Életmód

Melyek a legegészségesebb tésztafajták?

Ha valaki egészségesen próbál élni, fogyókúrázik, esetleg életmódot vált, szinte azonnal felvetődik benne a kérdés, hogy akkor most a tésztáról is le kell mondani? Szerencsére jó hír, hogy erre semmi szükség, hiszen manapság számos kiváló minőségű, lassan felszívódó változatot találhatunk a boltok polcain.

Tésztafajták piaca

Ma már nemcsak gyorsan felszívódó búzalisztből készült termékeket vásárolhatunk. Az elmúlt években egyre nagyobb igény lett a különböző alternatívák iránt, de szerencsére megmarad jónéhány nem túl egészségesnek vélt, ámde megfelelő mértékben fogyasztva annak számító fajta is.

Durumtészta

Tulajdonképpen a hagyományos tojásos változat mellett ezt tudjuk a legkönnyebben beszerezni. A boltokban szinte megszámlálhatatlan fajtája létezik, ami nem is véletlen. Bár kalória szempontjából nem igazán térnek el a simától, mégis sokkal egészségesebbek. Mivel ezt a gyomor nehezebben emészti meg, így jóval kisebb inzulinválaszt vált ki az emberben. Érdemes “al dante”-re főzni, hogy még jobban megnövelhessük a felszívódási időt.

Teljes kiőrlésű tészták

Ha valaki fogyókúrába kezd, biztos, hogy azonnal a teljes kiőrlésű tésztákat keresi majd a polcokon. Ennek a fajtának nagyobb a rosttartalma, így kevesebbtől is jóllakottnak érezhetjük magunkat. Egyetlen hátránya, hogy valamivel másabb az íze, mint a hagyományos ételnek. Pozitívuma, hogy rendkívül jó hatással van az emésztésre, akár este is fogyaszthatunk belőle egy keveset.

Szénhidrátcsökkentett tészták

Aki a szénhidrátbevitelére ügyel jobban, annak remek megoldás lehet ez a termék. Nagy előnye, hogy általában nagyjából 30%-kal kevesebbet tartalmaz belőle, mint a normál változatok. Emellett magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, így a vércukorszint nem ugrik meg túlzottan. Jobb választás lehet a többinél a cukorbetegek számára, illetve azoknak, akik esetleg 160 grammos diétát tartanak. Ezzel biztosan nem tör majd rá senkire az az elviselhetetlen fáradtság, amit egy kiadósabb tésztás ebéd után érezni szoktunk.

Schär termékek a gluténérzékenyeknek

Manapság egyre többeknél adódik probléma a glutén megemésztésével. Szerencsére a kiváló minőségű élelmiszereket a Schär-től is beszerezhetjük. A Teneré webshopjából például rendelhető gluténmentes fusilli, penne, de még spaghetti, gnocchi és anellini is egyaránt. Utóbbi egy különleges olasz finomság, amely levesek kiváló alapanyaga lehet. A kukorica- és rizslisztből gyártott élelmiszert szinte bármilyen érzékenységgel fogyaszthatjuk, hiszen se tejet, se tojást nem tartalmaz. Főzési ideje pedig alig öt perc, így rendkívül gyorsan készíthetünk belőle kiadós vacsorát.

Összegezve

Diéta és egészséges táplálkozás esetében sem szükséges lemondani a tésztákról, csak érdemes jól megválasztani, hogy mit is eszünk. Szerencsére ma már számos egészséges változatot találhatunk a piacon, legyen szó durum vagy éppen szénhidrátcsökkentett finomságról. Az érzékenyebb gyomrúaknak pedig ajánlott a kiváló minőségű élelmiszereket a Schär-től beszerezni, ahol gluténmentes ételeket és liszteket találhatunk.

Hozzászólások