Könyvek

Lovász-Horváth Nikolett – Vastapsfelelősök

Lovász-Horváth Nikolett könyve bemutatja a színházak világát, azokat akik egész előadás alatt, előtt és után is azon munkálkodnak, hogy a nézők szájtátva és kellemmes élményekkel térjenek haza, ők pedig nem mások, mint a Vastapsfelelősök!

Nikolett, színikritikákat ír és hosszú évek óta dolgozik nézőtéri munkatársként. Állítása szerint a színház számára nem munkahely, hanem maga a szerelem, amiről az olvasók is megbizonyosodhatnak, ha elolvasnak belőle pár sort, hiszen az egész könyv egy különös atmoszférával rendelkezik, amin érezhető ez a fajta bizonyos szeretet.

“A színház zárt világa bizony sok titkot rejt, az igazi drámák és csatározások nem a színpadon, sokkal inkább a színfalak mögött és az öltözőkben zajlanak.”

Szakmabeliekkel készített interjúk alapján, és ismert színészek élményeivel dúsítva írta meg a könyvet, aminek minden sorát öröm olvasni. Ezek a kis élménybeszámolók nagyon feltudják dobni az ember kedvét, mert nem is gondolnánk mennyi furcsa és olykor vicces szituáció alakul ki a próbák alatt vagy akár magán a bemutatón, amiből a nézők semmit sem vesznek észre.
Manapság olyan elképesztő és élethű díszleteket készítenek és olyan meggyőző színészi alakításokat mutatnak be, hogy legszívesebben maga a néző is felpattanna és beállna játszani, hiszen ott van egy karnyújtásnyira az elképzelt “csoda világ”. Éppen ezért lesz érdekes ez a könyv, mert megtudhatjuk kik játszanak szerepet az előadások elkészítésében és kik azok, akik egész előadás alatt arra ügyelnek, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.

A Vastapsfelelősök ideális lehet azok számára, akik mindeddig érdeklődtek a színházak világa felé, de egy szaklap sem fogja meg őket annyira, hogy huzamosabb ideig figyelni tudjanak. Ám a könyvnek köszönhetően most olyan apró, ám fontos részleteket is megismerhetnek az olvasók, amit eddig nem is sejthettek és mind ezt könnyed és humoros formában tálalva előttük. Ennek köszönhetően pedig lehet, hogy a következő színházi előadáson amin részt vesznek, majd teljesen más szemmel figyelik a műsor elemeit.

A könyv címe nagyon ötletes, hiszen azoknak akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy elnyerjék a nézők tetszését, valóban az a dolguk, vagy legalábbis a legjobb visszacsatolás a munkájuk végeztével, hogy az előadás végén a nézők állva tapsoljanak.
A könyv borítója is igen ötletesen lett megszerkesztve, hiszen elég figyelem felkeltő és tökéletes pluszt ad a címhez és a tartalmához. Ezenfelül pedig miközben olvasunk, a sorok között is elvétve találkozhatunk egy-egy skiccel, ami egy kicsit szintén feldobja a hangulatot.

Ez idáig nem volt szerencsém riportkönyveket olvasni, ami elsőre kicsit furcsa volt, de hamar bele lehet jönni a ritmusába és így egy könnyed, érdekes és szórakoztató könyvet kapunk.

A könyv idén, azaz 2018-ban került kiadásra, az Ad Librum által, amit itt ti is beszerezhettek.

Ti is rajongotok a színházak világáért? Na és tudjátok mennyi munka áll egy-egy színdarab elkészítése hátterében?

http://www.ahmagazin.com/konyvek/barczikay-lilla-szobortanc/

 

Hozzászólások