Könyvek

Milly Johnson – A ​pompás Mrs. Mayhew

Milly Johnson neve egyfajta garancia számomra arra, hogy egy egyszerű, könnyed és hangulatos romantikus regényt fogok olvasni. Pontosan emiatt örültem annak, hogy A ​pompás Mrs. Mayhew került a kezembe februárban! 

A történetről

Sophie Mayhew egy gazdag politikus, John F. Mayhew felesége. Feladata az, hogy gyönyörű legyen és támogassa férjét a poltikai életben valamint, hogy segítse őt a szakmai előrementekben. Egy nap azonban kiderül a férjéről egy olyan dolog, ami mellett Sophie már nem tud elmenni szó nélkül, holott a lányiskolában pontosan erre készítették fel. Hogy akadnak majd olyan pillanatok, amikor a magas rangú férj olyan dolgot, dolgokat tesz, amik szörnyűek és megbocsájthatatlanok, a nőnek mégis félre kell néznie és a saját érzelmeit háttérbe szorítva kiállni mellette és együtt megküzdeni a nehézségekkel. Sophie mégis hátat fordít mindennek és elvonul, hogy gondolkodhasson és átértékelje, mi a fontos számára. Vajon hogyan dönt végül? Kitart férje mellett vagy teljesen elfordul tőle? Meddig bírja ezt a kegyetlen, pénz és népszerűséghajhász világot?

 

Milyen lehet egy politikus élete?

Nagyon tetszett Milly Johnson regényében az, hogy beleláthattunk a politikai elit életbe – legyen az bármennyire is fiktív. Érdekes volt belegondolni abba, hogy milyen lehet mindig készenlétben lenni. Hogy nem szabad magunkat egy pillanatra sem elengedni, mindig a toppon kell lenni, odafigyelni a mimikádra, a tartásodra, arra, hogy hogyan viselkedj és beszélj a nap minden percében. Belegondolni, hogy még akkor is nehézséget okozhat ez, amikor egész életedben erre készülsz.

Sophie, ahogyan fentebb is írtam, már az iskolában is erre készült, de a sorsa úgymond meg volt írva. Egyrészt a szülei is elvárták tőle azt, hogy sikeres legyen és jól házasodjon, másrészt pedig a férfi, akibe még az egyetemi évei alatt szeretett bele is erre a pályára készült.

A nők kevesebbet érnek ebben a világban.

Izgalmas volt nyomon követni azt, hogy mindezek ellenére mennyire elege van ebből a világból. Abból, hogy tökéletesnek kell lennie, hogy az eszét és a tehetségét elnyomva alá kell rendelnie magát a férjének és alázatosan szót kell neki fogadnia. A kötet első felében, amíg sorra jöttek a parancsolgatások, az utasítások, a különböző dolgok, rendesen idegbe voltam a szituációtól. Hogy lehet ebben a világban így viselkedni egy nővel? Hogy szeretheti ezt a férfit Sophie? Egyszerűen nem tudtam megérteni.

Rengeteg negatív karakter van ebben a könyvben.

Gyűltek és gyűltek bennem az érzések, a harag és a döbbenet, ahogyan sorról-sorra gyűlöltem meg a karaktereket. Először a férjét, majd a testvéreit, a szüleit, és egyszerűen nem értettem, mi történik itt, hiszen én annyira szerettem az írónő korábbi könyveit! Sophie családja ugyanis jobban kedvelte a nő férjét és a pozícióját, mint a saját lányukat. Ti mit tennétek, ha hasonló szituációba kerülnétek? Képesek lennétek a vejeteket, menyeteket jobban szeretni, mint a saját gyermeketeket?

Habár sok bosszantó dolog volt a regényben, ez egyik sem mondható negatívumnak. Nagyon tetszett ez a téma, hogy sok dolgon felhúztam magam, mert teljesen kiszakított a hétköznapokból és teljesen beleéltem magam Sophie szomorú, pénz és csillogást ígérő világába. Ez az ármánykodással teli világ, ahol minden a hatalomról és az irányításról szól teljesen magába szippantott és szorítottam ezért a csipaszív, gyönyörű nőért, akinek az egyetlen hibája, hogy rossz helyre született. Öröm volt olvasni a sorokat, ahol nyugalomra lelt.

Lassan jön el a megnyugvás.

Sophie egészen a tengerpartig menekült, ahol egy nagyszerű, izgalmakkal teli helyen húzta meg magát. Megismerhette önmagát, rájöhetett arra ki és mi szeretne lenni. Ami pedig a leginkább megérintett, hogy ezzel a feltöltődéssel újra találkozott a vallással, amitől elfordult az életében bekövetkező események miatt. Itt ismertem igazán önmagamra a karakterében és ettől sokkal közelibbnek éreztem – még ha sok más egyéb gondolatával és cselekedetével nem értettem egyet.

A ​pompás Mrs. Mayhew című könyvet azoknak ajánlom igazán, akik szeretik a bonyodalmakkal teli, mégis laza hangulatú chick lit regényeket. Az olvasása könnyed, a hangulata pedig magával ragad és nem riad vissza a mélyebb, komolyabb témáktól sem. A történetben ugyanis szó van a gyászfeldolgozásról, a kegyetlen lányiskolák világáról, a hitről és a nők egyenjogúságáról is.

A történet egyszerű, a karakterek izgalmasak. Könnyed, szórakoztató könyv, egy politikus feleségének életét bemutatva.

Jennifer Mathieu – Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?