Könyvek

Milyen kultúrákba kalauzol el bennünket Borsa Brown a köteteiben?

Számtalan író, kötet és világ. Aki kezébe fog egy könyvet, megismeri a történetét és annak helyszínét is, mégha sosem járt ott. Ilyenkor az olvasó az oldalakon át találkozhat az adott országgal, várossal, vidékkel, eltudja képzelni a leírásból, milyen lehet ott élni. Mindez a fantáziánkra van bízva. Borsa Brown magyar írónő köteteiben több kultúrába kalauzol el bennünket, általa megismerhetjük például az arab világot vagy az amishokat.

Az olvasó, ha kezébe fog egy könyvet, elkezdi olvasni, maga elé képzeli azokat a tájakat, amelyeket az adott író bemutat. Hiába nem jártunk még ott, hiába esik távol egy-egy ország, mégis a kötetek által egy picit mi is oda csöppenhetünk. Borsa Brown írónő 2013 óta legtöbbször egy távoli kultúrába utaztat el bennünket. Ezeket szeretnénk most bemutatni nektek.

 

Az Arab sorozat

Borsa merészen beleválasztott az arab világba, így egy olyan szerelmi történetet ismerhetünk meg, amelynek középpontjában a szaúdi herceg és egy magyar nő áll. Köteteiben bemutatja az országra és a kultúrára vonatkozó jellemzőket, miként él egy ilyen nagyhatalmú férfi. Az írónő megismerteti az olvasóval a muszlim szokásokat, néha eléggé mélyrehatóan is.  A férfiak uralják az országot, a nők háttérbe vonulva élik az életüket.

 

Olykor megbotránkoztató, de egy különleges szerelmi történet egy arab férfi és egy magyar nő között.
A dúsgazdag üzletember, Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi egy tárgyalás miatt Magyarországra kell utaznia. Személyisége, a beképzeltsége, ridegsége azonban Csillával való találkozás után elkezd mássá alakulni.

Maffia trilógia

Az akció és a szerelem mellett először Angliába utazik az olvasó, majd hirtelen Olaszországban találja magát. Massimo élete egyáltalán nem átlagos, hiszen ő egy  maffia család és a Cosa Nostra tagja. Hamar megismerhetjük a kötetben Szicília és Palermo lenyűgöző tájait. Betekinthetünk ételeikbe, ezáltal éttermekbe is ellátogathatunk a szereplők által.
A kultúra mellett leginkább a maffia tevékenységek kerülnek előtérbe, hiszen nem mindennapi dolog egy Cosa Nostra tagnak lenni. Az üzlet mellett fontos tevékenységeik vannak, védik a nőket és a gyerekeket, emellett a feleségeknek nincs beleszólásuk a férfiak munkájába.

 

Suzanne Roberts Angliában él, de egy véletlen folytán találkozik a titokzatos olasz ügyvéddel, Massimoval. Kettejük találkozása rögtön szenvedélybe csap, aztán szerelembe. A lány azonban nem tudja, hogy ki is valójában szíve választottja és követi őt Olaszországba. Hiába a vágy, a fényűző élet és a tökéletes férfi, Massimo élete viszont csupa veszély. Suzanne szeme egyre jobban kinyílik és rájön, hogy mi is az a  Cosa Nostra, ki Massimo családja. Választania kell, hogy a szabadság vagy a szeretett személy, de ezzel együtt jár a maffia is.

A maffia világához tartozik Massimo Borelli ellenségéről készült két kötet is a Sapho, amelyben Umberto Sapho életét ismerhetjük meg. Sapho és a Borelli világ összemosódik a könyvekben, de szintén az olasz kultúrába csöppenhetünk.

Amishok világa

A Gyalázat és hit, Gyalázat és szenvedély, Gyalázat és szerelem egy amish családba enged betekintést. A floridai Sarasotában élő amish közösségben lakik Dorothy. Itt ismerhetjük meg az ottani emberek világát, akik ugyan részben eltávolodnak a modernizációtól, de nem zárkóznak el tőle. A konzervatív életszemlélet mellett, szigorú szabályaik is vannak, amelyek megszegése akár kitagadást is vonhat maga után. Az amish öltözködés is rendhagyó, hiszen a nők hosszú szoknyát, kötényt és fejfedőt használnak, míg a férfiak sötét nadrágot, inget, nadrágtartót és szalmakalapot viselnek. A szabályokhoz az is hozzátartozik, hogy a közösség engedélye szükséges ahhoz például, hogy tömegközlekedésre szálljanak. Ebbe a világba enged betekintést Borsa Brown, ahol egy fiatal, jóképű férfi is feltűnik, akinek élete elképzelhetetlen a modern világ nélkül.

 

Sarasotában élő amish közösség elzártan él, a modernizációt csak részben fogadják el. Dorothy, a fiatal amish lány is ebben a városban tölti mindennapjait, amíg ki nem derül, hogy a város piacának helyén egy éttermet építenének. Gregory Hamilton mindent megtesz, hogy a helyet felvásárolják, erről pedig közösség is értesül. Az amishok felveszik a harcot, hogy kedvelt piacuk megmaradjon, miközben a modernizáció egyre jobban befészkeli magát, az egyébként zárkózott világba.

