Könyvek

Margaret Mitchell – Elfújta a szél

A szenvedés vagy megtöri, vagy megteremti az embert.

Margaret Mitchell, Pulitzer-díjas író, Elfújta a szél című regénye 1936 június 30-án jelent meg. Egy igazi klasszikus amiről az ember, életében legalább egyszer már hallott, ha nem is olvasta.

A könyv egyik érdekessége, hogy ebből a sorozatból eredetileg csak egy (az első) készült az írónő által, ugyanis 1949 augusztusában tragikus hirtelenséggel hunyt el autóbalesetben.

Ám a történet sok író fantáziáját megmozgatta így készült folytatás, több kötetben, ami a rajongóknak jó hír volt akkoriban ám az írók közti különbség jól érezhető a könyvekben.

A főszereplő egy Észak-Georgia-i lány, Scarlett O’Hara, aki a történet kezdetekor mindössze tizenhat esztendős és csak egy dologra vágyik, mint minden korabeli hölgy, megházasodni. Azonban szíve választottja, Ashley Wilkes egy másik lány kezére húz gyűrűt. Ebbe természetesen Scarlett nem bír belenyugodni, így “bosszúból” Ashley újdonsült menyasszonyának fivérére veti ki hálóját. Ám hamarosan hatalmas változások köszöntenek be, ami mindenki életét fenekestül felforgatja. Ekkor tör ki az amerikai polgárháború, Észak és Dél harca.

Ami szintén egy érdekessége a könyvnek, hogy maga Margaret Mitchell is Dél szülötte, és hatalmas kutatómunkával tökéletes képet festett az akkori háborús helyzetről, annak következményeiről és az újra kezdésről.

A könyv borítója a maga időszakában szerintem, igazán megállja a helyét, amolyan egyszerű, de nagyszerű kategória és ezen a köteten a megfilmesített változat egyik jelenete látható a két főszereplővel Vivien Leigh-el és Clark Gable-el.

forrás: filmtrailer.hu

Hozzászólások