Könyvek

Ludányi Bettina – Az egyetlen menedék

Képzeld el, hogy egy éjszakán magányosan sétálsz hazafelé a kihalt utcán. Minden tökéletesen nyugodt és csendes körülötted. A gondolataid már az ígéretes karriered és a meglepően kerek életed körül forognak. Teljesen átadod magad az érzéseknek, nem foglalkozol semmivel.

Aztán valaki hirtelen rád támad.

Az egész atrocitás sokként ér, hirtelen azt sem érted mi történik, csak az életösztön dolgozik benned, mikor a támadód lábába vágod, az ellened fordított kést.

Nagy nehezen megmenekülsz, de mihez kezdesz ezután? Hogyan fogod tudni a sokkot leküzdeni? Hogyan fogsz tudni nyugodtan aludni, vagy egyáltalán az utcára lépni, tudva, hogy valaki még rád vadászik, hogy befejezze, amit elkezdett?

Eheti regényünk főhősnője, Annabelle Wilson pont ilyen helyzetbe kerül. Kénytelen szembeszállni nemcsak a fejében, de a külvilágban is rá vadászó démonokkal. De vajon happy end lesz a története vége? Fel tudja dolgozni az átélteket? Élhet ekkora traumával teljes életet? Mindez kiderül Ludányi Bettina Az egyetlen menedék című könyvéből!

A könyvet recenzióra kaptuk, egyenesen az írónő, Ludányi Bettina és a Colorcom Kiadó jóvoltából, amit innen is nagyon köszönünk neki!ó

Már az alapsztori is egészen megragadó és a maga nemében hiánypótló a könyvpiacon. Ez pedig az emberek és főképpen a nők ellen elkövetett támadások ügye. Egy olyan téma, amire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.

“Az érzelmek taníthatnak és hozzáadhatnak valamit személyiségünkhöz, de ugyanakkor el is vehetnek.”

Főszereplőnk, a már fentebb is említett Anabell Wilson, aki újságíróként dolgozik Seattle-ben. Magánélete még nem igazán teljes, viszont újonnan megismert legjobb barátnőjére, Sarah-ra mindig számíthat. Karrierje pedig éppen most a legfényesebb, hiszen még rovatvezetőnek is kinevezik. A támadás estéjén pont egy céges összejövetelről tart hazafelé, mikor valaki hirtelen rátámad, láthatóan előre eltervezett szándékkal, mivel egy kés is van nála, hogy a támadását bevégezze. Azonban szerencsére Anabellnek sikerül ezt ellene fordítania és combon szúrja a férfit, aki ezután elmenekül.

A könyv ennek a traumának és feldolgozásának a története, megfűszerezve egy izgalmas krimiszállal. Érdemes pár pillantást vetnünk a szereplőinkre.

Anabell egy nagyon kemény és erős lelkű főhősnő, akit pályája csúcsán ér a támadás. Ez is kiemelendő elem, valószínűleg azt akarta érzékeltetni az írónő, hogy társadalmi hovatartozástól függetlenül, bármikor érhet akárkit támadás. Ami még szintén becsülendő főhősünkben, hogy nem hasonlít a manapság tömegével fellelhető hősnőkre, akik már egy pillantásból tudják, hogy a férfi főszereplőt nekik teremtette az Isten és habozás nélkül a karjukba ugranak. Anabell az atrocitás után is megmarad öntörvényű nőnek, aki megpróbál megállni a saját lábán és nem kér mások segítségéből vagy szánalmából.

 

Férfi főszereplőnk Nathaniel Clark nyomozó, az Anabell ügyét kivizsgáló egység vezetője. Karizmatikus egyéniség, aki éleslátásával és hideg logikájával már sok esetet megoldott. Becsülendő azonban, hogy van érzékeny és védelmező oldala is, amelyet azonban csak kivételesen kevesen láthatnak.

“Nagyon ritka igazi kincseket felfedezni ebben az arctalan sokaságban.”

Ezek közé a kevesek közé tartozik húga Emily is, aki jelentős szerepet tölt be nemcsak a nyomozó, de rövidesen női főszereplőnk életében is.

Másik fontos mellékszereplőnk Sarah, aki a legjobb barátnő pozíciót tölti be Anabell életében és nem átall őt minden egyes döntésében támogatni. Mindig ott terem ha szükség van rá, és támogató hozzáállásával sokat segít abban, hogy főszereplőnk élete visszaálljon a rendes kerékvágásba. Ezt azonban nagyon nehéz kivitelezni, nemcsak a támadás okozta trauma és annak utóhatásai miatt, hanem azért mert a támadó eltűnt és látszólag még mindig a lányra vadászik. Ez az a szál, ami segítségével a krimi szál is élesen megjelenik  a regényben, hiszen főszereplőnk sehol és soha nem érezheti magát biztonságban, hiszen a fekete ruhás férfi újra és újra feltűnik, egyre közelebb kerülve hozzá. Emellett rendkívül hiteles és korántsem cukormázba burkolt képet kaphatunk a nyomozás folyamatáról és az egész eset lélektani nehézségeiről.

A lezárás felé közeledve már mi sem tudhatjuk pontosan mi a valós, mi a hazugság, illetve azt sem, hogy kiben bízhatunk meg.

Összességében elmondható, hogy ez egy rendkívül izgalmas, lélektani thriller, az utolsó hajszálukig kidolgozott karakterekkel és korántsem kiszámítható történettel.

 

Hozzászólások