Könyvek

Mészáros Dorka – Mimézis

Korábban még nem sikerült Mészáros Dorka írónőtől olvasnunk, így az októberben megjelent Mimézis egy szuper lehetőség volt számunkra. Először is, ismerjük meg a könyv megálmodóját, kinek a fejéből pattant ki a remek kis történet!

Mészáros Dorka író, kriminológus, kommunikációs szakértő, műveiben nagy szerepet kap az érzékenyítés, az önmeghatározás, az empátia és a nyitottság. Az írás mellett a Rejtélyek Házával karöltve nyomozós interaktív vacsoraszínházakat is vezet.

Röviden a Mimézis története

Ha az olvasó rákeres a címre, akkor az “utánzás; viselkedési jellemzők lemásolása” jelentést kapja, amit a könyv tökéletesen visszaad.

A történet két főbb szereplőt sorakoztat fel, a veszélyeztetett terhessége miatt szabadságolt rendőrnyomozót, Wass Rékát, akinek szomszédja nyomtalanul eltűnik, valamint Varga Gergő a pszichológus szakértő gyakornok, aki már több, mint egy éve áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálatában, és segíti a nyomozók munkáját.

Gergő egy igazán elmés fiatalember, aki kicsit kirekesztve érzi magát a munkahelyén, hisz mindenki pikkel rá azért, mert a főnök a jobbkezeként tekint rá. Nem hiába, hisz amellett, hogy az emberi elme és a viselkedés kiváló ismerője, a kriminológia területén szerzett tudása révén Gergő olyan összefüggéseket lát meg, amelyek mások figyelmét elkerülnék. Most pedig különösen nagy szükség van a segítségére, hiszen a városban megszaporodtak a furcsa halálesetek. Kapnak egy pszichológiai sorozatgyilkos esetet, valamint eltűnnek az emberek.

Ráadásul a kissé antiszociális nyomozó, Réka egyik ismerőse tűnik el, ami miatt a nő önhatalmúlag visszahelyezi magát a szolgálatba, hogy megkeresse a fiút. Titkos akciójában egyedül a rendőrség fiatal gyakornokára számíthat. Tehát Réka és Gergő kénytelen együttműködni, hogy a temérdek, nem mindennapi esetet megoldják és a sorozatgyilkost elfogják. Ez pedig nem egyszerű, hiszen az elkövető akit keresnek, olyan pontosan gyilkol, mintha könyvből olvasná.

A borítója teli találat

A Mimézis borítója tükrözi a főszereplő egyéniségét és magának a történetnek a cselekményszálát is. Egyszerűen zseniális megoldás volt ezt a momentumot kiragadni a könyvből. A fiatal srác egy tábla előtt, ahogy próbálja összerakni a megoldásra váró rejtélyt. A piros kis fonalak szintén remekül passzolnak ehhez a sztorihoz, hisz kis lépésben haladnak, de mégis tudják, hogy sietniük kell, mert a pokol elszabadulhat. A borító tehát tökéletesen passzol a történethez, a leírás pedig pont annyira kelti fel az ember figyelmét amennyire kell. A krimi-thriller rajongók biztosan levennék a könyvet a polcról.

A karakterek

Szépen felsorakoznak a karakterek, a mellékszereplők is kapnak némi reflektorfényt, például Márk Levente, aki a rendőrség feje, valamint Réka ex nyomozó partnere, Tonkó Gábor, azaz Toni. Ahogy a történet bontakozik ki, úgy tudhatunk meg egyre többet a két főszereplő, Réka és Gergő múltjáról, ami szintén egy igazán érdekes szál a Mimézis című alkotásban. Dorka nagyszerűen mutatja be nekünk őket, némi mondanivalót belecsempészve. A múltat nem szabad eltemetni és muszáj róla beszélni, hogy ne őrüljön meg az ember.

A sorozatgyilkos pedig egy nagyon erős, titokzatos személyiséget kapott. Az olvasó folyamatosan figyel, gondolkozik ki lehet, miért teszi azt, amit. Persze egy filmben vagy sorozatban más lenne a téma, ott könnyebb lenne rájönni, a könyvet olvasva viszont inkább lehetetlen belelátni az írónk fejébe.

Végül pedig meg kell említeni az eltűnt fiatal srác, Bence kutyáját, akire Réka vigyáz. Ő Elemér. Nagyon király “párbeszédeket” olvashatunk, ami egy kicsit kizökkent a komorabb, nyomasztó stílusból és mosolyoghatunk egy jót.

Feszített tempó, izgalmas sztorivezetés

Azt el kell mondani, hogy Dorka szuperül ír! A Mimézis folyamatosan leköti az embert, nem igazán lehet máshová figyelni, visz magával a sztori. Érdekel a következő eltűnés, a következő haláleset, hogyan oldja azt meg Gergő és mindeközben ott van Réka, aki magánakcióba kezd és így azon is töprengünk, hogy ő vajon mire bukkan. Mindezt teszi úgy, hogy a rendőrség nem tud róla, így ez is izgalmassá teszi az egész történetet.

Remek volt az is, ahogyan Dorka bemutatta a haláleseteket, hiszen elég részletes leírást kaphattunk egy-két helyszínről. Ezek a leírások egy romantikus regény kedvelőjének már-már sok lehet, de ehhez a műfajhoz, a krimi és a thriller egyvelegéhez viszont tökéletes volt. Hiányzott volna belőle, ha nem lett volna így leírva.

Az is kifejezetten jó volt, hogy nem kaptunk sok drámai részletet, például az elhunytak családjáról. Olykor jó ezt is beleszőni a sztoriba, de itt felüdülés volt csak a sorozatgyilkosra koncentrálni és arra, hogyan bontakozik ki a Mimézis. Az, hogy megtalálják a gyilkost és az eltűnt emberek nyomára bukkanjanak mindennél jobban érdekelt.

A Mimézis vége felé pedig még jobban felpörögnek az események és végül mindenre fény derül.

Dorka zseniálisan csavarja a szálakat, fantasztikusan írta meg ezt a történetet, amihez biztosan sok-sok kutatómunka kellett. Minden elismerés az övé, hiszen egy kiváló magyar krimit kaphattunk tőle! Feszültséggel és izgalommal teli volt a Mimézis. Nagyon tetszett, hogy egy kerek történetet kaptunk. Mészáros Dorka szuper könyvét mindenkinek ajánlani tudjuk, de főleg azoknak, akik kedvelik a krimit!

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Rachel Burton – Könyvesbolti karácsony

Hozzászólások