Könyvek

Megjelenésre várva – 2018 első fele

Szerencsére nagyon termékeny évnek ígérkezik könyvkiadás terén 2018. Már az év első pár hónapjára annyi újdonság vár ránk, hogy csak a pénztárcánkon múlik hány új kötetet tudunk beszerezni. Egy biztos: 2018-ban sem leszünk híján jó olvasmányoknak, szeressünk bármilyen műfajt, misztikust, sci-fit vagy éppen a verseket. De mi az, ami ígéretes megjelenésnek tűnik 2018 első felében? Olvassatok tovább és kiderül! 

 

André Aciman – Szólíts a neveden

Történetünk az olasz riviérán játszódik, ahol főszereplőnk hagyományos családi nyaralását tölti, mikor édesapjához betoppan egy titokzatos vendég, aki váratlan gyorsasággal érinti meg a szívét.

Nem sokkal ezelőtt már írtunk arról, hogy 2018-ban érkezik a filmadaptáció ebből a regényből.  Az Athenaeum Kiadó éppen ezért úgy gondolta, hogy a magyar premier előtt, még kiadják a szerző méltán népszerű regényét. Szóval, ha valaki esetleg kíváncsi lenne a film és a könyv közötti különbségekre, annak kereken 3 napja lesz a film bemutatója előtt elolvasni a könyvet.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2018. február 5.

Adam Silvera- Inkább boldog

A külföldi berkekben legnagyobb népszerűségnek örvendő LMBT-történet végre már Magyarországon is olvasható lesz!

A történet a 16 éves Aaron Sotoról szól, aki egy családi tragédiát követően igyekszik talpra állni. Barátnője Genevieve segítségével ez lassacskán sikerül is neki, ám ekkor kerül képbe Thomas. A két fiú között egyre erősebb vonzalom kezd kialakulni, Aaron pedig nagy döntés elé néz.

Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés: 2018. január 30.

Leigh Bardugo – Six of Crows

Ismét egy olyan könyv, ami külföldön hatalmas sikernek örvend, éppen ezért gondolta úgy a Könyvmolyképző Kiadó hogy nekünk is elhozza ezt a történetet. A könyv egy kitalált városban Ketterdamban játszódik és egy bűnbandáról szól. Kaz  Brekker a bűnöző egy olyan ajánlatot kap, amit lehetetlenség visszautasítani. Ám a lopást nem hajthatja egyedül végre,a feladathoz 6 másik enyveskezű társát is kénytelen lesz segítségül hívni.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018.

Jay Kristoff & Amie Kaufman – Illuminae

2018 talán legkülönlegesebbnek ígérkező könyve. A műfaja sci-fi, pontosabban YA science-fiction, szóval nem hiányozhat az űrhajó, egy háború, szerelem és még sok-sok minden más. A történet egy űrbeli akadémia népszerű diákja, akinek rövidesen az egész univerzum sora a kezébe kerül, és kénytelen lesz egy kitaszítottakból álló csapatot vezetni.  A legkülönlegesebb ebben a könyvben mégis a kiadása, és itt nem az illusztrációkra gondolok. Ha például chatelésről van szó, akkor ott van vizuálisan a chatablak, a hajónapló is úgy néz ki, mint a valóságban, igazából ezen a téren nem sokat bíznak az ember fantáziájára. Sajnos volt már egy kis csúszás a magyar kiadással, külföldön viszont már közeleg a harmadik kötet is a sorozatból, így reméljük, hogy rövidesen nálunk is kijön.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2018

Katherine Arden-The Bear And The Nightingale

Ennek a könyvnek már a borítója gyönyörű, de a fülszöveg alapján a történet sem ígérkezik rossznak! Különlegesség, hogy Oroszországban játszódik, méghozzá a középkorban. Főszereplőnk, egy fiatal lány, Vaszilisza (Vaysa), aki családjával a hideg orosz télben éli az életét. Előszeretettel hallgatja dajkájuk meséit, aki a legtöbbször mindenféle különleges lényről mesél nekik. Aztán az édesanyjuk meghal, a lány pedig kénytelen egy mostohát elviselni, aki ráadásul még azt is megtiltja neki, hogy beszéljen ilyesmikről, sőt az a célja, hogy minél hamarabb elüldözze otthonról. A gonosz viszont közeledik, egyenesen a mesékből előlépve, így Vasziliszára hárul a feladat, hogy előhívja egész eddig rejtett képességeit és megmentse a családját. Az egész sztorit áthatja egyfajta sajátos  hangulat, de persze nem hiányozhat még némi udvari intrika, a vallás témája sem. Sőt, ha mindez nem volna még elég, kifejezetten nagy szerepet kapnak az orosz népmesékből kölcsönzött fantasy elemek is!

Kiadó: Alexandra Kiadó
Megjelenés: 2018 első fele

Dékány Dávid-Darwin Motel

Végül, de nem utolsósorban, engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljunk egy verseskötetet is. Ez pedig nem lenne más, mint Dékány Dávid első könyve a Darwin Motel. A szerzőről nem árt annyit elöljáróban tudni, hogy meglehetősen fiatal és amíg Pilinszky János verseivel nem találkozott kifejezetten utálta a költészetet. De azóta szerencsére sokat változott ezen hozzáállása, sőt azóta már Zelk Zoltán díjjal is jutalmazták. Éppen ezért mindenképpen érdemes lesz belepillantani a rövidesen megjelenő kötetébe!

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Megjelenés: 2018. január 25.

Hozzászólások