Könyvek

Krysten Ritter – Tábortűz

Cara Delevigne mellett újabb modell-színésznő döntött az írás mellett. A sokak által ismert és igen kedvelt gyönyörű színésznőt ismerhetjük például a Ne bízz a ribiben vagy éppen a Jessica Jones  című sorozatokból. Viszont mostmár ő sem csak a vásznakon remekel, ugyanis az Alexandra kiadó jóvoltából megjelenő Tábortűz című regénye már most nagy népszerűségre tett szert.

Főszereplőnk, Abby Williams szülővárosát elhagyva a nagyvárosba költözik, ahol ügyvédként dolgozik egy környezetvédelemmel foglalkozó vállalatnál. Tíz év elteltével azonban hazatér, hogy kivizsgálja Barrens víztározójának, az Optimalnak az ügyét. Ám ahány bejelentés érkezett a víz kapcsán, hogy pusztítja a termést, kiütést okoz az embereken, legalább annyi dicséret is. Az Optimal vállalata rengeteg támogatást nyújt a Barrensben élők számára. Munkát teremt az embereknek, támogatást nyújt az iskolának, a rendőrségnek, különböző eseményeknek. Egyszóval, a város le van kenyerezve és a lakosok egy része visszavonja panaszát irántuk. Abby pedig ahogy egyre jobban beleássa magát az ügybe, egyre több mindent talál az Optimal körül. Nem csak pénzmosás és csalás tömkelegét, hanem olyan dolgokat is, amik tíz évvel ezelőttre vezetnek vissza, mikor a lány volt barátnője Kaycee Michelle eltűnt.

A történetet Abby szemszögéből követhetjük nyomon onnantól kezdve, hogy visszaérkezik Barrensbe. Elbeszélését visszaemlékezések teszik még érdekesebbé, melyekből megismerhetjük gimnazista, sőt, még fiatalabb korának eseményeit. Ezek által tudhatjuk meg milyen gyerekek voltak a mostani felnőttek Barrensben és hogyan keserítették meg Abby gyermekkorát. Megismerhetjük a mostmár iskolaigazgató Misha agresszív oldalát, az egykor szolíd Monty-t és az immár drog és alkohol függő Annie-t, aki egykor főponponként tündökölt. És természetesen a falkavezér Kayceet, aki mindenki életét irányította és megkeserítette, mégis ő volt az iskola üdvöskéje.

Az alaptörténet nagyon tetszett. Abby szülővárosába visszatérve nem csak az Optimal ügyét kezdi vizsgálni, hanem elhatározza, hogy Kaycee eltűnésére is fényt derít. Ahogy az ügyvédnő egyre jobban ragaszkodik az utóbbi felderítésére, mi is egyre kíváncsibbak leszünk. Mi történt a lánnyal? A szálak egyre bonyolultabbak lesznek és felmerül a kérdés, vajon a két ügynek valami köze van egymáshoz?

Krysten Ritter nem egy tapasztalt író, és ez meglátszik a regény cselekményszálán. Nincsen megbonyolítva, és hirtelen ér minket a fordulat, de ettől függetlenül könnyen lehet haladni vele, mert fogva tartja az embert a kíváncsiság, hogy mi történt Kaycee-vel. Mi is függővé válunk és  csak a megoldást akarjuk végre hallani.

A karakterek jól felépítettek voltak, látszik rajtuk a kemény munka. Szinte kivétel nélkül mindenkinek saját jelleme, története van, amit leginkább Abby visszaemlékezéseiből ismerünk meg. Főszereplőnk karakterére különösen nagy gondot fordított az írónő, nagyon összetett személyiségre sikeredett. Csupán egy kérdés maradt meg bennem vele kapcsolatba, ami nem más mint az, hogyha Kaycee ennyire kegyetlenül bánt vele, Abigail miért ragaszkodott hozzá és az eltűnését övező rejtély felderítésére? Miért nem bírta elengedni a múltat, miért kötődött hozzá már-már ilyen betegesen?

Mint fentebb is említettem, az alapszituáció nagyon tetszett, látszik a könyv olvasatán, hogy az írónő szeretett ezzel a sztorival dolgozni. Viszont pont ez a kezdeti lelkesedés vezetett ahhoz, hogy a könyv kifejtése nem sikerült olyan érdekfeszítőre, mert mindent egy pont köré sűrített és a sok információ mind egyszerre éri el az olvasót.

A könyv lezárása, ahol mindenre fény derül, igazán meglepett. Ritter jól kitalálta a csavart benne, az érintett karakter hiába voltak gyanús, teljesen elterelődött róla a gyanú. Ami hiányzott belőle, az annak a néhány szereplőnek sorsa, akik szintén fenntartották hazugságot az Optimallal és Kaycee-vel kapcsolatban, de emellett mégis szemet lehet húnyi, hiszen első könyvről beszélünk.

Összességében tehát egy egész jó regénynek mondanám Krysten Ritter könyvét, amit a műfaj kedvelőinek bátran merem ajánlani. Bár nem volt végig érdekfeszítő, mégis egy jól kigondolt történetről beszélünk, ami tele van csalással, ármánkodással és két megoldatlan üggyel is, amire az olvasó pontot akar tenni, ha valamilyen szinten átérzi Abby gyermekkorát.

A kiadónak pedig köszönjük a lehetőséget, hogy elolvashattuk a regényt, amit ezen a linken most kedvezményesen ti is meg tudtok vásárolni!

Lány, idegen, nő vagy akit akartok, most AZ ABLAKBAN – A. J. Finn

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?