Könyvek

Legszebb borítójú könyvek 2020-ból

Ahogy mondani szokták, ne a borító alapján ítéld meg a könyvet. Természetesen a külcsín mindig másodlagos szerepet élvez a tartalommal szemben, ám ha olyan szerencsénk akad, hogy ráakadunk egy érdekes és izgalmas könyv sztorijára, amely mindennek a tetejében még egy kreatív, szemet gyönyörködtető borítót kapott, akkor az csak külön öröm minden könyvmoly számára. Ebben a cikkben egy válogatást olvashattak a 2020-ban megjelent legszebb borítójú könyvekről.

Regény

Stacey Hallstól a Familiárisok egészen varázslatos, titokzatos külsőt kapott, mely jól jellemzi az izgalmas könyv tartalmát is. Ugyanez elmondható Az ​alkimista lányának különleges esetéről is, mely egy igazán szép, részletgazdag kiadást kapott. Az elmúlt években megjelent skandináv életmód könyvekre emlékezetet Rosie Blake Hygge ​szerelem című romantikus, karácsonyi regénye. Éles váltást veszünk Berta Ádám új regényével, A ​kígyó feje ugyanis házasságról, kapuzárásipánikról illetve vámpír- és zombiszörnyekről szól. A Radikálisok Cory Doctorow négy kisregényét tartalmazza, a borítón pedig mindegyik történet egy-egy központi motívumát láthatjuk. A Lovecraft ​földjén is egy igazán figyelemreméltó, retró, kopottasnak tűnő kiadást kapott. Emellett csinos külsőt kapott a 2020-ban megjelent Mulan történetének egy alternatív változatát bemutató regény is, a Fénytörések.

Washington ​Black egy történelmi regény, mely a rabszolgaság idején játszódik és amelyben egy repülő masina megépítéséről is szó esik. Guillaume Musso regénye, Egy ​párizsi apartman az eredeti kiadással szemben vadiúj borítót kapott, mely betekintést enged a könyv színtereként szolgáló műteremlakásba. Tavalyi év egyik népszerű megjelenése volt még Sara Stridsbergtől A szeretet gravitációja és Deborah Feldman regénye, az Unortodox, melynek idén jelenik meg a folytatása Exodus címmel. Bár Marokkóban ​a beteg párnája alá mindig tesznek tőrt nem kapott túl nagy visszhangot, viszont igazán elegáns, minimalista borítót kapott. Ljudmila Ulickaja novellás kötete, A ​lélek testéről is egy letisztult, színeiben nagyon harmonikus összhatással bíró külsőt kapott. És persze nem feledkezhetünk meg Margaret Atwood első regényéről, Az ehető nőről sem, mely stílusban remekül passzol a MaddAddam-trilógiához.

 

Klasszikus

Boris Vian szürrealista, abszurd regénye, a Tajtékos ​napok, stílusban passzoló színes, kissé őrült borítót kapott. Élesen eltér tőle a Ray Bradbury minimalista, de annál látványosabb könyve, a Fahrenheit ​451 és más történetek. A Libri akciója részeként lehetett nyáron beszerezni Szerb Antal: Utas ​és holdvilág új kiadását, de a Kisasszonyok második része, a Jó ​feleségek is megélt egy újrakiadást és reméljük, hamarosan a sorozat részeként megkapjuk a Fiatalurakat a Jo fiai kötetet is. Hasonló reményekkel várjuk, hogy a Büszkeség ​és balítélet után Jane Austen további művei is hasonlóan gyönyörű kiadást kapjanak. És persze ott van a tavalyi év egyik legizgalmasabb megjelenése a klasszikus könyveken belül, George Orwell 1984 című művének a képregényadaptációja, amit remekül sikerült bemutatnia Fido Nestinek, a könyv illusztrátorának.

 

Helikon zsebkönyv

A Helikon Kiadó gondozásában megjelent sorozat 2020-ban is rengeteg izgalmas és különleges borítójú kiadvánnyal jelentkezett. A művek között akad filozófia munka, mint E. M. Cioran – A ​bomlás kézikönyve és kortás regény is, például Viktor Pelevintől A ​Sárga Nyíl kötet, mely két orosz novellát tartalmaz. Viszont továbbra is a klasszikus művek dominálnak, többek között a Dorian ​Gray arcképe, 1984, Harcosok klubjaFélelem ​és reszketés Las Vegasban és az Úton. Személyes kedvencem ebbe a kategóriába Csáth Géza regénye, A ​vörös Eszti.

 

Életmód

Herendi Kata és Szabó Eszter Judit szerzőpáros 20 ​önismereti kérdés és válasz könyve, mely rengeteg praktikus, tanáccsal lát el az önismeret terén, nagyon szép színes, fiatalos külsőt kapott. A Vállald fel bátran önmagad abban segít, hogy azzá válhassuk, akik valójában lenni szeretnénk, míg Az Álmodj ​szépeket! megnyugtató történetek tartalmaz felnőttek, ami segíthet a békés alvásban. A népszerű Barátom, ​a filodendron minden növénykedvelő számára érdekes olvasmány lehet, nem mellesleg remekül fog kinézni a könyvespolcon is. A Kreatív ​időtervezés egyszerű, letisztult, pasztell színű borítót kapott, a kötet egy olyan módszer mutat be, ami segít rendszerezni a gondolatainkat. Végül Napoleon Hill Siker könyve is megérdemli, hogy felkerüljön a listára, hiszen igazán szép, vintage stílusú kiadásban jelent meg.

 

Szakácskönyvek

A franciakonyha szerelmeseinek a bisztrók világára emlékeztető Párizs ​Je t’aime szakácskönyvet ajánlom, mely a sarokban megbúvó konyhai könyvespolc dísze lehet. Érdemes megnézni Szendi Gábor és Mezei Elmira Paleolit ​rendhagyó szakácskönyvét is, mely egy új, kreatív borítót kapott. A Kovásziskola ​2. az első részhez hasonlóan egyszerű, vintage stílusban jelent meg. Ha már a kenyérnél tartunk, Tóthné Libor Mária Limara ​Péksége (avagy a Házi pékek alapkönyve) is egy igazán szép, illusztrált kiadást kapott. Ha pedig valami igazán üde színfoltra vágyunk, akkor a  Skandináv ​karácsony is remek választás lehet, mely rögtön megidézi a hygge és az otthonosság érzetét.

Hozzászólások