nem az írót minősítik, hanem inkább a témáját.. Azok a kiállítások, amikről ír, illetve ahogyan ír, mind azt az érzést keltik bennem, hogy szívesen visszamennék az időben, hogy én is megnézhessem őket, ott lehessek, akármilyen pocsék volt némelyik. Nem mondanám, hogy mindezek reklámokat jelentenek vagy kedvcsinálókat tartalmaznak különböző eseményekhez. Mivel az időben nem mehetünk vissza, hogy Franciskával végigjárjuk ezeket a látványosságokat, csak arra figyelhetünk, hogy a jelenben mi ne szalasszunk el semmi ilyen lehetőséget.

A különböző élménybeszámolókon túl olvashatunk Budapestről. De nem úgy, mint ahogy a turistakönyvek írnak róla, hanem úgy, ahogy egy vidéki lány látja teljes szeretettel. Nem csak Franciska remek, szép, mégis őszinte írói stílusa miatt éreztem együtt vele és tűnt úgy, hogy nem csak magáról, de rólam is ír. Persze nem mindenhol stimmelt minden, de így nyerhettem betekintést más valaki életébe. Hozzátenném, hogy igényes módon. Ezért nem csak az időben, de a térben is szívesen utaznánk talán mindannyian, akik nem Budapesten élünk. Minden árnyoldala ellenére Budapest igazán egy szerethető város. Kalandos, főleg miután elolvassuk a Kalandozásaim Budapestent. Ha pedig te budapestiként úgy érzed, hogy a fővárosunk unalmas és csak rossz dolgok történnek benne, akkor nem jöttél elég messziről, vagy csak nézőpontot kell váltanod. Sok esemény jelenthet igazi élményt, ha tudod honnan kell nézned és hogyan kell gondolnod rá.

 

,,A kudarc után egyedül maradni és bezárkózni könnyű. Megemészteni a tévedéseket, a rosszat, aztán újrakezdeni, és merni boldognak lenni. Na, az rohadt nehéz!”

 

Mivel tulajdonképpen blogbejegyzésekről van szó, könnyen lehet haladni a könyvvel. A részek rövidek és pörgősek, ha a váróteremben, vagy a villamosra várva van öt perced, akkor éri meg elővenni és olvasgatni. Persze ez nem jelenti azt, hogy otthon a fotelben ülve, vagy elalvás előtt nem veselkedhetsz neki és olvashatod el egy szuszra az egészet. A lezárás pedig, ha eddig egy fejezet sem rázott volna meg, ez megfog.

 

A könyvet ezen a linken tudod megvásárolni.

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.