BudapestKultúraMédiaZene

Méltatlanul mellőzött előadók (2. rész) – Zságbamacska

Folytatjuk sorozatunkat, melyben ezúttal egy olyan együttest veszünk górcső alá, akiket ugyan ismerhetünk különféle fesztiválokról, valahogy azonban mégsem robbantak be még a köztudatba igazán. Ők pedig nem mások, mint a Zságbamacska nevű formáció.

A zenekar 2012 nyarán kezdett körvonalazódni, két barát, Fürdős Ferenc és Kelemen Ákos közös zenélgetésével. Miután kiderült, hogy amit ketten játszanak az a barátaiknak, sőt még szélesebb köröknek is tetszik, elhatározták, hogy bandát alapítanak. Mivel kezdetben viccesen a kertben játszó, hancúrozó macskákéhoz hasonlították játékukat, nem volt nehéz a névválasztás.

2014-ig inkább csak kisebb klubkoncerteket adtak. Ebben az időszakban több tagcsere is történt, főként fúvós, és női ének pozícióban.

2014-ben, azonban szerencsére nemcsak kiléptek, hanem csatlakoztak is hozzájuk, például Kerékgyártó Tamás dobos és Kajdi Nóra  énekes. Ezek után volt még pár kisebb változás, azonban rövidesen megalakult a mai öt (esetenként hét) fős zenekar.

Első albumuk, a”Haláli” 2015-ben jelent meg, ennek jó pár felvétele meghallgatható a YouTube-on.

Következő lemezükre sem kellett sokat várni, ugyanis már rögtön egy évvel később, 2016-ban sor került a „Sárga-Fekete” kiadására.

Szerencsére 2018-ban sem maradtunk sokáig a zenéjük nélkül, nemrégiben ugyanis napvilágot látott KandúRock című EP-jük.

Ha mindenképpen definiálni szeretnénk a stílusukat, akkor nevezhetjük azt alternatív rocknak, pop-rocknak swinges elemekkel, vagy használhatjuk az ő meghatározásukat, ami a   “gypsyswingrock”.

Az mindenesetre biztos, hogy bármelyik számukba is hallgatunk bele, a jókedv garantált. És akkor még a rendkívül intelligens, nyelvi játékokkal operáló dalszövegeikről nem is beszéltünk!

„Vállamon viszem az éveket

és el nem tudnám mondani hogy hova megyek

Lehet a mélybe húz vagy mennybe fel

Hogy honnan jöttem tudom jól nem felejtem el”

(Zsákbamacska- Vállamon)

Ha pedig mindez még mindig nem győzött volna meg maradéktalanul mindenkit, akkor érdemes belehallgatni számtalan dalfeldolgozásuk bármelyikébe. Ezek olyan széles spektrumon mozognak, hogy például ugyanúgy találhatunk köztük Quimby, de akár Tankcsapda feldolgozásokat is, némileg „átmacskásítva”.

A zenekarral a nyáron több helyen is találkozhatunk, például rögtön június elsején a Tokaji Bornapokon, június 8-án Zalaegerszegen, az Egerszeg Fesztiválon, illetve, július 13-án, Sárváron, a X. Nádasdy Történelmi Fesztiválon.

 

http://www.ahmagazin.com/kultura/meltatlanul-mellozott-eloadok-1-resz-maszkura-es-a-tucsokraj/

Hozzászólások