Könyvek

Megjelent Kazuo Ishiguro Nobel-díjas író új könyve!

Kazuo Ishiguro Nobel-díjas író visszatért! Alig két hónappal a külföldi megjelenés után a Helikon kiadó jóvoltából a magyar olvasókhoz is megérkezett a népszerű író legújabb műve a Klara és a Nap.

A könyv története nem is egy távoli jövőben játszódik, ami látszólag nagyon hasonló a miénkhez. Pontosan emiatt is lett ennyire felkavaró, hiszen egy olyan társadalmi problémát vázol fel a könyv, ami napjainkban is egyre jelentősebb, az elmagányosodás korában. Számomra érdekes koncepció volt, hogy ezt a modern technológiával körbeölelt világot egy robot szemszögéből követhetjük nyomon.

– De ki mondta, hogy én magányos vagyok? Nem vagyok magányos.
– Talán minden emberi lény magányos. Legalábbis potenciálisan.

A könyv középpontjában egy robotbarát áll, aki humanoid tulajdonsággal rendelkezik. Mindennap a kirakatban várja, hogy kiválasszák és végre családra lejjen. A köztes időt az utca épületeinek, járókelők és a Nap járásának, annak csodáinak megfigyelésével tölti. Miután megtalálja az otthonát legjobb tudása szerint igyekszik Josie és a családja segítségére lenni. Naiv mivoltának és páratlan optimizmusának köszönhetően reményt ad a beteg gyermek családjának. Klara megfigyeléseiből nemcsak a páratlan intelligenciája mutatkozik meg, hanem az érzelmei is.

 

Nagyon szeretem azokat a könyveket, amiben az író megszólítja az olvasót. Az olyan műveket, amik napokig gondolkodásra késztetnek. Kazuo Ishiguro könyve pedig teljes mértékben ilyen.

A történéseket a gyermekméretű robotbarát szemén át követi az olvasó. Se többet se kevesebbet nem tudsz meg, csak annyit, amennyit Klara érzékel a világból. Nem tudod mi vezetett a könyvben felvázolt jövőhöz, mennyire távoli időben is jársz. Ishiguro jövőjében a gyerekek legjobb barátai az Rb-k (robotbarát). A társadalom teljes mértékben elmagányosodott. Az embereken gén technológiát végeznek, ezáltal az „emelt” kategóriába lépnek és megnyílik előttük a lehetőség kapuja egy jó élethez. Aki pedig nem „emelt” gyermek, a lehetőségei korlátozottak lesznek, a társadalom peremére sodródnak.

Klara egy napenergiával működő humanoid robot. Mivel ő a Naptól kapja az energiát és az életét, Istenként gondol az égitestre. Olyan képességek birtokosának hiszi, ami erőteljesen felveti Klara spirituális gondolkodásmódját. Úgy gondolja, hogy a Nap akár gyógyítani is képes. Érdekes párosítás a könyvben, hogy az író érzékenységet és érzelmeket társít a humanoidhoz, ráadásul az égitest iránti szeretete és tisztelete miatt még inkább megkérdőjelezhetővé válik a robotok beprogramozott, gépesített haszoneszközként való kikiáltása.

Az ember sose tudhatja igazán, hogyan kell üdvözölnie egy olyan látogatót, mint maga. Végül is vendégek maguk egyáltalán? Vagy úgy kéne viselkednem magával, akár egy porszívóval? Azt hiszem, most is ezt teszem. Sajnálom, bocsánat.

Nehezen tudtam Klarara úgy tekinteni, mint egy robot, ami egyértelműen az egyik kulcseleme az író karakterépítésének. A lojalitása, amit az első perctől kezdve tanúsított a családja felé, különösen elragadó. Inkább egy tiszta szívű, naiv gyermeknek láttam, aki most bontogatja a szárnyait, ismerkedik a világgal.

A könyvben nemcsak a  mesterséges intelligencia  kérdését veti fel az író, hanem a gyászfeldolgozástól kezdve, a halál utáni életet, de a napjainkban is igen jelentős bullying jelenséget vagy éppen a kiközösítést is megjeleníti. Az író ezeken felül számos társadalmi kérdést boncolgat, amiket általában nyitva hagy. Az olvasóra bízza, hogy döntse el ő mi a helyes vagy éppen válaszolja meg saját magának a kérdéseket.

Az író lassan építi fel a könyvet, bőven hagy időt az olvasónak, hogy megismerje a történet mögöttes tartalmát. Ishiguro hozza a tőle elvárt színvonalat, hiszen az írásmódja lenyűgöző. Nagyon örültem, hogy az alkotó megmaradt végig a narrátor szerepében, ezáltal úgy láttam mindent, ahogy Klara. Ennek a hátránya, hogy rengeteg nyitott kérdésem maradt a könyv után, de úgy gondolom, hogy ezzel célja volt az írónak. Válaszoljuk meg mi olvasók a kérdéseket!

 

Kazuo Ishiguro új könyvét nemcsak a disztópia rajongóinak ajánlanám, hanem azoknak is, akik most ismerkednek az íróval, hiszen nemcsak egy olyan világ tanúja lehetsz, ami nem biztos, hogy annyira idegen a miénktől, hanem egyfajta felhívást indít az olvasók felé. Mi történhet, ha nem vagyunk elég óvatosak!

Olvastátok? Osszátok meg velünk, mit gondoltok a könyvről!

A Helikon kiadó elindította Kazuo Ishiguro életmű sorozatát. Amiben összegyűjtik az író eddig megjelent könyveit. A Klara és a Nap mellet publikált már a Vigasztalanok, ami elsőként jelent meg a hazai piacon.

Hozzászólások