Könyvek

Miket esznek az irodalmi alakok

Az irodalmi alakok is esznek – ráadásul nem is akármilyen fogásokat. Néha érdekes közelebbről szemügyre venni, hogy mi kerül a szereplők tányérjára, hiszen sokat elárul az adott korról, országról és a társadalmi rétegről is.

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

A krimi királynőjénél a szokásos tojásos reggeli és húsos főétel mellett felbukkan a nem túl szép küllemű, de egyébként Angliában is termesztett naspolya is. A legkülönösebb étel díját viszont nem is ez a gyümölcskocsonya, hanem az a bizonyos vegetáriánus fasírt viszi.

Caroline arcára leheltem a szokásos puszit, aztán nekiültem a tojásnak meg az angolszalonnának.

Arra gondoltam, James – mondta –, hogy nem lennél-e szíves ezt az üveg naspolyakocsonyát átvinni Monsieur Poirot-nak.

Úgy látszik, nekünk birkaszeletet tervezett ebédre – míg odakinn a konyhában a cselédek hagymás pacalt lakomáztak.

Hosszasan és lelkesen méltatta a dióból készült fasírt gyönyörűségeit (biztos vagyok benne, hogy soha életében nem kóstolta), nagy élvezettel eszegette a sajtos pirítóst, és csak úgy szórta a csípős megjegyzéseket a húsételek veszedelmeiről.

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

Bárki aki ismeri a Harcosok klubja történetét, bizonyára emlékszik Tyler egyik állására, ahol pincérként dolgozva, nos… hogy úgy mondjuk, belerondított a különleges, drága ételekbe. Ezzel szemben főhősünk inkább az egyszerű ételek híve.

A tálban édes paradicsomkrém-leves párolog, kagylóval és rákkal.

Leslie kukta fokhagymás vajat ken a rákkal és éti csigával töltött articsóka-szívecskékre.

Munka után rendszerint hazajövök, és kenek magamnak egy mogyoróvajas szendvicset.

Ha így áll a dolog, Maria rendel magának egy adag rákkoktélt és tőkehalat és rántott csirkét sült krumplival, majonézzel, desszertnek pedig két szelet csokoládétortát.

Elfriede Jelinek: A zongoratanárnő

A Bécsben játszódó regényben csupa olyan ételt találhatunk, ami a magyar konyha számára is igencsak ismerős. Rétes, kuglóf, erőleves, virsli… Talán a knédli számít a legkülönlegesebbnek, ami igencsak jellemző eleme az osztrák konyhának, és minden bizonnyal a csehektől került át hozzájuk.

Uzsonnázás közben Erika még jobban megsajnálja az anyját, és dühének maradékát a kuglófba fojtja.

Odahaza az anya nem akar tovább várni, s a virsli, amit főz, szintén nem kedveli a várakozást. A frissensült mostanra már élvezhetetlenül rágós lenne.

A vidámparkban a disznósülttel, knédlivel, sörrel vagy borral csordultig töltött szülők szintúgy teletömött ivadékaikat színesre pingált (műanyag) autókba, lovacskákra, elefántokra és gonosz sárkányokra ültetik […]

Erőleves metélttel vagy májgombócleves?

A pálmaház kávézójában rendel majd egy tejeskávét meg egy almás rétest.

Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

A tavalyi év egyik legnépszerűbb ázsiai regényében japán fogások vannak túlsúlyban. Már csak az ételeket eltekintve egyértelművé válik, hogy a könyv modern időkben játszódik, hiszen érződik a nyugat hatása, a japánoknál ugyanis a hagyományos reggeli leginkább főtt rizsből és miso levesből áll.

Felteszem a kávét, csinálok egy tükörtojást, pirítok egy szelet kenyeret. Fölszeletelek egy paradicsomot és a tányérra teszem.

Ráadásul mindig csak ugyanazt, currys rizst rendelek.

Én és Káposzta bementünk a szobába (macskakaja nem volt!), és együtt nekiláttunk sült halat enni, miközben nyugodtan és kényelmesen visszatértünk az idő medrébe.

A szasimi halkülönlegesség igazán finom volt.

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Ki ne emlékezne a Harry Potteres terülj-terülj asztalkámra, ahol a legínycsiklandóbb falatok tűnnek fel a semmiből, no meg némi rejtélyes mentolos humbug is – bármi legyen is az. De a listából persze Dumbledora kedvenc édességét sem hagyhattam ki.

Citromos italpor. Mugli édesség, de jómagam nagyon kedvelem.

Harry még soha nem látott egyetlen asztalon ennyi finomságot. Volt ott marhasült, sült csirke, sertésszelet, bárányszelet, hirtelensült, kolbász, angolszalonna, főtt és sült krumpli, hasábburgonya, Yorkshire puding, zöldborsó, sárgarépa, finom mártás, ketchup és – valamely rejtélyes okból – mentolos humbug.

Egy pillanattal később megjelentek a desszertek: rengetegféle ízű fagylalt, almás pite, melaszos torta, csokoládés és lekváros fánk, eper, gyümölcszselé, rizspuding…

Asztalra került vagy száz kövér sült pulyka, sült- és főttkrumpli-hegyekkel körítve, chipolata kolbászok tepsiszám, levesestálak teli vajas borsóval, finom, sűrű szószok, tengernyi áfonyamártás – és az asztalokon szinte méterenként nagy halomban álltak a máguspukkantók.

