Filmek

Megnéztük a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés a Roxfortba filmet

Harry Potter története sokakat megmozgatott, mind a könyvek, mind a filmek a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek. A mágia univerzuma J. K. Rowlingnak köszönhető, akinek hála hosszú éveken át követhettük Harry Potter világát. Most, húsz évvel az első film megjelenése után összehozták a szereplőket egy reunion erejéig, amelyben felelevenítették a forgatást, a közös munkát és megemlékeztek megannyi színésztársukról. Nézzük is, milyen volt a közel két órás időutazás.

Hihetetlen, hogy húsz év eltelt a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenése óta. Az akkor még tizenegy éves főszereplők mára már harmincas éveikben járnak, sőt Rupert Grint már apuka. Az alkotók sokakat visszahívtak egy közös megemlékezésre, ahol azért jócskán volt hiányzó. Molly Weasley-t alakító Julie Walters betegsége miatt nem tudott jelen lenni, továbbá Michael Gambon (Albus Dumbledore), Maggie Smith (Minerva McGalagony) de maga az írónő sem volt jelen a reunionban, régi jeleneteket mutattak a filmben.

Fejezetekbe szedett visszaemlékezés

Hangulatos kezdés után, rögtön a közepébe is csapnak. Jó újra látni Daniel Radcliffe-t, Emma Watsont, Rupert Grint-et, de első körben a rendező meséli el, hogy miként is élte meg a szereplőválogatót, hogyan sikerült kiválasztania Danielt. A színészek elmondták, hogy mennyire magukénak érezték a karaktereiket, sőt, teljesen eggyé váltak velük.
A beszélgetés témáit fejezetekbe szedték, amelyekhez tartozott egy gondolat. Ezeket a mondatokat a film egy-egy jelenetéből ragadták ki.

Emma Watson szerelmes volt Tom Feltonba

A színészek gyerekekből hirtelen tinédzserekké váltak, de egyúttal Harry Potter története is sötétebb és veszélyesebb vizekre evezett. Ahogy haladt a film előre, egyre több mellékszereplő csatlakozott a stábhoz, mint például Bellatrix Lestrange-t alakító Helena Bonham Carter vagy a Sirius Black bőrébe bújó Gary Oldman , de feltűnt a Voldemortot megformáló Ralph Fiennes is. A visszaemlékezések alkalmával betekintést kaphatunk a forgatásokba, illetve, hogyan szoktak össze a szereplők. Gary Oldman és Daniel Radcliffe között baráti viszony alakult ki, bár Dan félt, amikor kiderült, hogy közösen forgatnak. Nem tartotta magát jónak, meg akart  felelni egy olyan nagy és legendás színésznek, mint Oldman. Kettejük beszélgetése jó hangulatú volt, ahogy Helena Bonham Carter és Tom Feltoné is.

A főszereplők elmondták, hogy Chris Columbus leváltó producerek már felnőttként bántak velük, hiszen tinédzserként már másképp élték meg a forgatásokat s belerázódtak ők is a karaktereikbe. Itt derült ki néhány titok is, amelyben Emma Watson megosztotta a nézőkkel, hogy ő bizony bele volt esve a Draco Malfoy-t alakító Tom Feltonba, aki mindig is a kishúgaként tekintett rá.

Megható emlékezés

A reunion legmeghatóbb jelenetei közé tartoztak az elhunyt színészekről való megemlékezések. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Jason Isaacs (Lucius Malfoy) is megindító gondolatokat osztottak meg a kollégáikról, mint például a Pitont alakító Alan Rickman-ről, Helen McCrory-ról, aki Draco édesanyját játszotta a Harry Potterben. 

Harry Potter örökké

Köszönhetően J. K. Rowlingnak, Harry Potter világa 2022-ben is szárnyal, megannyi relikvia, kiállítás, ruhadarab, a könyvek és a filmek felelevenítése újra és újra elrepíthet bennünket Roxfortba. Ezt így gondolják a szereplők is, akik tudják, hogy Harry Potter története még sokáig népszerű lesz, ezáltal új generációkat hódíthat meg. A záróakkordok alatt betekintést nyerhettünk az utolsó forgatási napra, amely megható volt, hiszen a színészek is elbúcsúztak egymástól. Most, ennyi idő után is szeretettel fordultak egymás felé, elmondták, hogy egy nagy család lett az évek során a Harry Potter stábja, Emma, Dan és Rupert pedig testvérekként szeretik egymást a mai napig.

Nagyon jó döntés volt, hogy újra összehozták a szereplőket egy közös beszélgetés erejéig. Egyrészt azért, mert a történet befejezésével, sokaknak nem ért véget a Harry Potter, sőt, aki igazán fanatikus, a mai napig rajong J. K. Rowling által kreált világért. Öröm volt őket látni, hogy mennyit változtak, ki, hogyan emlékszik vissza a forgatási napokra és egymásra. A film alatt nevettem, sírtam és mosolyogva néztem, mennyi mindent adott a Harry Potter története az embereknek, nekem. Visszahozta a gyerekkorom, a tinédzserkorom, eszembe jutottak, mikor ismerkedtem meg a történettel, és mikor szippantott magába a mágia és Roxfort. A legmeghatóbb jeleneteket mégis a Hagridot alakító, adta. Visszaemlékezésében elmondta, hogy a forgatások alatt felnőttek a gyerekei, megemlítette, hogy ötven év múlva is megállja a Harry Potter a helyét, ám ő már lehet nem lesz itt. De Hagrid igen. Nézve a képkockákat rájöttem, mennyire megszerettem a szereplőket. Izgultam és aggódtam értük. Harry Potter felnőtt, vele együtt pedig több generáció is, de azt hiszem hosszú ideig jelen lesz még J. K. Rowling története.

Nos, aki úgy dönt, hogy megnézi a Harry Potter 20. évfordulójára készült filmet, ráadásul rajong is a történetért, biztosan azt kapja majd amit várt. Forgatási jeleneteket, érdekességeket a filmekről, visszaemlékezést a szereplőkkel, akiket valljuk be jó újra látni. Igaz, hogy elteltek az évek, de Harry Potter összekovácsolt sokakat, a gondolatokat és a megemlékezést  nem lehet könnyek nélkül kibírni.

 

Hozzászólások