Elit-sorozat

Borsa álmodott egy nagyot. A maffia és az arab után, egészen Dél-Amerikáig utazott, ahol egy komoly témával kezdett foglalkozni. A Végzet és a Kezdet kötetei egy USA Delta Force katonáról és egy védett nőről szól, akit el kell juttatni Venezuelából, Amerikába. Robert Cooper és Gloria útja közel sem veszélytelen és egyszerű. Beárnyékolja sorsukat Gloria múltja, ami koránt sem volt könnyű, hiszen mindenbe belekeveredett fiatal kora ellenére. Drogok, prostitúció.
A Kezdet és a Végzet Cooper és Gloria történetét mutatja be, a lány nyomorától egészen szerelmükig.

A kötetekben megismerhetjük Venezuela világát, betekintést nyerhetünk a drogbizniszekbe, a prostitúcióba, ahol a nőknek nem sok választásuk van. Sőt, ahol a nyomorból csak alvilági üzletek árán lehet kikerülni.

Ehhez kapcsolódva készült el Jesus Herrera című könyve is. Ebben szintén elutazhatunk Kolumbia és Venezuela legmélyebb bugyraiba. Itt kerül bemutatásra az a hely, ahol Jesus felnőtt. Megtudhatjuk, hogy a nyomor, a kilátástalanság és a bosszú mi mindenre képes, Jesus pedig betársul a drogok és a csempészés világába, hiszen ott így lehet érvényesülni.

 

A szárd szikla

Egy szerelmi történet, amelyben egy amerikai lány Szardíniára utazik. Úgy gondolja, hogy a szerelmi csalódását a Földközi-tengeren lévő kis szigeten tudja kiheverni. Ezáltal megismeri Szardínia szépségét, ízeit, új ismeretségeket szerez.
A sziget egy kis ékszerdoboz, hiszen remek tájleírásokat is olvashatunk a szerelmi történet mellett.

 

Egy fiatal lány, szerelmében és testvérében való csalódása után, úgy dönt, hogy rábök a térképre és oda fog utazni. Tervei szerint Párizs, London lenne jó, de végül Szardínia szigetére bök. Hamar megismerkedik a környékkel, az ízekkel és az emberekkel, köztük egy karakán férfit is az útjába sodor az élet. Váratlanabbnál váratlanabb helyzetekbe keveredik, miközben Salvatore is közelebb kerül hozzá.

Légy(ott) Isztambulban

A kötetben Borsa ismét egy másik országba repít el bennünket. Törökország nagyvárosába, Isztambulba csöppenünk, egy magyar elvált nő, Fanni által, aki önmagát és a boldogságot keresi. Utazására elkíséri barátnője Nóra és együtt bebarangolják Isztambult. Megtapasztalhatjuk milyen egy bazárban árulni, ismerkedhetünk a török ételekkel, mecsetekkel. Átérezhetjük milyen is egy nyári napon az isztambuli utcákon sétálni, vagy a forgatagban ülni. Gondolatban baklavát kóstolhatunk, miközben Fanni és az orvos Zidan történetét is megismerhetjük.

 

Fanni elvált nő, két gyermekét egyedül neveli. Válása után elvesztette önmagát, boldogtalan és magányos lett. Egy nyári nap alkalmával a megtalál egy levelet, amelyet fiatalkori török szerelmével fogadtak meg egymásnak. Ebben az áll, hogy, ha húsz év múlva boldogtalanok, találkozzanak augusztusban a Kék Mecset előtt. Nóra úgy gondolja, hogy egy török út kizökkentené a mindennapi körforgásból és újra magára találhat. Útjára elkíséri barátnője is, a vagány, szintén elvált Nóra.
Törökország viszont a baklava és a mecsetek mellett, számtalan izgalmat rejteget, köztük szerelmet, szenvedélyt, tragédiát és rengeteg humort.

Borsa Brown sokféle különleges országba és világba kalauzol el bennünket, amelyhez tartozik mindig izgalmas, szerelmi történet is. Nagyon érdekes, és izgalmas a köteteit olvasni, hiszen mindig máshova repít el bennünket, amelyről részletes leírást kaphatunk, így akár mi is megismerkedhetünk az adott kultúrával, az ott élő embereket, a habitusukat, illetve a tájleírások által mi is kicsit odaképzelhetjük magunkat. Borsa Brown nem fél elrugaszkodni, ezért választotta az arab világot, az amishokat, vagy akár az olasz maffiát, de megemlíthetjük Kolumbiát és Venezuelát, ahol a kokain a legnagyobb úr. Szókimondó stílusa, a mai szemnek nem okoz nagy problémát, akárcsak az erotikus töltetű jelenetek sem, amelyet mindig belecsempész a könyveibe. Aki szeretne kicsit gondolatban utazni, bátran ajánljuk az írásait.

Hozzászólások