Jane Austen: Emma

Az ürühús és az alma is igencsak népszerű étel Jane Austen könyvében, utóbbi egyaránt felbukkan sült bundás vagy akár lepény formában is. Persze a zabkása is elengedhetetlen, ami Mr. Woodhouse kedvenc étele, hiszen nem erőlteti meg a gyomrot.

Most még a szokottnál is több figyelemmel és buzgalommal kínálta és szolgálta ki vendégei fasírozott csirkével és kagylóban tálalt osztrigával.

Ha őszinte akart lenni, legfeljebb egy kis tál híg zabkását mert volna jó szívvel ajánlani.

Nem tudja elviselni, hogy a gazdája az idén tavasszal ne ehessen több almás lepényt.

Mrs. Elton türelmetlenkedni kezdett, hogy tűzzék ki végre a kirándulás napját, és állapodjanak meg Mr. Westonnal a galambpástétom és a hideg ürüsült tekintetében.

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Ez a lányregény a négy March lány mindennapi életéről és álmáról szól, akik anyjukkal élnek együtt, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál. Feltűnően sok édesség bukkan fel a könyvben, van itt bukta, muffin, piskóta… a lényeg, hogy legyen édes.

Én nem sokra emlékszem, csak arra, hogy féltem a pincétől meg a sötét bejárattól, és mindig szerettem a tejet meg a piskótát, amit a háztetőn kaptunk.

A tejszínt és a muffint én viszem!

Pillanatnyi szélcsend támadt, aztán bevonult Hannah, két frissen sült buktát tett az asztalra, majd kivonult.

Jo, ne próbálkozz túl sok fogással, mert te csak a mézeskalácsot és a malátacukrot tudod ehetően elkészíteni.

A kövér pulyka már látványnak is gyönyörűség volt, mikor Hannah feltálalta, töltve, díszítve, barnára sütve: szintúgy a karácsonyi puding, amely valósággal olvadt a szájban, szintúgy a gyümölcskocsonyák, amelyekben Amy dúskált, mint egy mézes köcsögbe esett légy.

Murakami Haruki: Kafka a tengerparton

Murakami híres arról, hogy milyen nagy szereppel bírnak az ételek könyveiben. Ha az egyik szereplő étterembe megy, szinte biztos, hogy megtudjuk, mit rendeltek az étlapról. A tonhalas és lazacos szendvicsek avagy tekercsek többször is felbukkannak a könyv lapjain, ahogy a curry is egy visszatérő elem.

Puha, fehér kenyér tormás lazaccal és salátával töltve.

Én csirkét salátával, ő tengeri herkentyűt, curryt meg salátát eszik.

Megéhezett, betért hát az étterembe, hogy egyen egy leveses tésztát, ráment. Volt rizsgombóc meg csokoládé a tarisznyájában, de nem nyúlt hozzá, úgy gondolta, hogy inkább elteszi szűkösebb időkre.

Nakata úr, szereti a tojásos sült csirkét rizzsel?

Folytatták az evést, végigették a menüt, a sóágyon sült makrélát, a miszó-babpaszta levest, benne kagylóval, a savanyított tököt, a párolt spenótot, szárított tengeri zöldséggel főtt rizst, de úgy, hogy egyetlen rizsszemet sem hagytak a csészében, mindent elpusztítottak az utolsó falatig.

Mindketten tésztát kértek rántott rákkal, Hosino dupla tésztát.

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Az angol konyháért sokan nem rajonganak, és Virginia Woolf regényében sem feltétlenül a legkiválóbb ételek kaptak helyett. Hidegtálak, aszpik és egy elegáns esemény során felszolgált különös rombuszhal formájú bevonat. De mellettük azért némi sütemény is belefért.

Az asztalra magától került mind a kristály és ezüst, terülj-asztal módjára a kis gyékényszettek, pirosló gyümölccsel teli tálak, rombuszhalnak megformált barna tejszínkrém bevonat; a felszeletelt csirkehús, tűzálló tálakban; magától lobog a tűz pazarló bőségű, festői lángkompozíciója a kandallóban, s bor és kávét mellett (egyik se pénzért!) a révült szem előtt gyönyörteli képek úsznak.

Mr. Whitbread azonban csak a csirkevagdaltjára gondol.

Elizabeth kissé furcsálkodva kérdezte magában, csakugyan éhes-e Miss Kilman. Mert olyan mohón evett, és közben folyton a szomszéd asztalon levő tálra, a cukorbevonatos süteményre tévedt a pillantása.

Miss Kilman kitátotta a száját, állát kissé előretolta, és lenyelte a csokoládés rolád utolsó falatkáját, aztán megtörölte az ujját, körbelötyögette teáját a csészében.

Ilyenkor este ez már igazán nem sokat számított Mrs. Walkernek, aki ott sürgölődött a tányér- és fazéktornyok, szűrők és tepsik között, itt egy kis csirke aszpikban, amott a fagylaltgépek.

Hozzászólások