Kultúra

A tanár szerint buta, az élet szerint zseni

Sajnos minden tanévben vannak olyan diákok, akiknek nem úgy sikerül a tanulás, mint ahogyan azt eltervezték, és emiatt évet kell ismételniük. Bevallom őszintén, hogy én is álltam már vészesen közel a bukáshoz, de szerencsére azért nem tapasztaltam meg, hogy milyen a pótvizsga.

Vannak, akik szimplán csak lusták tanulni, olyanok, akiknek egyéb magánjellegű problémái jelentenek gondot és akadnak olyanok is, mint például én, akik nagyobb részt az oktatási rendszert okolják. Sosem fogom megérteni, hogy ha én újságíró szeretnék lenni, és a nyelveket szeretem, akkor mi szükségem van a földkéreg kőzeteinek elemzésére és a lemeztektonikára?!

Szidhatnánk napokig az oktatási rendszert és firtathatnánk, hogy mi a felesleges és  mi nem, de helyette inkább összegyűjtöttünk 5 olyan legendát, akiket nem izgatott annyira a tanulás, mégis nagyobbat alkottak, mint némely kitűnő tanuló; vagy egyetemi professzor.

1. Albert Einstein

Kezdjük is mindjárt egy nagyon híres matematikussal, Einstennel. Sokan éltek abban a hitben, hogy megbukott matekból, ám ez nem igaz. 16 éves korában viszont a matematika és fizika tudása alapján előfelvételizett a zürichi egyetemre, de ide nem vették fel, mert a francia nagyon rosszul ment neki. Halasztania kellett egy egész évet, hogy felzárkózzon franciából és újra felvételizhessen. Ebben talán az a legérdekesebb, hogy bár nagyon tehetséges volt abban, amit szeretett, az olyan tantárgyak, amiket kevésbé kedvelt, gátolták a fejlődésben.

Vicces, hogy a legenda, mely szerint Einstein megbukott matekból, miért terjedt el. A német jegyrendszer szerint az egyes a legjobb jegy, míg a zürichi iskolában a hatos. Németországban Einstennek csupa egyese volt, tehát az egész tévhit egy félreértésen alapszik. A német iskolákról már mi is írtunk korábban, ide kattintva megnézhetitek.

Ja, és azt tudtátok, hogy nem hordott zoknit? Teller Ede mondta róla, hogy nem kifejezetten kedvelte a ruhaneműt és Faludy Györggyel személyesen is megosztotta ezt az elméletét.

2. Mark Zuckerberg

A Facebook alapítóatyát  valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, de talán a végzettségéről tudunk mondani egy-két új dolgot. Amerika egyik leghíresebb egyetemére, a Harvadra járt, ám mivel az érdeklődése túlságosan az informatika felé fordult, és ráadásul még a Facebook is berobbant a köztudatba, ezért ott hagyta az egyetemet. És bár minden szemeszter elején elhatározta, hogy újra kezdi, főleg, ha a Facebook csődbe menne. Viszont erre azóta sem került sor. Újabb példa arra, hogy a felesleges iskolai évek néha bizony hátráltatóak is lehetnek.

Kábé minden matek órán ilyen fejet vágok

3. Ady Endre

A legtöbb szülő szeretné, ha gyermeke híres orvos, vagy profi jogász lenne. Nem volt ez másképp Ady Endrénél sem.  A szülői elvárásnak eleget téve Debrecenbe ment jogot tanulni, de mivel a város nem tetszett neki, ott hagyta. Második nekifutásként Pestre ment, de itt sem maradt sokáig, majd Temesváron sem találta meg a kedvét az ügyvédi pályához, ezért, immár negyedjére, Budapesten kezdett bele egy új tanévbe, de lássatok csodát, ezt sem fejezte be! A szüleitől kapott tandíjat elherdálta, így még a szégyenérzetét is el kellett viselnie. Kell azt erőltetni, ami nem megy? Ady Endre: “Nem!”

4. Agatha Christie

Újabb nagy név, akinek a franciával gyűlt meg a baja. Még a saját bevallása szerint is lassú volt, és az írásaiban sem volt semmi figyelemre méltó. Nagyon lassan tanult meg olvasni és betűvetésben sem jeleskedett, a helyesírása pedig csapnivaló volt, még akkor is, amikor már javában a krimi koronázatlan királynőjének nevezték. 16 éves korában Franciaországba költöztek, ahol megtanult hallás után franciául, de az iskolában még így sem sikerült javítani.

5. Simon Cowell

A kőszívű, angol zsűrit már valószínűleg mindenki ismerheti az X faktorból és a British Got Talent tehetség kutató műsorokból. Vonzotta a show és rendezés, már egészen fiatal korától kezdve. Mivel a jegyei nem ragyogtak úgy, mint Hollywod fényei, ezért 16 évesen felhagyott az iskolával és rendezőnek állt az apjához. Vitatkozhatunk az érettségi fontosságáról is, de Simon bizony érettségi nélkül verekedte fel magát a legnagyobb és leggazdagabb nevek közé.

Tuti így nézett a tanárokra is

Íme tehát 5 híresség, akiknek nem jósoltak nagy jövőt, mégis teljes életet éltek a hiányos tudásukkal együtt is. A példákat elnézve szerintem az lenne a legjobb, ha mindenki tanulhatná azt, amihez van tehetsége, amivel foglalkozni akar és amit szeret is csinálni. Nyilván egy alap műveltség mindenkinek kell, de azonfelül nem kéne minden diáknak gyomorgörcsöt okozni azzal, hogy olyan tárgyal rontson, amire még csak szüksége sem lesz. Reméljük erre minél előbb kitalálnak valamit, de addig senki se búsúljon, csak mert azt mondták, hogy nem fogja semmire vinni az életben.

De hogy ne ilyen politikai hangvétellel fejezzük be a cikket, itt van három, nagyon is találó idézet Einsteintől.

,,A tudomány remek dolog, ha nem abból kell az embernek megélnie.”

,,Minél sikeresebb a kvantumelmélet, számomra az egész annál nagyobb hülyeségnek tűnik.”

,,Mióta a matematikusok megtámadták a relativitás-elméletet, azóta én magam sem értem.”

Forrás: x x x 

Hozzászólások