Könyvek

Luca di Fulvio – Álmok bandája

Történetünk a 19. század elején játszódik. Cetta, a rabszolgasorban nevelkedett, lesántított lány Amerikába szökik megerőszakoláskor fogant gyermekével, Christmasszal, és igyekszik “igazi amerikait” nevelni fiából, miközben a saját problémáival is küszködik.

“A felelősség az álmokban kezdődik.”

Innentől kezdve öt szálon olvashatjuk a regényt.

Cetta a múlt árnyai ellenére igyekszik normális életet élni, méltó anyává és igazi amerikaivá válni, noha ez a századra jellemző nagymértékű migráció és bűnözés miatt nem annyira egyszerű. Miközben utcalányként keresi pénzét, néha hibát hibára halmoz, tanul élni és önmaga lenni, és már tizenhat évesen egy gyermeket nevel, talán érte mégis eljön a várva várt herceg, akire a korabeliek hiába várnak..

Christmas lassan felcseperedik, szerelmes lesz, keresi önmagát, küzd a kamaszkor és a felnőtté válás problémáival. Személyében egy olyan fiút ismerhetünk meg, aki álmokból és egyszerű szavakból épít várat, hazugságokat hitet el az emberekkel anélkül, hogy kimondaná őket. Éli az életét, boldogan, dühösen, elveszetten, de sohasem szűnik meg önmaga lenni, ez pedig, főleg a már akkor is rohanó világban talán a legnehezebb feladat a túlélésen kívül.

“– Tudod mi a szerelem? – mondta neki. – Látni azt,amit senki más nem lát. És hagyni, hogy a másik lássa azt, amit senki másnak nem akarsz megmutatni.”

Sal, Cetta férje hol menekül a démonai elől, hol szembenéz velük, mindeközben próbál belerázódni a családfő szerepébe. Nem mindig érteni, de a szerző gondoskodott róla, hogy őt is megismerjük. A múltját, a hibáit, az eszméit. Sal egy nagyon összetett karakter, az a fajta, akinek minden szava más szavakat rejt, és bár rá kisebb hangsúlyt fektet az író, mint a másik négy szereplőre, fontos része ennek a csodás gépezetnek.

“Christmas ránézett. – Átölelhetlek? – kérdezte.
– Ha megpróbálod, orrba váglak – mondta Sal fenyegetően.
– Oké.
– Mi oké?
– Vágj orrba! – és Christmas átölelte.”

Ruth, a gazdag zsidó lány igyekszik feldolgozni élete legnagyobb traumáját, megbízni más férfiakban is, és elfogadni, hogy ő bizony a kelleténél hamarabb nőtt fel. Az ő szemével bepillantást nyerhetünk egy arisztokrata család mindennapjaiba, emellett megtudhatjuk, milyen az, ha a származásod és a társadalom mondja meg, ki legyél. Milyen egy mosolytalan világba születni, milyen éhezni a boldogságra.

“A szerelem olyasvalami, ami éget, ami felőröl, ami széppé, ugyanakkor rúttá tesz. A szerelem megváltoztatja az embereket, ez nem mese. Az élet nem mese.”

Bill, egy nyomornegyedből kiszökő bűnöző feledni akarja a múlt bűneit, és tiszta lappal, valamint lehetőleg sok pénzzel indítani fényes filmkarrierjét. Felemelkedni a szegénység mocsarából nem egy sétagalopp, továbblépni még annyira sem, de az, hogy hogyan igyekszünk ezeket megcáfolni, csak rajtunk múlik. A könyv igazán gonosz karaktere minden negativitást kisajtol magából, míg a végén  már semmi emberi nem marad benne. Ugyanis létezik ilyen is.

“– A véletlen egy seggberúgás, amit az élet azért ad, hogy egy lépést tégy előre. A véletlen a felnőttek világában olyan lehetőség, amit nem szabad elszalasztani.”

Öt szereplő, mind más és más sebekkel, árnyakkal. Hibáznak, élnek, álmodnak.

“Nem akarok betegként élni, csak hogy egészségesen haljak meg.”

Luca di Fulvio sikerkötete megmutatja, milyen is a szegények és a “szépséghibások” élete. Itt az élmények valódiak, a szavak bárkin csattanhatnak. New Yorkban nem fenékig tejfel az élet, mint ahogyan azt sokan hiszik. Nincsenek szerencsés hercegnők és hősök, csak igazi emberek, akiket valami furcsa algoritmus alapján párosít össze a sors. A valóságot mutatja meg nekünk, nem hiú ábrándokat és száraz tényeket, talán ezért olyan zseniális és csodálatos. Egy olyan könyv, ami tényleg letehetetlen, örök.

Moly, gettyimages.com, 19C American Women,

Hozzászólások