Könyvek

Lily Ebert, Dov Forman – Lily ​fogadalma

Az utóbbi pár évben hatalmas kedvenceim lettek a történelmi regények, amik közül is a legnagyobbak, a női titkosügynökökről szóló kötetek, valamint az Auschwitzi történetek. Általában ezen két téma sosem valami vidám sztorit rejt, viszont elképesztően érdekesek és ami a legfontosabb, igazak. Érdekesség bennük, hogy bár ugyanaz a tárgyuk, egyik történet sem azonos. Lily Ebert és Dov Forman pedig ezt ki is fejti a Lily fogadalma című közös regényükben!

A történetről

A Lily fogadalma a jelenleg 97 éves holokauszt túlélő Engelman Líviáról szól, aki immár Lily Ebert. Lily Magyarországon született 1923. december 29-én, egész pontosan Bonyhádon, ahol egy nyugodt és kiegyensúlyozott gyermekkort töltött. A szülei szerették és óvták őt és a testvéreit, ami miatt ők semmit sem éreztek nagyon sokáig abból, hogy háború van. A bomba náluk édesapja elvesztésével robbant, az események tulajdonképpen itt vették a kezdetüket.

A könyv során nyomon követhetjük innentől kezdve azt, hogyan kerül az Engelman család a Magyarországon kialakított gettók egyikébe, majd onnan Auschwitzba. Lily története ráadásul nemcsak azért más, mert egy másik szemszögből olvashatjuk el a túlélését, hanem azért is, mert ő a tábor utáni életét is igen részletesen megosztja velünk. Azt, hogy hogyan sikerült felépítenie egy új életet, egy másodikat, majd egy harmadikat is. Hogyan találta meg élete szerelmét és hogyan dolgozta fel az ő elvesztését is. Mi indíttatta arra, hogy megossza a világgal az ő saját holokauszt történetét.

Megható, mégis megdöbbentő regény a holokausztról.

Lily gyermekkoráról olvasni igen megható volt. Az összetartásuk, a zsidó hagyományok amik itthon, Magyarországon is jelen voltak teljesen elvarázsoltak. A hazai zsidókról és közösségeikről talán még nem is olvastam korábban. A testvérek, unokatestvérek és barátok összetartása csodálatos volt. Ezt a közeget mégis elszomorító volt elolvasni úgy, hogy tudtam, nem mindegyikük élete fog happy enddel végződni.

A könyv egészen a gyermekkortól végig vezet minket az időskorig.

Az asszony története tehát nemcsak a fogolytáborra fókuszál. Elmeséli nekünk, hogyan került oda, milyenek voltak az utazások, milyen trükköket vetettek be, hogy megmentsék az értékeiket és hogyan kommunikáltak velük a fogva  tartóik. Azt, hogy nemcsak a német katonák voltak kegyetlenek és erőszakosak, de a magyarok is. Hogy mennyire nem vették őket emberszámba. Mik voltak azok, amiktől nem akart visszatérni a későbbiekben a hazájába.

Lily – ha a könyvet vesszük figyelembe, nem pedig a tartalmát és azt, hogy mekkora időszakot ölel fel – egészen hamar kikerül Auschwitzból, így tanácstalanul álltam a hátralévő körülbelül 100 oldal fölött, hogy vajon mi fog történni ezután. Nos, megválaszolt egy számomra nagyon érdekfeszítő kérdést. Azt, hogy mégis miért lehet az, hogy a zsidóüldözésről, a holokausztról csak az utóbbi pár évben kezdnek úgy igazán felbukkanni az olvasmányosabb könyvek, a személyes történetek. Oké rendben, időről-időre megjelennek, hiszen például ott van a Sorstalanság Kertész Imrétől, ami 1975-ben jelent meg először és ma már érettségi tétel, de úgy igazán nagy figyelem nem terelődött a témára. A Lily fogadalmában viszont elég részletesen körüljárjuk ezt az okot, ami nem csak az, hogy megterhelő erről beszélni.

Roppant tanulságos és elszomorító volt ez a könyv. Ugyanakkor csodálatos is, Lily ugyanis nagyon részletesen mesélt az életéről. Arról, hogy a háború és a felszabadítás után hogyan állt talpra. Hogy mennyi szörnyűség és megpróbáltatás várt rá az után is, ami a fogolytáborban történt. Sok regény nem taglalja az utána sztorit, csakis az Auschwitzban történteket, de bele sem gondoltunk sokszor abba, hogy mi játszódhat le a túlélők lelkében és szívében, hogy talán még az életük végén sem dolgozták fel azt, ami ott történt.

És akkor ki is az a Dov Forman és mit keres a borítón? Dov Lily dédunokája, aki segített megalkotni ezt a gyönyörűséges memoárt, ezt a fantasztikus tanúságtételt. A holokauszt ugyanis nem ért véget a fogolytáborok felszámolásával, annak hatása a mai napig kihat a zsidó családokra. Dov felkarolta Lilyt és segített neki abban, hogy valóra váltsa a fogadalmát, hogy megismertesse a világgal azt, hogy mi történt vele Auschwitzban, Európában.

Talán amiatt érintett meg a leginkább, hogy ennyire őszinte és bensőséges volt, mintha Lily nekem mesélt volna.

A Lily fogadalma őszinte és megható. Borzasztó és szívet rázó. Ezek mind igazak erre a csodálatos történetre, hiszen valóban az a vége. Lily roppant erős nő, aki számtalan borzalmat megélt. Elárulta a hazája, lelkileg és testileg is megkínozták, túlélte Auschwitz – Birkenaut, a szerettei elvesztését és ma már a COVID-ot is. Most pedig itt van előttünk ez a könyv, amely azt bizonyítja, hogy betartotta a fogadalmát. Nagyon szerettem!

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Amanda Yee – Jóbarátok: A hivatalos szakácskönyv

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?