Könyvek

Lizzie Fry – Boszorkánykör

A Cartaphilus könyvkiadó betárazott fantasy regényekből, hiszen a Sóvárgás mellett idén ősszel jelent meg a Boszorkánykör is, Lizzie Fry-tól. Míg az előzőben azért a Vámpíroké volt a főszerep, addig itt – meglepő módon – a boszorkányok kerülnek előtérbe, nem is akármilyen módon.

A történet borzongató és ijesztő, mégis a maga módján zseniális.

A Boszorkánykör tulajdonképpen napjainkban játszódik, egy olyan világban, ahol a nők nagy része képes valamiféle mágiára. Vannak, akik csak simán konyhai trükköket alkalmaznak, hogy egyszerűbb legyen a háztatást vezetni, de vannak olyanok is, akik kristályok segítségével több mindenre képesek és emiatt szeretnek nagyobb varázslatokat is véghez vinni. Ezek a boszorkányok többnyire tanulják a képességet, de a konyhai boszorkányoknak például nincsen is vele született képességük. Aztán ott vannak az elemiek, akik képesek a föld, a víz vagy a tűz erejét használni, akik a legerősebbek mind közül. Őket tartják a legveszélyesebbnek.

Azonban vannak olyan férfiak, akik nem a csodát és az elképedést érzik a boszorkányok iránt. Az ő céljuk, hogy ezeket a lányokat, asszonyokat és nőket kiírtsák, eltüntessék a föld színéről. Létrehoznak egy szervezetet, akik arra specializálódnak, hogy elfogják a varázserővel bírókat, illetve az örököseiket és bezárják – vagy éppen megöljék őket.

Több szempontból is nagyon igényesnek és kreatívnak tartom ezt a regényt. Egyrészt, mert nagyszerű módja a hatalom témájának feldolgozására a mai korba áthelyezett boszorkányüldözés, másrészt pedig mert igen igényes. A kötetben ugyanis nemcsak szöveg jelenik meg, hanem egy komplett politikai rendszert is bemutat a Boszorkánykör, amikhez tartoznak poszterek és szórólapok. Így egyfelől többféle inger is ér minket, amitől még élvezetesebb lesz az olvasás, másfelől pedig sokkal jobban segíti a történet, a világ és a politikai szervek, társadalmi csoportok bemutatását. Na meg jól is néz ki.

A történet alapvetően több szemszögön keresztül kerül bemutatásra, így egy nagyon átfogó képet kapunk a sztori egészéről. Adott egy család, anya-apa és a tinédzser lányuk, akiről kiderül, hogy hatalmas erővel bír. Egy idő után Chloe nem bír az erejével és egy olyan hatalmas varázslatot visz végbe, ami lebuktatja őket. Daniel, az édesapa így hát fogja a lányát és a továbbiakban az ő menekülésük az egyik fő vezérvonal. Az, hogy az apa hogyan dolgozza fel azt, hogy eddig eltitkolták előle a boszorkányságot a családja női tagjai, illetve hogy Chloe hogyan bánik az erejével.

Chloe mellett felbukkan Ada is, akit az Őrség egyik tagja menekített ki egy boszorkánybörtönből. Adelita egy örökös volt, vagyis nem mutatott semmilyen hajlandóságot arra, hogy ő is birtokában lenne a varázslás képességének. Azonban az új rendszer miatt az Őrség tagjai, akiknek feladata a boszorkányok begyűjtése, őrzése és felügyelése, őt is elfogták. Ethan mégis felfedezett benne valamit, így megszöktette. Nagyon érdekes kérdés az, hogy erre mégis mi oka volt? Mivel itt nem csak egy örökös, hanem egy örző is megszökött, hatalmas hajtóvadászat indul ellenük, amit nagyon izgalmas volt végig követni.

Megdöbbentő volt végig követni egy-egy Örző gondolatmenetét.

Ami viszont igazi csemegévé tette a könyvet, hogy nemcsak az üldözötteket láttuk, hanem beleláthattunk az üldözők fejébe is. Hogy miért gondolják ördögtől valónak a boszorkányokat, miért akarják egytől-egyig kivégezni őket. Miket meg nem tettek azért, hogy bebizonyítsák, ezek a nők nem jelentenek nekik semmit, legyenek azok vadidegenek, a barátjuk, az édesanyjuk, a feleségük, a lányuk vagy az unokájuk.

Ez a regény nem kapkod, lassan, ugyanakkor igen dinamikusan mutatja be a saját, elvetemült világát, így lehetőségünk van valóban nagyon mélyen belelátni. Minden oldal minden szegletét elénk tárja, ami miatt nagyon kreatívnak tartom a borítót is, hiszen a kör két oldalára sorakoztatja a jellemzőiket is. Egyik oldalon a Nők, Hatalom és Boszorkányok van, míg a másikon az Elnyomás, Üldözés és Bosszú.

Aki szeret elgondolkodni egy regényen, annak nagyon fog tetszeni, mert amellett hogy izgalmas és garantáltan eseménydús, nagyon jó témák vannak benne, amikre érdemes odafigyelni. Lizzie Fry nevével korábban még nem találkoztam, de egy olyan történetet alkotott a Boszorkánykör által, ami garantáltan emlékezetessé teszi őt olvasói számára!

A recenziós példányért köszönet a Cartaphilus Könyvkiadónak!

Mindy McGinnis – Egyetlen kortyot sem

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?