Könyvek

Meghatározó fantasy sorozatok

Napjaink irodalmának minden műfaját jelentősen befolyásolták a nagy elődök. Ugyanezen elv alapján a fantasyk terén is felsorolhatunk jó pár, mára már klasszikusnak számító könyvsorozatot. De vajon melyek ezek pontosan? Melyek voltak azok a kötetek, amik azóta is a mai fantasy könyvek alapjául szolgálnak? Olvassatok tovább és kiderül!

 

Harry Potter

Az abszolút klasszikusnak számító sorozat, aminél nagyobb rajongótábort azóta sem tudott egy könyv sem teremteni. J. K. Rowling 1997-ben jelentette meg az első kötetet a Harry Potter és a bölcsek kövét, amely szinte azonnal hatalmas sikert aratott, és ami talán még fontosabb: egészen máig képes volt megőrizni hírnevét.

A sorozat egy Harry Potter nevű fiúról szól, akit nagybátyja és annak családja nevel igen spártai módon. 11 éves korában azonban meghívót kap egy varázslóiskolába, a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskolába, amivel aztán fény derül képességeire is. Harry különlegesnek számít a varázslók között, nemcsak villám alakú sebhelye, de szüleinek rejtélyes halála miatt úgyszintén. A hét kötet során a fiú és barátai számtalan kalandba keverednek és rengeteg csatát vívnak meg, később pedig a varázsvilágot fenyegető Sötét Nagyúrral sem kerülhetik el az összecsapást.

Rowling nemcsak azért aratott hatalmas sikert ezzel a sorozatával, mert rendkívül könnyed, olvasmányos stílusban ír, hanem mert egy addig ismeretlen (vagy legalábbis kevéssé elterjedt) műfaj alapjait rakta le. Azóta már számtalan varázslóiskolákban játszódó könyv íródott, az írónő sikerét azonban máig sem sikerült senkinek túlszárnyalnia.

A gyűrűk ura

J. R. R. Tolkien műve, mely méltán foglalhatja el a dobogó legfelső fokát a Harry Potter mellett, a korszakalkotó fantasyk versenyében. 1955-ös eredeti megjelenési dátumával méltán pályázhat a legkorábbi, műfajteremtő alkotás címre.

A történet Középföldén játszódik, és ahogy az már a címből is kiderül az egész esemény és történet egy gyűrű körül forog. A „tündérmese” – ahogy az egyik fordító, Göncz Árpád is nevezi – nagyon régre nyúlik vissza az időbe. Mágikus lényekkel találkozhatunk és csodálatos tájakon barangolva követhetjük végig a Jó és a Rossz csatáját. Rengeteg kelta mitológiai elemet találhatunk benne, de emellett sem válik egy percre sem vontatottá a történet. Az író minden egyes karaktere tökéletesen kidolgozott és, habár nem egy rövid műről van szó, mégse terelődik el az olvasó figyelme egy percre sem. Példaadó könyvsorozat a barátságról, a kitartásról, és mindent felülmúló kitartásról. Fantasy rajongóknak kötelező!

Narnia Krónikái

Egy olyan történet, aminek egy részét nagyon sokan csak a méltán híres filmből ismerik, ami egyébként a hétrészes sorozat második kötete Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény. Az sorozat első részének címe, A varázsló unokaöccse. A történet főszereplője két barát, Digory és Polly, akik egy véletlen folytán ebbe a csodás világba keverednek. Őket kísérhetjük végig kalandokban bővelkedő útjukon hazafelé.

Az egész sorozat egy hatalmas kalandregénysorozat, persze a fantasy vonulat mellett. Itt is találkozhatunk mitikus, csodálatos lényekkel, de emellett rengeteg árulás, trónviszály, és harc is található a lapokon. Már ha csak a második kötetet vesszük: adott 4 testvér, mindegyik külön-külön izgalmas személyiséggel. Egy ódon, vidéki kastély egyik ruhásszekrényén keresztül, egy elnyomott, örök tél által uralt varázsvilágba, Narniába jutnak. Kalandjaik során rengeteg mindennel és mindenkivel meg kell küzdeniük, rá kell ébredniük, hogy melyek a legfontosabb értékek, sőt a végén még a Fehér boszorkányt is le kell győzniük és meg kell menteniük ezt a világot.

C. S. Lewis sorozata remek példája annak, hogy hogyan lehet meseszerűen elhinteni fontos értékeket a lapokon és hogyan lehet az olvasót megragadni annyira, hogy még sokkal később is a gondolatainkba idéződjön a történet.

 

       Trónok harca

Valószínűleg nem sok olyan ember létezik, aki ne hallott volna már erről a sorozatról. Ha a könyvekről nem is, a tévésorozatról biztosan. A történet helyszíne Westeros, ahol egykoron sárkánykirályok uralkodtak, ám miután őket elűzték jelenleg Robert Baratheon uralkodik, barátaival, támogatóival karöltve. A fő konfliktusforrást a Stark család jelenti, akik mindig is makacs, kemény jellemű embereknek számítottak a birodalomban.

A könyvsorozat bővelkedik  politika harcban, intrikában és árulásban, de persze a legfontosabb fantasy elemek sem hiányozhatnak. Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.

George R. R. Martin és regényei valóságos kultusszá nőtték ki magukat, követendő példát állítva a jövendőbeli fantasyszerzők elé.

       Korongvilág

Terry Pratchett 1983-ban megjelent fantasy sorozata egyszerre tekinthető zseniális és nagyon egyedi fantasy történetnek, és tulajdonképpen az egész műfaj paródiájának is.

Valahol messze, a világűr egy eldugott zugában lavíroz A’Tuin, a hatalmas teknős, aki a páncélján cipeli egész Korongvilágot.  Egy lenyűgözően őrült, hősöktől és gonoszaktól hemzsegő világ, mely egy pillanatra sem áll meg. Találkozhatunk itt nemcsak trollokkal, de varázslókkal, sőt még sárkányokkal is! Ahogy maga a szerző nyilatkozott: „A fantasy a jövőről is spekulál, átírja a múltat és újraértékeli a jelent. Az univerzummal játszadozik.” Ha eddig esetleg még valamilyen okból nem sikerült megismerkednetek Terry Pratchett műveivel, akkor mindenképpen ajánlatos nekikezdeni!  Garantáljuk, hogy nem fogtok csalódni!

 

Ti milyen könyvsorozattal egészítenétek ki ezt a listát?

Hozzászólások